A hit megtartói a magyarság elszánt szószólói
Parma fidei díj Katona István atyának

– Amikor a kommunizmus áldozataira emlékezünk, azokra gondolunk, akik fáklyaként ragyognak közöttünk, hisz egy vérzivataros korban rámutattak a reményre a reménytelenségben és az értékekre az ürességben – kezdte ünnepi beszédét Szászfalvi László államtitkár az idei Parma fidei – Hit pajzsa díjátadó ünnepségen 2012. február 25-én Budapesten, a Ferences Mária Misszionárius Nõvérek templomában.

Majd így folytatta: – Ezt a kort világosan jellemzi a kommunizmus egyik legismertebb szellemi vezetõjének, Vlagyimir Iljics Leninnek, 1922-ben született bizalmas utasítása, mely így hangzik: „…a reakciós papság minél több képviselõjét sikerül ezért agyonlõni, annál jobb. Most kell ennek a publikumnak olyan leckét adni, hogy azután néhány évtizedig még csak gondolni se merjenek semmiféle ellenállásra.” Ahogy ebbõl a pár sorból is látszik, a kommunista diktatúra az értékek és a közösségek megsemmisítésére törekedett. Az egyház, mint közösségépítõ és értékközvetítõ tényezõ, elsõk között állt az útjában – hangsúlyozta az államtitkár.
Véleménye szerint, a lenini gondolatok alapján sok embernek kellett vállalnia a testi és lelki fájdalmat, a családjától való elszakíttatást, a társadalom peremére szorítottság fájó érzését, olykor a halált, csak azért, mert tudták akár milyen erõs és gyûlölettel átitatott is a rendszer, a Mindenható hatalma erõsebb és egyszer vége lesz a kínoknak. Addig pedig õrizni kell a lángot. A láng õrzõi közül néhányan még itt élnek közöttünk vagy emlékük világít markáns fényként.
Szászfalvi László hangsúlyozta: – Azok az emberek, akik a Hit pajzsa díjat megkapják, a legtöbbet adták ezért a Hazáért, hiszen puszta életüket is veszélyeztetve álltak ki hitükért, mások hitéért, s vállalták a krisztusi értékeket.
A Parma fidei, azaz a Hit pajzsa díj alapítóinak, Dr. Horváth Bélának és Gyurkovics Tibornak célja volt, hogy példaként állítsák olyan közöttünk élõ egyházi személyiségek tiszteletreméltó életét, akik a kommunista diktatúra évtizedeiben hûek maradtak hitükhöz, egyházukhoz, nemzetükhöz.
A Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium egyházi, nemzetiségi és civil kapcsolatokért felelõs államtitkára a Hit pajzsa idei díjátadó ünnepségen kijelentette: – A magyarság XX. századi történetében sajátosan fonódott egybe a magyar közösség identitásának megtörése és a valódi értékeket közvetítõ közösségek ellehetetlenítése. Ezért igaz, hogy amikor a hit megtartóira emlékezünk, a magyar közösség ügyének elszánt szószólóira is gondolunk. Amikor gyertyát gyújtunk az erdélyi piarista, a délvidéki ferences atyák vagy éppen protestáns ifjúsági vezetõk emlékére, akkor nem csupán Isten jeles szolgáira emlékezünk, hanem a magyar ifjúság lánglelkû nevelõire is, akik nemzedékeknek voltak példaképei és elhallgattatásuk az értékközvetítés teljes ellehetetlenítését is jelentette egyben.
Szászfalvi László külön megemlékezett a két leghosszabb idõt – mintegy 20 évet – börtönben töltõ egyházi személyrõl: Lénárd Ödön piarista szerzetesrõl, aki még 1977-ben is börtönben ült. Továbbá Tabódy István székesfehérvári megyés papról, akinek fõ bûnéül rótták fel, hogy szentmiséin tömegek jelentek meg és szava utat talált a magyar ifjúság szívébe.
Köszöntötte továbbá Krisztusnak rendíthetetlen szolgáját, Katona István atyát, az idei Parma fidei díj kitüntetettjét, aki – magát a hit pajzsával és az üdvösség sisakjával felvértezve – rendíthetetlen missziós lelkülettel szólt a fiatalokhoz, a családokhoz, s ezzel a legnehezebb évtizedekben is a katolikus megújhodást és a magyar nemzet megmaradását szolgálta.
