Nemzeti Civil Kontroll FELHÍVÁS – oszd meg, terjeszd!



NCK FELHÍVÁS –


oszd meg, terjeszd!


Írta Admin - Beküldve 15 április 2012


http://www.civilkontroll.netextra.hu/node/305



A Nemzeti Civil Kontroll kéri Budapesti, valamint Budapest környéki tagjait és szimpatizánsait,



hogy akinek lehetõsége van rá, az 2012.április 19-én, 12:00 órakor magánszemélyként vegyen részt a Magyar Bírósági Végrehajtói Kamara elõtti demonstráción, és fejezze ki szolidaritását a politikai segédlettel megtévesztett, kisemmizett devizahitelesek mellett.


Cím: 1146. Budapest Cházár András utca 13.


A demonstrációt a Koppány csoport, valamint a "Fehér Kéményseprõk" Országos Társadalmi Szervezetek Szövetsége szervezi.



Elõzmények


Orbán Viktor Magyarország miniszterelnökeként a devizahitelek kapcsán több alkalommal kijelentette: „a bankok becsapták a magyar embereket!”


Kijelentését számos dokumentum, hangfelvétel, valamint szakértõi vélemény is alátámasztotta!



A dokumentumok, hang és videofelvételek tanúsága szerint a pénzügyi körök által alkalmazott eljárás leginkább egy pilótajátékhoz hasonlítható, ahol virtuális számlákon sok esetben fedezet nélküli összegeket mozgattak, váltottak át, és könyveltek el a bankok.



De a bankok másfajta pénzügyi trükköket is alkalmaztak. Például a deviza alapú hitelek esetében a kezelési költségeket (adminisztrációs költség: pld. a banki alkalmazottak bére, villanyszámla,...stb.) hazánkban forintban fizették, de a jóhiszemû adósokra deviza elszámolás alapján hárították át. Ráadásul a „forintban fizetendõ devizát” sok esetben eladási árfolyamon számlázták ki ügyfeleiknek!


Ez a tétel például 10 millió forint devizahitel esetén akár havi 15-20 ezer forint többletköltséget is eredményezhetett a jóhiszemû adósok számára, amely az idõ múlásával a bérbõl és átlagkertestbõl élõ családokat fokozatosan a biztos fizetésképtelenség felé sodorta!



A Banki Adósok Érdekvédelmi Szervezete elnökének, Kásler Árpád munkájának köszönhetõen a Békés Megyei Bíróság 2011 december 8-án elsõfokú ítéletében kimondta, hogy - „a devizahitel kezelési költségének devizában való megállapítása visszamenõleges hatállyal SEMMIS.


Valamint szintén kimondta, hogy - Az egyes fizetendõ törlesztõrészletek forint összegét a Hitelezõ a Bank által alkalmazott, az esedékesség napját megelõzõ napon érvényes deviza ELADÁSI árfolyamon határozza meg, SEMMIS.



A miniszterelnök a FIDESZ-KDNP nevében ígéretet tett, hogy ”moratórium lejártával sem lesznek kilakoltatások”, valamint elmondta, hogy „a kormány senkit sem hagy az út szélén csak azért, mert a forint árfolyamának romlása vagy a rossz szerzõdési feltételek miatt ellehetetlenült.”


A valóságban azonban más történt! A kilakoltatási moratórium ideje alatt a kormány elõkészítette, majd a FIDESZ-KDNP és jó néhány MSZP-s "képviselõ" megszavazta „a bírósági végrehajtással kapcsolatos (T/4918)” számú törvényjavaslatot, amely lényegesen felgyorsítja és leegyszerûsíti a kilakoltatásokat.


Az egyszerûsített eljárásnak „köszönhetõen” elsõ körben 5050 ingatlant árvereznek, amely mintegy 15.000 honfitársunk sorsát pecsételheti meg.


A több mint 90 napos fizetési késedelemmel érintett, jelzáloggal terhelt lakóingatlanok száma országosan meghaladja a 100 ezret!


A törvény arról is gondoskodik, hogy megtörjön a kilakoltatásra váró család ellenállási kedve és birka módjára engedelmeskedjenek a végrehajtó utasításainak. Ha valaki ellenszegül a végrehajtónak, és emiatt a rendõröknek kell beavatkozniuk, kifizettetik vele még a rendõrök munkájának árát is. Ellenszegülésnek minõsül az is, ha valaki a passzivitást választja, azaz nem engedelmeskedik a végrehajtó utasításainak, amivel akadályozza õt, és a végrehajtás folyamatát.


Utolsó információink szerint Pintér Sándor a rendõrségnek járó költségátalányt 9250 forintban állapítaná meg.


De a tavaly decemberben megszavazott törvény az ingatlanspekulánsoknak és a neppereknek is biztosítja a megfelelõ munkakörülményeket, így „áldásos” tevékenységüket zavartalanul, otthonról, a karosszékben ülve végezhetik majd. Júliustól a kiszemelt ingatlanokra interneten tudnak licitálni, így a hiénák anélkül foszthatják meg utolsó menedéküktõl a korábban becsapott, jóhiszemû családokat, hogy közvetlenül szembesülniük kellene azokkal, valamint törvénybe biztosított tetteik következményeivel.


Annak érdekében, hogy az egyre nagyobb tömeggé váló hajléktalanok lehangoló látványával se keljen szembesülniüka honatyáknak és honanyáknak, a fenti törvénnyel párhuzamosan (szintén FIDESZ-KDNP, valamint Jobbik) elfogadtaés megszavazta a T/3525 számú törvénymódosítást.


A törvény nem egy cselekményt büntet, hanem magát a hajléktalanságot. A szabálysértési törvény módosítása értelmében akár 150 ezer forint pénzbírsággal is büntethetik vagy elzárhatják azokat a hajléktalanokat, akiket fél éven belül másodszor kapnak rajta, hogy az utcán laknak.



Nemzeti Civil Kontroll