Tegnap este (2008.09.22) az echoTV-n a "Jelen idõben" témája a világgazdasági recesszió volt. A mûsorvezetõ Szaniszló Ferenc, vendége pedig Csaba László közgazdász volt.

Csaba László közgazdász azt mondta, hogy ez a nagy pénzügyi mentõöv (bailout) az állam részérõl, ez nem ingyen volt, ez drága pénz, s kb. 12%-os kamatra kapták meg a bankok az államtól.

Ehhez képest most lássuk mi a valóság!
Tételesen a következõ összegekrõl van szó:
- Bear Stearns kisegítése 29 milliárd $
- Adóvisszatérítés a lakosságnak 168 milliárd $
- Fannie Mae & Freddie Mac államosítása 300 milliárd $
- AIG államosítása 58 milliárd $
- Az állam átvállalja a behajthatatlan követeléseket 700 milliárd $

Az összesített számla $1,255,000,000,000 a jövõ generáció terhére.

Vajon honnan adott volna az állam kölcsönre ilyen nagy összeget, ha egyébként $9,650,000,000,000 az állam jelenlegi adósságállománya? Csaba László közgazdász nem árulta el a valóságot, ugyanis az $1,255 trillió dollárt az állam csakis újabb kölcsönbõl teremtheti elõ. Vagyis ezzel növekszik az állam adóssága, melynek most a fedezete az adóbevétel. Ezt jelenti feltõkésíteni a bankrendszert!
Nagyon fontos lenne ebbõl levonni a tanulságot, hiszen nálunk is volt már állam általi bankok feltõkésítése. Illetve csak a látszat az, hogy hát nem rólunk van szó. Ha ezt a rendszer megússza, akkor az a veszteség minket is fog érinteni, s az infláció és egyéb trükkök által reánk is terhelõdnek a veszteségek.

Mibõl érzem én, hogy még nem igazán tudjuk levonni a tanulságot?
Ezek az összegek sokkal nagyobbak mint amit közvetlenül lenyúlnak azok a politikusok amelyeket konkrétan ismerünk, s kitartóan tüntetünk a távozásukért. Természetesen nem azt akarom mondani, hogy feleslegesnek tartanám ezen ismert politikusok elleni ellenálást, de csak akkor érünk el vele valamit, ha közben a figyelmünket nem vonja el a lényegrõl. De én úgy érzem, hogy amíg mi büszkén görcsölünk a láthatóval, addig a láthatalan el tud rejtõzködni!

A láthatatlan valóság is itt van a szemünk elõtt, csak látni kell. Lásson az akinek van szeme a látásra és hallja az akinek van füle a hallásra.

Én pedig "megköszönöm" a nemzetinek mondott echoTV-nek, hogy ilyen mocskos félrevezetések közvetítésében részt vesz!