A SOKFÉLESÉG LABORATÓRIUMA,


AVAGY A MULTIKULTURALIZMUS ÉVSZÁZADAI A BÁCSKÁBAN ÉS A BÁNSÁGBAN



Becsey Zsolt európai képviselõ (EPP-ED, Fidesz) kiállítása Nagyváradon, 2008 december 6-17.,


a Királyhágómelléki Református Egyházkerület székházának elsõ emeleti kiállítócsarnokában



Magyar változatban is elkészült és Tõkés László meghívására Nagyváradon kezdte meg vándorútját a magyar nyelvterületeken az a rendhagyó kiállítás, amelyet Becsey Zsolt néppárti (Fidesz) európai parlamenti képviselõ kezdeményezett és hozott létre a Kárpát-medence dél-keleti õshonos nemzeti és etnikai kisebbségeinek történelmérõl.



A kiállítás a brüsszeli Európai Parlamentben 2008 májusában angol nyelven volt látható, hogy segítsen megváltoztatni azt a nagyrészt tájékozatlanságból fakadó érzéketlenséget, amely sajnálatosan érvényesül az európai döntéshozók magatartásában az õshonos nemzeti és etnikai kisebbségekkel kapcsolatban általában, a közép- és kelet-európaiakkal kapcsolatban pedig különösen.



Becsey Zsolt dél-alföldi kötõdésû magyar néppárti euroképviselõként ezzel a maga nemében úttörõ vállalkozásával hiánypótló ismeretterjesztés mellett a kérdésre is keresi a választ: lesz-e végre uniós fellépés azoknak az õshonos nemzeti és etnikai kisebbségeknek a védelmére, amelyek a török hódoltság óta lakták és lakják a Kárpát-medence délkeleti részét.


E nemzeti közösségeket, mint a sokszínûség hordozóit meg kívánja-e tartani az Európai Unió, vagy utat enged-e e térségben a nemzetállami felfogásból eredõ homogenizáló törekvéseknek? E kérdést is fölveti Becsey Zsolt kiállítása, amely egyúttal adósságokat is megpróbál részben törleszteni, egyebek között elégtételt sürgetve a titóista partizánok Délvidéken lemészárolt áldoztainak és utódainak.



Becsey Zsolt eredeti, angol nyelvû kiállítását Habsburg Ottó ajánlotta a brüsszeli és európai közönség figyelmébe. A magyar nyelvû változat Nagyvárad után a szegedi Móra Ferenc Múzeumban lesz látható, majd magyarországi körútja mellett a tervek szerint a Vajdaságba, valamint európai és tengerentúli magyar közösségekhez is eljut.


--------------------------------


Csatolva: plakát, Habsburg Ottó ajánlása, Tõkés László levele az Európai Parlament fõtitkárának válaszul Adrian Severin bírálatára


Felvilágosítás: EP,Brüsszel: + 32 2 28.47.888; Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.;


Magyarországon: Szegeden + 36 30/399-1568


Békéscsabán: + 36 20/215-79-47


www.becseyzsolt.hu; www.becsey.fidesz-eu.hu; www.youtube.com/becseyzsolt