Különvonatokkal a pünkösdi búcsúra, Csíksomlyóra 2011



Hosszú idõ után indult újra hosszú útjára a Székely Gyors. A Kárpáteurópa utazási iroda és az Indóház vasúti magazin 2008-ban egyedülálló vállalkozásba kezdett. Különvonatot indítottak a csíksomlyói búcsúra tartó zarándokok számára, a második bécsi döntést követõen Budapestet Erdély távoli részével összekötõ vonat nyomán, Székely Gyors néven. A járat 1944-ben, Észak-Erdély elvesztését követõen megszûnt és csak nemrég indult újra útnak. Nem véletlenül mondták a szerelvényt nemzeti lobogókkal váró székelyek a zarándokoknak:


"Késtetek…, késtetek 64 évet."


A csíksomlyói búcsú a román diktátor Ceaucescu bukása után az erdélyi és anyaországi magyarok százezreinek ökunemikus istentiszteletévé, szent találkozójává vált. Ide vitt elõször két esztendeje nyolc kocsiban négyszáz zarándokot a kultikus Nohab dízel mozdony. A zarándokokat Erdõ Péter bíboros prímás érsek áldása kísérte a csíksomlyói búcsúra.


Az ezeréves határra, a Gyimesekbe is eljutó vonat sikere miatt, a zarándokok 2010 májusában már tizenkét vasúti kocsival indultak útra. Csak azért nem többen, mert ennél hosszabb szerelvény nem fért el a kisebb székelyföldi vasútállomásokon, illetve ennél több kocsit segítséggel sem tudott elhúzni a szent koronás címerrel díszített magyar mozdony.


A Kárpáteurópa utazási iroda 2011-ben is elindítja a különvonatokat. Az egyik a már jól ismert Székely Gyors, a másik Csíksomlyó Expressz néven fog közlekedni 1600 utassal.
A vasútbarátok mindkét vonat mozdonyával elégedettek lehetnek. Míg a Székely Gyorsot a csodálatosan felújított veterán Nohab, addig a Csíksomlyó Expresszt a legkorszerûbb és Magyarországon legerõsebb 10.000 lóerõs villanymozdony, a látványosan átfestett Taurus fogja húzni. A Liszt Ferenc emlékév és az út tiszteletére a nagy magyar zeneszerzõ portréja díszíti a mozdonyt.


Az utasokat a szálláshelyekrõl a különvonat hozza, viszi a programok helyszínére. Természetesen idén is eljutnak az ezeréves határra, ahol eszükbe juthat a híres Széchenyi idézet:


"MAGYARNAK LENNI NEHÉZ, DE NEM LEHETETLEN."


A zarándokok mint korábban, most is falusi turizmus keretein belül, székely családoknál alszanak Felcsíkban.


FIGYELEM! A 2011. évi program menetrendje változhat !



SZÉKELY GYORS - 2011


Elsõ nap (június 10., péntek)


Találkozó: 04.00 órakor Budapest-Keleti pályaudvaron, a különvonatnál.
(Figyelje a pályaudvar központi utastájékoztató tábláját, amely jelzi, hogy a vonat hányadik vágányról indul).
Jelentkezés a vonat végén található utasfogadó pultoknál.
Indulás várhatóan 04.55 órakor, a pontos idõpotról áprilistól tájékozódhat az utazási irodáknál!
További felszállási lehetõségek: Szolnok, Püspökladány.
Érkezés a határra (Biharkeresztes-Biharpüspöki) a déli órákban, majd indulás tovább a Nagyvárad (Sebes-Körös völgye) – Kalotaszeg – Kolozsvár – Szamosújvár – Dés – Déda – Gyergyószentmiklós – Csíkrákos útvonalon. Útközben áthaladunk és lehetõség szerint megismerkedünk a települések kulturális és történelmi nevezetességeivel:
- a néprajzáról messzeföldön híres Kalotaszeggel,
- Kolozsvárral, Mátyás király szülõvárosával, az örmények is lakta várossal, a Mezõség nyugati peremén épült Szamosújvárral, Rózsa Sándor nyughelyével,
- a Kis- és a Nagy-Szamos összefolyásánál fekvõ Déssel,
- Dédával, ahol Wass Albert közismert regénye, A funtineli boszorkány cselekménye kezdõdik,
- Gyergyószentmiklóssal, valamint a Maros és az Olt forrásvidékével.
Megérkezés Felcsíkba, ahol több településen foglaljuk el szálláshelyünket: Csíkszentdomokos, Csíkkarcfalva, Csíkdánfalva, Csíkmadaras, Csíkrákos, Madéfalva
Elhelyezés: a faluturizmus kertében magyar-székely családoknál, fürdõszobás házakban, félpanziós ellátással. Az egyes vasútállomásokon a szállásadók várják a vendégeket.