Végezetül Szászfalvi László Mindszenty József hercegprímás szavait idézte: „Minden egyénnek, minden nép minden egyes nemzedékének újra meg újra meg kell küzdenie a hitéért úgy, mint Jákobnak az Isten angyalával… Ezért nincs helye a csüggedésnek. A mi szívünk megremeghet a nehéztõl, az ismeretlentõl, a lehetetlennek látszótól, Isten azonban az egyének és nemzetek jövõjét sokszor a lehetetlennek látszó holnapba rejtette el; nekünk kell nekilátnunk, hogy azt elõhozzuk. A megmaradt kevésbõl újra kell építenünk a Hazát! Ez a dolgunk ezen a világon!” – A hercegprímás szavai ma is szívbe markolóan aktuálisak. Nekünk is meg kell küzdenünk a hitünkért. S ezzel a hittel: a mustármagnyi hittel és a maroknyi reménnyel újra kell építenünk a hazát, a nemzetet, a bennünket körülvevõ világot – mondta az államtitkár.
Idén Katona István, az Emmausz Katolikus Karizmatikus Közösség lelki vezetõje vette át a Parma fidei - Hit pajzsa és az ezzel együtt járó Hazámért - hitemért elnevezésû díjat, melyeket Mádl Dalma, a korábbi köztársasági elnök felesége és Bolberitz Pál teológiai professzor, a díj elsõ kitüntetettje nyújtott át. Méltatásában hangsúlyozta, a kommunista rezsim idején azért is elítélhettek bárkit, ha ötnél több példányban sokszorosított iratot. Katona István atyát, aki évtizedeken át sajtóapostolként is tevékenykedett 1964-ben szentelték pappá. A Regnum Marianum közösség vezetõjeként 1970-ben házkutatást tartottak nála, „állami szervezkedés kísérletének gyanújával”tartóztatták le, s két és fél évet töltött a hírhedt Gyüjtõfogházban. De mint mondta, Jézus sosem hagyta el Õt, a börtönben is érezte, hogy Jézus szereti, és megmenekíti Õt a Gonosztól. István atya ma is vallja és hiszi: – Akik Jézusban bíznak, azok gyõzni fognak! S a hit minden körülmények között megerõsít!
„A kommunizmus áldozatainak emléknapján” kérdésünkre a Parma fidei díj alapítója, Horváth Béla volt kisgazda országgyûlési képviselõ elmondta: – Az Országgyûlésben 2000-ben kezdeményezte a „Kommunizmus áldozatainak emléknapja megünneplését, amit határozatban fogadott el a Tisztelt Ház. Ezt követõen elhatározta, hogy díjat alapít Gyurkovics Tibor (1931-2008) Kossuth- és József Attila-díjas költõ barátjával együtt azon élõ egyházi személyek számára, akik a kommunista diktatúra évtizedeiben hûek maradtak hitükhöz, magyarságukhoz. A Hit pajzsa díjat a kommunizmus áldozatainak emléknapján, február 25-én, Kovács Béla kisgazda politikus 1947-es Szovjetunióba történõ elhurcolásának évfordulója alkalmából adományozzák a díjazottnak. Évente egy élõ személy kaphatja meg a „Parma fidei ~ Hit pajzsa” kitüntetést, melyet a következõ személyek kapták meg: 2002-ben Bolberitz Pál teológus professzor, 2003-ban Olofsson Placid bencés szerzetes, 2004-ben László Gábor regnumi atya (†2005), 2005-ben Szendi József ny. veszprémi érsek, 2006-ban Punk M. Gemma OCist nõvér, az érdi Regina Mundi ciszterci nõvérek apátnõje, 2007-ben Kerényi Lajos piarista atya, 2008-ban Bálint József jezsuita szerzetes (†2009), 2009-ben Kuklay Antal körömi plébános, 2010-ben Regõczi István atya, 2011-ben Rédly Elemér gyõri plébános, a Gyõri Hittudományi Fõiskola tanára.
Az idei ünnepi eseményen részt vett Erdõ Péter bíboros-prímás, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia elnöke, Spányi Antal székesfehérvári megyés püspök, a Magyar Katolikus Rádió vezérigazgatója, Rédly Elemér, a díj tavalyi kitüntetettje és Rozgonyi Zoltán zuglói fideszes alpolgármester. Közremûködött: Pitti Katalin Liszt-díjas operaénekes és Hegedûs Valér zongoramûvész

Frigyesy Ágnes

A szerzõ felvételeivel