Az EU szabályozó hatósága engedélyezi a Pfizer 5–11 éves gyermekeknek szánt COVID-oltóanyagát

 

Az Európai Unió gyógyszerfelügyeleti hatósága jóváhagyta a Pfizer koronavírus elleni oltóanyagát 5 és 11 év közötti gyermekek kezelésére, ezzel megnyitva az utat az általános iskolások millióinak történő oltás előtt a kontinensen elsöprő új fertőzési hullám közepette.

Az Európai Gyógyszerügynökség első alkalommal hagyott jóvá egy COVID-19 vakcinát kisgyermekek számára.

A közlemény szerint az ügynökség a COVID-19 vakcina Comirnaty javallatának kiterjesztését javasolta az 5 és 11 év közötti gyermekek kezelésére.

Legalább egy, a fertőzések növekedésével foglalkozó ország nem várta meg az EMA jóváhagyását. Ausztria fővárosában, Bécsben a hatóságok már megkezdték az 5 és 11 év közötti gyermekek oltását. Európa jelenleg a járvány epicentrumában van, és az Egészségügyi Világszervezet arra figyelmeztetett, hogy ha nem tesznek azonnali intézkedéseket, a kontinens halálos áldozatainak száma meghaladhatja a 2 milliót. a tavasz.Az EMA becslése szerint a vakcina körülbelül 90%-ban hatékony volt a tünetekkel járó COVID-19 megelőzésében kisgyermekeknél egy több mint 2000 gyermek bevonásával végzett vizsgálat értékelése után, és a leggyakoribb mellékhatások az injekció beadásának helyén fellépő fájdalom, fejfájás, izomfájdalom és hidegrázás. A két adagból álló adagolási rendet az ügynökség szerint három hét különbséggel kell beadni a gyermekeknek.

Mielőtt a tagországok egészségügyi hatóságai megkezdhették az injekciók beadását, az EU végrehajtó hatalmának, az Európai Bizottságnak gumibélyegzővel kell ellátnia a Pfizer és a német BioNTech által kifejlesztett vakcina EMA zöld lámpáját.

Jens Spahn, Németország egészségügyi minisztere a hét elején bejelentette, hogy december 20-án megkezdődik a kisebb gyermekeknek szánt vakcinák kiszállítása az EU-ban.

A Pfizer gyerekméretű injekcióit a hónap elején hagyta jóvá az Egyesült Államok, és más országok, köztük Kanada is követte a példát.

A Pfizer általános iskolás korú gyermekek számára olyan adagot tesztelt, amely a felnőtteknek adott adag egyharmada. Dr. Bill Gruber, a Pfizer vezető alelnöke szeptemberben kijelentette, hogy az 5-11 éves gyerekeknél még a kisebb adaggal is ugyanolyan magas volt a koronavírus elleni antitestszint, mint azoknál a tinédzsereknél és fiatal felnőtteknél, akik a rendszeres erősítést kapták. lövések.

A Pfizer vakcinával végzett, gyermekeken végzett vizsgálatok azonban nem voltak elég nagyok ahhoz, hogy a második adag ritka mellékhatásait észleljék, mint például a mellkasi és szívgyulladást, amelyet főleg férfiaknál idősebb tinédzsereknél és fiatal felnőtteknél észleltek.

Az Egyesült Államok tisztviselői megjegyezték, hogy a COVID-19 több 5–11 éves gyermeket ölt meg, mint más betegségek, például a bárányhimlő, mielőtt a gyerekeket rutinszerűen beoltották volna.

Az EMA a hónap elején bejelentette, hogy megkezdte a Moderna COVID-19 vakcina 6 és 11 év közötti gyermekek számára történő alkalmazásának értékelését; döntést két hónapon belül vártak.

Bár a legtöbb gyermek csak enyhe COVID-19 tüneteit tapasztalja, egyes közegészségügyi szakértők úgy vélik, hogy az immunizálásukat prioritásként kell kezelni a vírus folyamatos terjedésének csökkentése érdekében, amely elméletileg egy veszélyes új változat megjelenését eredményezheti.

A kutatók nem értenek egyet abban, hogy a gyermekek milyen mértékben befolyásolták a járvány lefolyását. A korai kutatások azt mutatták, hogy nem játszottak jelentős szerepet a vírus terjedésében. Egyes szakértők azonban úgy vélik, hogy idén a gyerekek jelentős szerepet játszottak a fertőző változatok, például az alfa és a delta terjesztésében.

Az Egészségügyi Világszervezet a héten kijelentette, hogy mivel a gyermekek és a tinédzserek enyhébb COVID-19-betegségben szenvednek, mint a felnőttek, „kevésbé sürgős az oltásuk, mint az idősek, a krónikus betegségekben szenvedők és az egészségügyi dolgozók”.

Arra kérte a gazdag országokat, hogy hagyják abba a gyermekek immunizálását, és azonnal adományozzák az adagjukat a szegény országoknak, amelyek még nem adták be egészségügyi dolgozóiknak és veszélyeztetett lakosságuknak az első oltóadagot.

Mindazonáltal a WHO elismerte, hogy a gyermekek és serdülők immunizálásának olyan előnyei is vannak, amelyek túlmutatnak az azonnali egészségügyi előnyökön.

A WHO szerint az oltás, amely csökkenti a COVID-fertőzést ebben a korcsoportban, csökkentheti a gyermekekről és serdülőkről az idősebb felnőttekre való átadást, és segíthet csökkenteni a mérséklő intézkedések szükségességét az iskolákban.

/Forrás: https://thedailycable.com/11/25/health/41083/eu-regulator-authorizes-pfizers-covid-vaccine-for-kids-5-11/?utm_source=email&utm /*B.Kiss-Tóth László 2021.11.27.

Go to top
JSN Time 2 is designed by JoomlaShine.com | powered by JSN Sun Framework