Második nap (június 11., szombat)


Reggeli után indulás a szálláshelyek vasútállomásairól az utaskísérõk irányításával. Érkezés Csíkszereda vasútállomására majd a keresztaljakkal gyalog megyünk Csíksomlyóra. Itt felkapaszkodunk a Kis- és Nagy-Somlyó közötti nyeregbe, ahol több százezer zarándok társaságában a Makovecz Imre tervezte színpadon felállított oltárnál részt veszünk a 12.30-kor kezdõdõ szentmisén. Ezt követõen érdemes egyénileg meglátogatni a Csodatévõ Szûz Mária szoborot a Csíksomlyói kegytemplomban.
A délutáni szabadidõben séta Csíkszereda központjában.
Estebéd a vendéglátóknál vagy falusi vendéglõben.
Figyelem! Aki elszakadt a csoportjától menjen a csíkszeredai vasútállomásra az idegenvezetõje által megadott idõpontra!!!


Harmadik nap (június 12., vasárnap)


Reggeli a vendéglátóknál, majd indulás Csíkmadéfalva érintésével a Gyímesekbe, az Ezeréves határhoz.
Útvonal: Karakó-völgyhíd – Lóvész – Gyimesközéplok – Gyimesbükk, a történelmi Magyarország vasúti határállomása. Gyimesbükkön megtekintjük a Rákóczi vár romjait, és a vár tövében, az ezeréves határon álló, felújított, 30. számú MÁV õrházat (a MÁV egykoron legkeletibb õrháza) ezt követõen részt veszünk a kontumáci kápolna elõtt celebrált szentmisén.
A délutáni órákban visszaindulás Felcsíkba. Estebéd.



Negyedik nap (június 13., hétfõ)


Indulás a kora reggeli órákban Magyarországra. A különvonat a Gyergyószentmiklós – Déda – Dés – Kolozsvár – Nagyvárad útvonalon haladva ér a határra. Magyarországon leszállás céljából megállás Püspökladányban és Szolnokon.
Érkezés Budapest-Keleti pályaudvarra az esti órákban.


A részvételi díj tartalmazza a különvonat útiköltségét másodosztályon, három éjszakai szállást magánházaknál, kétágyas, pótágyazható szobákban, félpanziós ellátással, transzfereket - szükség esetén - a vasútállomás és a szálláshely között.
A részvételi díj nem tartalmazza: személyes kiadások, fakultatív programok, útlemondási biztosítás, fakultatív BBP biztosítás. A különvonaton nyugdíjas-, gyermek-, diák-, és egyéb kedvezmények nem vehetõk igénybe.
A költõpénz kalkulációjánál figyelembe kell venni, hogy a romániai árszínvonal megközelíti a magyarországit. Lejt érdemes vinni.
A vonatba sorolva étkezõ-bisztrókocsi közlekedik, amelyen lehetõség van ételek, illetve italok fogyasztására. Az étkezõkocsiban magyar népzenét játszó zenekar szórakoztatja az utasokat.


Jelentkezés:


Kárpáteurópa Utazási Iroda
1036 Budapest, Szépvölgyi út 3/a
Tel: 36 1 368 6296, 36 1 439 1644
e-mail:
Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.



Csomagár: 64900.- Ft / fõ
indulás: jún. 10
érkezés: jún. 13
szabad helyek: foglalható



_________________________


CSÍKSOMLYÓ EXPRESSZ 2011


Elsõ nap (2011. június 10., péntek)




Találkozó: 04.30 órakor Budapest-Keleti pályaudvaron, a különvonatnál.
Indulás: 06.15 órakor (Figyelje a pályaudvar központi utastájékoztató tábláját, amely jelzi, hogy a vonat hányadik vágányról indul)
.

Jelentkezés a vonat végén található utasfogadó pultnál.
A pontos indulás idõpotnjáról márciustól tájékozódhat az utazási irodáknál!

Figyelem: a vonat Sopronból indul, felszállási lehetõségek Budapestre érkezés elõtt a Dunántúlon: Sopron 02.33., Kapuvár 03.01, Csorna 03.11, Gyõr 03.30., Komárom 03,56., Tatabánya 04.19. órakor.
További felszállási lehetõségek:
Szolnok 7.38., Békéscsaba 08.59. órakor.


