HVIM: 
Félelmetes dolgokról számolt be egy Metaverzum-fejlesztő 
 
Nagy aggodalommal figyeljük Mark Zuckerberg legújabb tervét, ami szerint még jobban összemosná a digitális világot a valósággal olyan virtuális „valóság” létrehozásával, ami még kiszolgáltatottabbá tenné az emberiséget a techóriásnak. Az egyértelműen pszichológiai negatívumok mellett a közéleti, politikai vetületeket is számba kell venni: olyan magáncég nőhet még nagyobbra, ami önkényesen, átláthatatlanul cenzúráz és választásokat dönt el, de legalábbis nagyon komoly befolyást gyakorol a társadalmakra. Ha megvalósul a Metaverzum, akkor nemcsak a magánéletünk, hanem az emberi létünk alapjai kerülnek veszélybe - áll a vármegyések közleményében:
 
image.png
 
Fotó: AFP/Getty 
 
A Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom határozott álláspontja szerint a Metaverzum terve szerves részét képezi a hagyományos világrendet felforgató erők akciójának. A vallási és kulturális identitások lebontása után a nemzeti és nemi identitások támadásával egyidejűleg most magát az emberi identitást kezdik ki. A valós emberi létezés helyébe egy hamis illúziót állítanak, amiben a testünk és tudatunk digitalizálására, folyamatos kábulatban való vegetálásra kárhoztatják az embert. 
 
Volt szerencsénk egy Magyarországon élő, külföldi fejlesztővel konzultálni, aki a Metaverzum projekten dolgozik, és rálát a különböző fejlesztési irányokra. Félelmetes dolgokról számolt be, aminek töredékei már megjelentek a médiában: a munkavégzést, nyaralást, bevásárlást, de akár csak egy egyszerű sétát is meg lehet majd tenni az általuk fejlesztett rendszerben „realtime”, a többi felhasználóval együttesen. A tér a már bedigitalizált világra épülne (lásd az elvileg konkurens Google alkalmazását, a Street View-t), ahol minden épület, ház, lemodellezett tereptárgy megnézhető, bejárható lenne, így ki sem kellene otthonról mozdulni – ez már nem kérdés. A technikai nehézség a különböző érzékszervek stimulálása, vagy közvetlenül az agy becsapása: a tapintást, a szaglást, az ízlelést, a hőérzetet stb. szeretnék teljesen élethűvé tenni az új „világban”, hogy ténylegesen megszűnjenek a határok a digitális világ és a valóság között. Itt az ember robotizációja, a beültetett áramkörök, az agyra kapcsolható különböző gépek jönnek számításba, ezért kiterjedt, egyre komolyabb kutatásokat végeznek ilyen irányokba.
 
image.png
 
 
Illusztráció: quora.com 
 
A Facebook botrányaiból már kiderült, hogy milyen káros az énképre, a fiatalok viselkedésére és az önátélésére, illetve milyen függőséget jelent a közösségi média, sőt, az egész virtuális világ. Az internetfüggőség egyes felmérések szerint a nyugati társadalmakban folyamatosan nő, ahol mintegy 20% azoknak az aránya, akiknél már tüneteket produkál akár egy napos internetmegvonás is. A Facebook saját felmérése szerint minden nyolcadik felhasználó komoly függőségben szenved az általuk létrehozott felülettől. 
 
Nem beszélve arról, hogy komplett csoportokat, vagy egyes általa „veszélyesnek” ítélt személyeket tud a techóriás kiírni a virtuális térből, úgy, ahogyan a mi Mozgalmunkat is ellehetetleníti a felületein. Felmerül a kérdés, hogy miért láncolnánk az egész életünket oda egy céghez? Nyilvánvalóan a kényelem, az állandósult online „jelenlét”, és a környezettudatosság jelszava lesz a hívószó, ami divattá fogja tenni a való életünk felszámolását.
 
image.png
 
 
Illusztráció: Getty/iStock 
 
A HVIM álláspontja szerint a valódi törésvonal minden eddiginél kiélezettebb módon a tradicionális és a modern, digitális létezés között fog húzódni néhány éven belül. Mi a teremtett világban hiszünk, és nem egy műanyag művilágban szeretnénk élni. Ifjúsági mozgalomként célként tűztük ki a Metaverzummal és a teljes virtuális világgal kapcsolatos felvilágosítást, a veszélyeknek leginkább kitett ifjúság tudatossá nevelését. Felhívjuk a magyar közgondolkozásra hatást gyakorló mindazon ifjúsági és civil szervezetet, politikai közösséget, pártot, egyházat és médiumot, akik veszélyesnek ítélik a Metaverzum törekvéseit, hogy komolyan véve a fenyegetettséget, foglalkozzanak korunk egyik legégetőbb problémájával, és saját hatókörükön belül azzal szemben vegyék fel a küzdelmet! 
 
A HVIM kész világnézettől, politikai identitástól függetlenül együttműködni a kérdésben bárkivel. 
 
A HVIM vezetőségének nevében: 
Kónyi-Kiss Botond (HVIM-alelnök) és Barcsa-Turner Gábor (HVIM-társelnök) 
Kelt.: 2021.11.23., Székesfehérvár

/Forrás: HVIM 2021.11.24./*B.Kiss-Tóth László