Nyíltlevél a politikusokhoz


Gavallér János


Nyíltlevél a politikusokhoz


Tulajdonképpen két tényre hívnám fel a figyelmet. Történt két aláírás kezdeményezés. Az egyik az országgyûlés feloszlatását célzó népi kezdeményezés, melyet a Magyar Polgári Demokráciáért Alapítvány képviseletében Dr. Ádám Attila nyújtott be az OVB-hez; a másik Seres Mária magánszemély kezdeményezése a képviselõk költségtérítés számlakötelessé tétele céljából.

Az elsõ politikai jellegû és a hatalomért folytatott harc egyik, fogjuk rá, civil kezdeményezése:
"Kezdeményezzük, hogy a 2006-ban alakult Országgyûlés kimondja a feloszlását" Megközelítõleg 60000. aláírás gyûlt össze.

A másik az emberek igazság érzetének megnyilvánulása:
"Egyetért-e Ön azzal, hogy az országgyûlési képviselõknek csak a bizonylattal alátámasztott elszámolható kiadásai után járhat költségtérítés?" Megközelítõleg 600000. aláírás gyûlt össze.

Hogy a tények mit jelentenek az MSZP-nek és mit jelentenek a FIDESZ-nek, azt elemezgesse Fritz Tamás politológus és nagy ívû lózungja alapján, foglalja össze emígyen: „Következmények nélküli ország!”. E lélektörõ jelszó kisugárzása hatással van a társadalomra és megbénítja minden tenni akaró emberben a hitet. Igen, amint látjuk a média és a fizetett elemzõk, másban látják a társadalom baját és másban látják az egyszerû emberek. Minden baj oka az eszmehirdetõk táborában arról szól, hogy a gazdaságirányítás ilyen meg olyan irányú legyen. De egy bankárnak se, egy közgazdásznak se, és fõleg egy politikusnak se jut eszébe, hogy a társadalom akkor és csak akkor fog normálisan mûködni, ha normális és igazságos törvényekre, emberi viszonyrendszerekre épül és nem a haszon diktálta korrupciós zsugoriságra. Mert míg a közélet tematizálására irányuló hanglõrködés, azaz a parlamentet arra kényszeríteni, hogy napirendre tûzze a parlament önfeloszlatását, populista szemfényvesztés, addig az igazságérzet – a tények szerint minimum 10-szer fontosabb -, megkerülhetetlen egy társadalom mûködõképességéhez.

A közteherviselés nem arról szól, tisztelt pártkatonák, hogy a módosabb és értelmesebb rétegek, a szegényebb és kevésbé iskolázottak nyakába varrják a gondokat, majd a könyvelõkkel, ügyvédekkel összekacsintva kijátsszák az adózási és együttélési morálerkölcsi minimumot. Aki adót csal, okiratot hamisít – a kiskapun jár-kél-, az bûnözõ, akár közszereplõ, akár nem, akár kiderül róla, akár nem, az ilyen egyén közutálat tárgya kell hogy legyen egy normálisan mûködõ következetes országban.
A következtetések levonása a politikusok felelõssége.

2009.02.19.