Ülésezett a Kárpát-Medencei Magyar Autonómia Tanács


A KMAT NYILATKOZATA



2011. május 19-20-án, Hódmezõvásárhely önkormányzata vendégszeretetének köszönhetõen, a Tisza-parti Mártélyon tartotta ülését a Kárpát-Medencei Magyar Autonómia Tanács (KMAT).


2004-ben olyan idõben alakult meg az Autonómia Tanács, amikor az akkori, az össznemzeti érdekvédelmet nem vállaló magyarországi kormány már-már teljes mértékben ellehetetlenítette a külhoni magyar nemzetrészek ügyének közös képviseletét, melynek részeképpen – egyebek mellett – a Magyar Állandó Értekezlet (MÁÉRT) áldásos mûködését is megszüntette.


A KMAT az új nemzeti kormány hivatalba lépésének elsõ évfordulóján, a kormányzó pártok hatékony támogatása iránti köszönettel, újult erõvel folytatja a Kárpát-medencei magyarság önrendelkezésének kivívása érdekében vállalt szolgálatát. Nemzetpolitikai céljai megvalósítása ügyében természetes szövetségeseinek tekinti a Magyar Állandó Értekezletet, valamint a Kárpát-Medencei Magyar Képviselõk Fórumát (KMKF), és a kiegészítõlegesség (komplementaritás) elve alapján a velük való rendszeres és gyakorlati szintû együttmûködését kezdeményezi.


A KMAT nemzetpolitikai szempontból korszakos fontosságúnak tekinti az utóbbi évben, példás gyorsasággal és céltudattal elfogadott magyar állampolgársági, valamint a nemzeti összetartozásról szóló – két – törvényt, különösképpen pedig az új magyar Alaptörvényt.


A tagszervezetek hiánytalan részvételével megtartott tanácskozáson – többek között – a következõ fontos kérdésekben született teljes konszenzuson alapuló döntés:


· országgyûlési határozat kezdeményezése az egységes Kárpát-medencei Magyar Nemzeti Örökség védelme tárgyában;


· a KMAT bekapcsolódása az Orbán Viktor miniszterelnök és kormánya által meghirdetett Nemzeti Együttmûködés Rendszerébe;


· Kárpát-medencei mozgalom indítása a nemzeti hovatartozás szabad és öntudatos vállalásáért, a Magyarnak lenni jó! jelmondat eszmei üzenete értelmében – különös tekintettel az országok szerte folyamatban lévõ vagy éppen küszöbön álló népszámlálásokra



A KMAT ülésén határozatot hoztunk egy, a tagszervezetek által egységesen elfogadható, a közösségi önrendelkezés alapelveit és kritériumait tartalmazó általános autonómia-terv kidolgozásáról (1), valamint az egyes határon túl élõ magyar nemzetrészek sajátos helyzetére alkalmazott önrendelkezési tervezetek egyeztetésérõl (2).


Ugyanakkor elkezdtük egy átfogó, a számbeli kisebbségben élõ õshonos nemzeti közösségek alapvetõ jogait tartalmazó alapdokumentum kidolgozását, amely alapját képezi a kisebbségi magyar nemzeti közösségek helyzetének folyamatos nyomonkövetését és számonkérését szolgáló monitorizálási rendszernek.


Június 4-e, a Nemzeti Összetartozás Napja közeledtén a Kárpát-Medencei Magyar Autonómia Tanács a cselekvõ összefogás üzenetével fordul valamennyi magyarhoz.



Mártély, 2011. május 20.


Tõkés László elnök,


a Kárpát-Medencei Magyar Autonómia Tanács nevében



Továbbította: Frigyesy Ágnes