Ne féljetek!


Emlékest II. János Pál pápa boldoggá avatása tiszteletére



A 2005. május 2-án elhunyt II. János Pál pápát 2011. május 1-én boldoggá avatja XVI. Benedek pápa a Vatikánban. E megrendítõ eseményre készülve, emlékest keretében idézték fel II. János Pál pápa alakját 2011. április 27-én a Polgárok Házában. A Nemzeti Fórum Kölcsey Köre által rendezett II. János Pál pápa: „Ne féljetek” címû esten Horváth Béla, a Kölcsey Kör vezetõje, a „Hit pajzsa” díj alapítója megállapította: – II. János Pál a történelem eddig legismertebb és legközkedveltebb pápája, ugyanakkor a legismertebb lengyel a világon. Hangsúlyozta: – Õ volt a harmadik leghosszabb ideig hivatalban szolgáló pápa Szent Péter és IX. Pius után. Horváth Béla felidézte, hányféleképp nevezték Õt pápasága idején, hívták a lengyelek- , az ifjúság pápájának, utazó pápának, a kommunikáció- , a remény- , a népek- , a meglepetések pápájának, de hívták Õt a bocsánatkérés- , sõt utolsó éveiben a csönd pápájának. A Kölcsey Kör elnöke szerint nyugodtan hívhatjuk a magyarok pápájának is, hisz szoros kapcsolat fûzte õt a magyar néphez is.


Horváth Béla felidézte: – A népszerû Szentatya már pápaválasztása elõtt járt Magyarországon, még krakkói érsek korában Karol Wojtylaként, s megállt Göncön, mert épp elfogyott a benzínje, de már hallott a népszerû, fiatalokat maga köré gyûjtõ helyi plébános atyáról, akit a kommunisták megpróbáltak félreállítani tízéves orosz fogsága után, ám a világ magyarsága által szeretett Balogh István atyát érte az a kegyelem, hogy a késõbbi pápát meghívhatta egy szerény ebédre a parókiára, aki ezt követõen meglátogatta a kabai cukorgyárat építõ, mintegy kétezer dolgozó lengyel honfitársát. (E cikk szerzõje ezt a tényt megerõsítheti, hisz magától Pista bácsitól hallotta mesélni e nem mindennapi eseményt.)


II. János Pál pápa szentté avatta Anjou Hedviget, Nagy Lajos király lányát 1997. június 8-án, aki 2006 óta a Dunakanyar védõszentje, valamint Boldog Kingát, IV. Béla király lányát 1999-ben. Boldoggá avatta báró Apor Vilmos gyõri vértanút 1997. november 9-én, Romzsa Tódort, a Munkácsi Egyházmegye görögkatolikus mártír-püspökét 2001-ben, herceg Batthyány-Strattmann Lászlót, a betegek orvosát 2003. március 23-án, valamint IV. Károly magyar királyt 2004. október 3-án – mutatott rá a Kölcsey Kör vezetõje.


Lezsák Sándor, a Magyar Országgyûlés alelnöke emlékezõ beszédében kijelentette: – II. János Pál pápa kiemelkedõ fényben ragyog elõttünk. Vasárnapi boldoggá avatása alkalmából 45 tölgyfa csemetét hozott Wadowicébõl, Karol Wojtyla szülõhelyérõl, melyeket több településen Kecskeméten, Páloszentkúton, Lakitelken stb. ültetnek el a boldoggá avatás alkalmával. Lezsák Sándor egy facsemetét átnyújtott az esten résztvevõ Márfi Gyula, veszprémi érseknek. Az Országgyûlés alelnöke hangsúlyozta, a Lakitelki Népfõiskola kertjében épült Szent István kápolna az elsõ templom, mely nem egyházi, hanem világi kezdeményezésre épült Hazánkban. Ennek ellenére Isten hajléka pápai áldásban részesült.


Márfi Gyula veszprémi érsek nyolszor csókolt kezet II. János Pál pápának, szûkebb körben kétszer találkozott Vele, egyszer pedig kétszemközt beszélgethettek, az úgynevezett Ad limina látogatás alkalmával. Többször együtt miséztek, s Márfi érsek rendkívüli színes egyéniségnek ismerte meg a pápát, aki jól ismerte a magyarok történelmét, s aki ha kellett, Paskai bíborossal latinul, Seregély érsekkel németül, Keresztes Szilárd görögkatolikus püspökkel olaszul beszélt, míg Márfi érsekkel franciául beszélt. Ám ha úgy hozta a sors, Gorbacsovval oroszul társalgott.


