Tisztelt Olvasók! Hölgyeim és uraim!



Ezúton szeretnénk Önökkel megosztani azt a levelet amelyet a Nemzeti Erôforrás Minisztériumnak irtunk annak érdekében, hogy a többszörös díjnyertes
A lyukas zászló c. dokumentumfilm széleskörû magyarországi bemutatása és forgalmazása a közeljövõben megtörténjen.



Tisztelettel,



A lyukas zászló (Torn from the Flag)





















dr. Kálnoki-Gyöngyössy Márton


Nemzeti Erôforrás Minisztérium
Mozgókép-mûvészeti Fõosztály
1055 Budapest, Szalay u. 10-14.
www.nefmi.gov.hu


Tel.: +36-1-795-6102
E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.




2011. március 31.




Tárgy: A lyukas zászló címû dokumentumfilm




Tisztelt dr. Kálnoki-Gyöngyössy Márton Helyettes Államtitkár Úr!



Hálás köszönettel vettük kézhez a Nemzeti Erõforrás Minisztérium
Mozgókép-mûvészeti Fõosztály szíves levelét A lyukas zászló c. (eredeti címe: Torn from the Flag) filmmel kapcsolatban.



Igen örülünk, hogy a Fidesz-KDNP kormánykoalíció komoly érdeklõdést mutat az alkotás magyarországi sorsát illetõen. Azok után, hogy már négy kontinensen látták a nyolcszoros díjnyertes mozit,



- a produkciós vállalat,


- a kétezer magyar származású támogató és


- több ezer magyar állampolgár (akik közvetlenül megkerestek minket kérésükkel),



köszönettel venné, ha a dokumentumfilm Magyarországon is támogatásban részesülne, hogy az széles körben forgalmazásra kerülhessen.



A lyukas zászló c. film, amely a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal Filmirodája szerint is "magyar filmalkotásnak" megfelelõ mozgókép soha, semmilyen hazai segítséget nem kapott, annak ellenére, hogy - a film elkészülte elõtt - próbálkozásaink megcéloztak minden állami, alapítványi, üzleti és magán lehetõséget amirõl tudomásunk volt.



A filmszakmában - mint azt Ön is bizonyára tudja - a sikert a következõ kvantifikálható szempontok és eredmények alapján mérik:




  1. Kimagaslóan nívós alkotógárda: Oscar díjas Zsigmond Vilmos és a legendás operatõr Kovács László

  2. Fesztivál meghívások száma

  3. Díjak száma

  4. Oscar versenyben való részvétel

  5. Nézõszám

  6. Elsõrangú interjúalanyok: Henry Kissinger, Habsburg Ottó, Göncz Árpád, Pozsgay Imre, a Ciprusi Köztársaság volt elnöke Georgios Vassiliou, Pulitzer díjas történész William Taubman és a Harvard Egyetem Hideg Háborús Intézetének Igazgatója Mark Kramer.

  7. Filmkritikusok véleménye

  8. Történészek véleménye

  9. Országok száma amelyekbe eljutott a film

  10. DVD kiadások száma

  11. Oktatásügyben való felhasználtság mértéke

  12. Sajtó és világhálón való jelenlét mértéke

  13. A produkció kifejezetten magyar jótékonysági célokat szolgáló tevékenysége (gyûjtés a vörösiszap katasztrófa áldozatainak, a Los Angeles-i Magyar Cserkészek és a Cleveland-i Magyar Cserkészek felkarolása, stb.)


A lyukas zászló c. film magyar pártfogolásának hiánya ellenére, a fenti paraméterek alapján, megalkottuk:




  • Magyarország legsikeresebb dokumentumfilmjét.

  • A világ legsikeresebb 1956-os témájú filmjét, beleértve az összes elkészült játékfilmet is.


Ezen eredmények dacára - az alkotás elkészülte és a nemzetközi díjak átvétele után - A lyukas zászló c. film Magyarországon továbbra sem kapott semmilyen segítséget; ugyanakkor tematikájában hasonló filmek finanszírozásban, kitüntetésekben részesültek, továbbá államilag dotált vetítési lehetõségeket kaptak.



