WikiLeaks, avagy a demokratikus diplomácia diszkrét bája


Gavallér János

WikiLeaks, avagy a demokratikus diplomácia diszkrét bája


Zsong a kaptár. Megbolydult a kas. A kirakatban viszketõ bábuk vakaróznak, semmi se úgy van, ahogy látszik – mindenki tudta-, a felszín színlel, zavaros a mély-iszap.

Tulajdonképpen, ha ezek a titkosszolgálati módszerek nem léteznének, akkor mire is tartanák a titkosszolgálatokat? Még semmi meglepõt nem tapasztaltam. Legfeljebb, ha azt nem veszem, hogy a Pénzoligarchiák, mint a rossz gyerekeket, figyelmeztetik a diplomáciai testületeket, hogyha nem fogadtok szót, baj lesz! Na meg, önmaguktól ájuldozó celebek, hessegetik a pillanat bûze fölött keringõ döglegyeket.

A világ még csak kikukucskál a paraván mögül és elszörnyed ama színdarab láttán, melyet õ ír, diktál és rendez. Mert nem valószínû, hogy van a világon olyan buta ember, aki ne tudná, hogy a színfalak mögött más arcát mutatja a cinikus elit, avagy önmagáról is elhiszi a diplomácia, hogy fölötte nincs törvény és hatalom. Alomfényezõ titkos históriák voltak és vannak, csak éppen „az arisztokrácia diszkrét bája” eltakarta, elsimította a viselhetetlen felszínt. Emberbõrbe bújt farkasok mind, mert ha jól laknak, ha teli a has, nem látnak, nem hallanak, más bajára süketek, érv és kényszer doktrínákkal ölelkezõ statisztikák, már rég kiveszett belõlük az érzés, csak az érdek diktafonját hallgatják idõrõl-idõre újra.

Egy rég megemésztett csonton rágódik a világ, - mert újat akar szülni az emberiség – és mint Bayer Zsoltnak mondta az Echo tévé mûsorában Földi László, a hírszerzés volt mûveleti igazgatója., hogy sokszor jobb a bolygatatlan pókháló, mintsem az egyenes út.
De, ha a régieknek sokkal jobb, ha nem derül ki semmi alapon, elfogadok mindent, akkor értelmét veszti a demokrácia és az emberi jogok, mert hiszen ha nem tudhatom – a pedofíliával megvádolt Julian Assange ismeretanyagát-, hogyan dönthetek felelõsségem teljes tudatában. Avagy örökre fedje homály a demokratikus diplomácia diszkrét báját?

Miért és mit kell titkosítani, ha a világ számára fontos a demokrácia, ha ugyanis jogom van választani, akkor szükségem van az ismeretanyag igazságára is, mert a döntés csak akkor valós. Háborgó kirakatfigurákkal meg tele van a padlás.

2010. 12. 09.