Márfi Gyula, akit 1997-ben nevezett ki érsekké a Szentatya, felidézte II. János Pál pápa életútját. Karol Wojtyla 44 évesen lett püspök, s rendkívül fiatalonon, 58 évesen választották meg a 263. pápává. Mintegy 27 évig állt Isten hû katonájaként a Katolikus egyház élén. Igazságkeresõ emberként a társadalmi igazságosság és a Krisztus- és embertársai iránti szeretet ötvözõdött benne. A fiatalok iránti szeretetét mindenki ismeri, s a fiatalok viszontszerették õt. Amikor az egyik ifjúsági világtalálkozón azzal köszöntötte az ifjakat, hogy õ már idõs, a fiatalok azt kiabálták Neki kórusban: Fiatal vagy! Szeretünk Téged János Pál! – idézte fel emlékeit Márfi Gyula érsek.


Rámutatott: – A pápa szeretete kiáradt minden teremtett élõlényre! Együtt imádkozott a világ egyházainak képviselõivel, még a tûzimádókkal is! Az utazásairól híres pápa egymillió hétszázezer kilométert tett meg, harmincszor körbeutazhatta volna a Földet – mondta a veszprémi érsek. 138 alkalommal avatott boldogokat és szenteket, köztük magyarokat is. 2004-ben „gyalázatos módon nem õ kapta meg a Nobel-békedíjat”, mégis elsõként gratulált a díjazottnak. Szenvedéseit türelemmel, sõt szeretettel viselte. Hirdette, ragaszkodjunk a krisztusi igazsághoz! Pápai jeligéje: „Totus tuus”, vagyis „Egészen a Tiéd”, a Szûzanyához fûzõdõ mély kapcsolatát tükrözte, aki – s ebben hitt –, a híressé vált merénylete alkalmával megmentette az életét.


Az emlékesten Szerdahelyi Csongor újságíró, az Antall-kormány vatikáni nagykövetségének tanácsosa, valamint Madarassy István szobrászmûvész elevenített fel II. János Pál pápához fûzõdõ személyes élményeit.


A Szentatya két hivatalos magyarországi útja alkalmával hangsúlyozta, hogy az egész magyar népet akarta megerõsíteni hitében. Minden magyar embernek jóságot, békét, szeretetet kívánt, s ehhez kérte Isten segítségét és áldását.


II. János Pál pápa 2011. május 1-tõl a boldogok sorában imádkozik Érettünk! Krisztus földi helytartója méltó helyére érkezik…



Frigyesy Ágnes


(A szerzõ felvételeivel)






Kivetítõn közvetítik II. János Pál pápa


Boldoggá avatását a Szent István téren




II. János Pál pápa boldoggá avatásának közös megünneplésébe kapcsolódhatnak be azok, akik a budapesti Szent István-Bazilika elõtti téren élõben követik végig a Rómából közvetített szertartást május 1-jén délelõtt 9 órától. Az ünnepi együttlét a bazilikában zárul hálaadó szentmisével.


A 10 órakor kezdõdõ közvetítés elõtti lelki ráhangolódásképpen rövidfilmeket vetítenek: személyes vallomásokat, beszámolókat, ismert és kevéssé ismert emberekkel készült interjúkat tekinthetnek meg a résztvevõk, akik emellett énekekkel és közös imával készülnek az ünnepre.


10 órától a római Szent Péter téren zajló liturgiába kapcsolódnak be az egybegyûltek. A közvetítést magyar nyelvû kommentár kíséri. A XVI. Benedek pápa által bemutatandó boldoggá avatási szentmise egyes részeinél a budapesti szervezõk saját megemlékezéssel is készülnek, amelynek során felelevenítik, hogy mi, magyarok mit köszönhetünk II. János Pálnak erkölcsi, nemzeti, politikai vagy akár személyes értelemben.


A római közvetítés után a bazilikában hálaadó szentmisével fejezõdik be az ünneplés.


Az eseményhez a Magyar Posta különleges alkalmi bélyegzéssel csatlakozik. A Szent István téren az érdeklõdõk a boldoggáavatás alkalmából kiadott filatéliai különlegességet és a pápa tiszteletére korábban kiadott bélyegeket is megvásárolhatják.



Budapest, 2011. április 28.



(Magyar Katolikus Püspöki Kar Sajtószolgálata)