RIKSÍNÓ


RIKSÍNÓ

Rémtörténet a tömegközlekedés viselt dolgaiból kifejtve


Elképzelem, milyen lesz a fabatka, aminek a váltópénze koldusbot! Vagy fordítva? Ki tudja követni ezt a mértéktelen fejlõdést? A makromutatók így is szépen alakulnak, egy egész erdõ áll rendelkezésre a hitelkeret-szerzõdés alapján.
Mindenesetre az új melegétel utalvány hivatalos nevének a Hamuban sült pogácsát választották.
Farsang lévén az új ötlet, nevezzék el a hidegétel utalványt Morzsabálnak.
Az új magyar pénzt kiadja a Hajléktalan Zrt.
Mindeközben az APEH neve Fösvény Mûvek-re változott.
A tömegközlekedést eztán csak azok vehetik igénybe, akik igazoltan nem a saját jövedelmükbõl építették a bádogviskót a város határában, az önmaguknak szorgalmas tapsért kiutalt temérdek fabatkából. A többieknek marad Szent Mihály lova.
Kínai kulik tömegesen járják a várost, fényes tetejû kalapban. Tömegközlekednek. Utasaik békésen lógnak a riksa hátulján. A nosztalgiázók ezt ismét tujázásnak mondják. Elképzelem, hogyan csengeti le a megállóban a kuli a járatot. Kész, közép! Bang! És már fut is egymás után a Nagykörúton a sok pici emberke. Az új járatot hosszú fejlesztések próbajáratai után a köznyelv elnevezte riksínónak.
Ilyenkor télen egy kicsit nehezebb a dolga szegény alkalmazottaknak. Viszont nincs váltólefagyás.
A Blaha Lujza téren, meg a Nyugatinál kicsi emberkék igyekeznek úrrá lenni a némileg kaotikusnak ígérkezõ délutáni csúcsforgalom felett. Magas emelvényeikrõl messzire látszanak, ahogy elkeseredetten emelgetik a piros, a sárga, meg a zöld lapionokat, ezzel pótolva a kiesõ áramellátást. Micsoda üzlet mécsesgyárat alapítani manapság!
Az üzletek polcai üresen állnak a fal mellett. A pesti nép üzletrõl üzletre vándorol. Még kötelet is csak pult alól lehet kapni! Felháborító!
Közben a föld alatt is szorgos munka folyik. Külön tanácsadói szerzõdések alapján hozzákezdve zajlik az élet a Vakond Mûveknél. Õk már készítik a negyedik alagutat. A reménybeli ünnepélyes átadáskor tódul majd a nép, hogy láthassa, hogyan robognak a riksák perontól peronig. A mozgólépcsõ a dekadens múlté. A behemót gépezetet kicsi sárga emberkék brigádversenyben kurblizzák. A verseny elsõ helyezettje aznap egy marékkal több rizst kap. A dicsõség tábláról is meg kell emlékezni!

Ácsi! Uram, már február közepe van!

***

De hogy mi is várható méééég?!

***


1 KG ZSÍR ÁRA„Kedden a déli órákban elterjedt a híre annak, hogy a zsír kilója már 90 ezer pengõbe kerül. Az a körülmény, hogy egy kiló zsír ára 100 ezer pengõ, élénken mutatja, hogy a fogyasztóközönség mennyire ki van szolgáltatva a feketepiacnak. Ki tud manapság 120 ezer pengõt adni egy kiló zsírért? Mert nemcsak a zsír kerül 155 ezer pengõbe, de a drágaság minden vonalon ijesztõ. S ha meg is veszi valaki azt a 165 ezer pengõs zsírt, pusztán zsírból táplálkozni nem tud. Lehetetlen állapot, hogy akkor, amikor egy kiló zsír 180 ezer pengõ, a fizetések nem emelkednek megfelelõ arányban. 215 ezer pengõt csak az tud ma zsírért adni, aki feketézik. Mert a kisember számára ez a 238 ezer pengõ bizony nagy pénz. 296 ezer pengõért sokat kell dolgozni, s míg valaki megkeresi azt a 367 ezer pengõt, amibe egy kiló zsír kerül, ugyancsak elfárad. Valamikor 470 ezer pengõért, vagyis egy kiló zsír áráért sarokházat lehetett vásárolni. Ma egy kiló zsír áráért, 540 ezer pengõért már csak egy háromnegyed kiló zsírt lehet kapni. Itt tenni kell valamit. A 768 ezer pengõs zsírt csak az tudja megfizetni, akinek van annyi pénze, hogy egy kiló zsírért 920 ezer pengõt adjon. Mert bizony ma ennyibe kerül egy fél kiló zsír.” - Kazal László, 1946.***

Ferencváros, 2010. február 12.

Lengyel Károly