Hol található az ember, mi a fontossági sorrend



Gavallér János

Hol található az ember, mi a fontossági sorrend



A fontossági sorrend megköveteli, hogy a túlélés fölülírja a megfelelési kényszert. Azaz, ami az, az az. Mert hiába magyarázza el nekem a kormány, hogy a minimálbér 92 000 Ft és hogy a bérminimum 108 000 Ft., ha a nyolcórai munkáért – közmunkáért-, nettó 48 000 Ft-ot fizetnek.

A minimálbér 92 000 Ft.
A bérminimum 108 000 Ft..
Nyolc óra munka (jelenlét) 48 000 Ft nettó.
A létminimum KSH 2011. januári adata szerint 74024 Ft (talán ma már kicsit több)

A probléma nem az, hogy a matematika szabályain úgy gázol át a gazdaság, ahogy akar, hanem az, hogy az emberi butaságra épített kommunikáció, még semmiféle megoldással nem szolgál, csak súlyosbítja a krízishelyzetet.

Nem teljesen és követhetõen érthetõ, a kríziskezelõ törvénykezés, emberminõség értékelése. Hiszen a fontossági sorrend nem az, hogy fejlõdés legyen, hanem az emberek számára a mindenkori gazdaság biztosítsa a létét! A létminimumnak, azt a pénzben meghatározott összeget kell megjelölnie, amely képes életben tartani, munkaképes állapotban megõrizni az embert. Hogyan dolgozhat bárki úgy, hogy nincs a munkabér által biztosítva az élete?

Igen ám, ugyanakkor a fekete gazdaságban feltételezhetõen 500 000 Fõ van foglalkoztatva és azt is tudnunk kell, hogy Dávid Ferenc a VOSZ elnöke kompenzációt követel a minimálbér emelésének kiegyenlítésére. Egy kérdésem van: Ki a fene foglalkoztatja ezt az ötszázezer embert? Lefordítva: Hazánkban létezik egy olyan réteg, amely abból él, abból fejleszti vállalkozását, egzisztenciáját, hogy kijátssza a törvényeket csupán azért, hogy egy olyan növekedési spirál felgyorsítója legyen, amely összeroppantja elõbb-utóbb a társadalmat. Uraim, egy kis önbírálatot is kellene tartaniuk, mert 5 millió ember, életszínvonala napról-napra romlik, 3 millió a teljes elszegényedés (a rabszolgaság) határán él és akkor önök csakis azzal a 2 millió emberrel foglalkoznak, akiknek egzisztenciája évtizedekre biztosított.

Nem a kommunikáció, az UE, az USA, vagy a liberalizáció, demokrácia, netán az érdekérvényesítõ erõ a fontos, hanem a humánus gondolkodás, a felelõsségérzet, mert egyébként az emberminõség lényegét vesztett statisztikai mutatóvá válik és megszûnik az emberi társadalom, az ember a gazdasági háborúk áldozatává válik.

2011. 09. 22.