Érkezés a határra (Kürtös/Curtici), majd indulás tovább a Arad – Maros völgye – Déva – Gyulafehérvár – Tövis/Teius – Balázsfalva – Medgyes – Segesvár – Olt völgye – Brassó – Sepsiszentgyörgy – Tusnádfürdõ – Alcsíki-medence – Csíkszereda – Madéfalva útvonalon. Útközben lehetõség szerint az idegenvezetõk ismertetik és bemutatják az útvonal nevezetességeit, többek között:

- az aradi vesztõhelyet,

- a solymosi várat,

- a Maros számos völgyszûkületét,

- Bethlen Gábor szülõfaluját, Marosillyét,

- Gyulafehérvárat, az erdélyi római katolikus ma már érsekség 1000 éves központját,

- szászok hajdani földjét: Medgyest, Segesvárat és Brassó õsi városait,

- Persányi-hegységet, Olt völgyét, jó idõ esetében a Fogarasi-havasok páratlan látványát,

- Székelyföldet: Háromszéki-medence a környezõ hegyekkel,

- Tusnádi Olt-szoros felejthetetlen panorámáját-

- Alcsíki-medencét a Hargitával és a Csíki-havasokkal.






Megérkezés Alcsíkba, ahol több településen foglaljuk el szálláshelyünket: Csíkszentkirály, Csíkszentimre, Csíkszentsimon, Csatószeg, Újtusnád, Tusnádfürdõ.

Elhelyezés: Alcsík falvaiban, a faluturizmus keretében magyar-székely családoknál fürdõszobás házakban, esetenként panzióban, félpanziós ellátással. Az egyes vasútállomásokon a szállásadók várják a vendégeket.
.

Második nap (június 11., szombat)

(Megegyezik a Székely gyors programjával.)
Reggeli után indulás a szálláshelyek vasútállomásairól az utaskísérõk irányításával. Érkezés Csíkszereda vasútállomására, majd a keresztaljakkal gyalog megyünk Csíksomlyóra. Itt felkapaszkodunk a Kis- és Nagy-Somlyó közötti nyeregbe, ahol több százezer zarándok társaságában részt veszünk a 12.30-kor kezdõdõ szentmisén. Ezt követõen érdemes egyénileg meglátogatni a Csodatévõ Szûz Mária szobrot a Csíksomlyói kegytemplomban.
A délutáni szabadidõben séta Csíkszereda központjában.
Estebéd a vendéglátóknál vagy falusi vendéglõben.

Figyelem! Aki elszakadt a csoportjától menjen a csíkszeredai vasútállomásra az idegenvezetõje által megadott idõpontra!

Harmadik nap (június 12., vasárnap)

(Megegyezik a Székely gyors programjával.)
Reggeli a vendéglátóknál, majd indulás Csíkmadéfalva érintésével a Gyímesekbe, az ezeréves határhoz.
Útvonal: Karakó-völgyhíd–Lóvész–Gyimesközéplok–Gyimesbükk, a történelmi Magyarország vasúti határállomása. Gyimesbükkön megtekintjük a Rákóczi vár romjait, és a vár tövében, az ezeréves határon álló, felújított, 30. számú MÁV õrházat (a MÁV egykoron legkeletibb õrháza), illetve részt veszünk a kontumáci kápolnánál celebrált szentmisén.
A délutáni órákban visszaindulás Alcsíkba. Estebéd .

Negyedik nap (június 13., hétfõ)

Indulás a kora reggeli órákban Magyarországra.
A különvonat a Madéfalva - Csíkszereda - Alcsíki falvak – Háromszéki medence - Brassó - Segesvár - Tövis - Gyulafehérvár - Déva - Arad – útvonalon érkezik a Kürtösi határra. Magyarországon leszállás céljából megállás Békéscsabán és Szolnokon.Érkezés Budapest-Keleti pályaudvarra az esti órákban. A vonat Budapesttõl Sopronig ugyanazonokon az állomásokon megáll, mint az indulásnál.



A részvételi díj tartalmazza a különvonat útiköltségét másodosztályon, három éjszakai szállást magánházaknál vagy panzióban, kétágyas, pótágyazható szobákban, félpanziós ellátással, transzfereket - szükség esetén - a vasútállomás és a szálláshely között.
A részvételi díj nem tartalmazza: személyes kiadások, fakultatív programok, útlemondási biztosítás, fakultatív BBP biztosítás. A különvonaton nyugdíjas-, gyermek-, diák-, és egyéb kedvezmények nem vehetõk igénybe.
A költõpénz kalkulációjánál figyelembe kell venni, hogy a romániai árszínvonal megközelíti a magyarországit. Lejt érdemes vinni.
A vonatba sorolva étkezõ-bisztrókocsi közlekedik, amelyen lehetõség van ételek, illetve italok fogyasztására. Az étkezõkocsiban magyar népzenét játszó zenekar szórakoztatja az utasokat.


























Csomagár:


62900.- Ft / fõ


indulás:


jún. 10


érkezés:


jún. 13


szabad helyek:


foglalható