Amíg az MSZP-SZDSZ kormány volt hivatalban, csak abban reménykedhettünk, hogy majd az új kormány fogja korrigálni:



- A Magyar Köztársaság Alkotmányában szereplõ hátrányos megkülönböztetést tiltó 70/A. § (1) - (3) bekezdések megszegését és


- az egyenlõ bánásmódról és az esélyegyenlõségrõl szóló 2003. évi CXXV. törvény biztosította jogaink megsértését.



A jelenlegi alkotmányozás alapelve, hogy a Magyar Köztársaság 1989. október 23.-án történt kikiáltásával Magyarország jelenlegi alkotmányos jogrendje az 1956-ban meghirdetett és képviselt elvi és erkölcsi alapokon nyugszik. Ennek értelmében alábbi céljaink és feladataink megvalósításához számítunk az Önök anyagi és erkölcsi támogatására:




  1. Széleskörû forgalmazásra alkalmas, teljes magyar fordítást magában foglaló, minõségileg elfogadható magyar változat nem létezik. Mivel egy mozi adott nyelvre való fordításának anyagi költségei mindig azon országot terhelik, ahol a filmet forgalmazni kívánják: ezért kérünk anyagi hozzájárulást a magyar változat elkészítésére.

  2. Az amerikai, kanadai és ausztrál oktatásügyben való vetítések; a mû külföldön való történelmi oktatásügyi segédanyagkénti felhasználása után a hozzánk forduló magyar történészek, iskolaigazgatók, tanárok, szülõk és könyvtárosok igényét tolmácsolva; A lyukas zászló c. dokumentumfilmnek a hazai oktatásügyben is jeles helyre illene kerülnie. Ezért szeretnénk kérni, hogy az oktatásügyért felelõs minisztérium döntéshozói, tegyek lehetõvé, hogy a film Magyarországon is történelmi oktatási segédanyag lehessen.

  3. Országunkban minden magyar mozgókép forgalmazása állami finanszírozással történik. A lyukas zászló c. filmet szeretnénk bemutatni a magyar nagyközönségnek: ezért kérünk anyagi támogatást a helyi forgalmazásra.

  4. A jelenlegi kormány több tagjától úgy értesültünk, hogy - az MSZP-SZDSZ 50. évfordulókor mutatott potencia-hiányából kifolyólag - ebben az évben (az 55. évfordulón) komoly 1956-os megemlékezéseket terveznek mind országos, mind EU szinten. A lyukas zászló c. dokumentumfilm messzemenõen egyedülálló szakmai érdemeit és népszerûségét figyelembe véve, azt szeretnénk, ha az alkotás kiemelt figyelmet kapna, azaz premier lehetõséget Budapesten az Uránia Nemzeti Filmszínházban.


A 2010 tavaszán tartott országgyûlési és õszi önkormányzati választásokon a Fidesz-KDNP pártszövetség a magyarságtudatot és a magyar nemzet kohézióját erõsítõ programjával nyerte el a választok nagyfokú támogatottságát. Ennek az általános nemzetközpontú politikának a tudatában fordulunk most Önökhöz. Tisztelettel kérjük, jelezzék, hogy:



A lyukas zászló c. dokumentumfilm mikor, hogyan és milyen mértékben számíthat Magyarország kormányzatának támogatására?



Amennyiben nemleges választ kapunk, arra kérjük Önöket, hogy küldjenek részletes írásbeli indoklást, mert a produkciónak és több ezer támogatójának is meg kell ismernie ezen döntés okait.



A magyar népért illetve országunkért tett eddigi erõfeszítéseiket megköszönve, eredményeikhez gratulálva, várjuk szíves válaszukat.



Tisztelettel,



Kovács Klaudia


Rendezõ, Producer, Író


A lyukas zászló/Torn from the Flag c. produkció nevében




Tájékoztatásul kapják:

- Szõcs Géza, a Nemzeti Erõforrás Minisztérium Kulturális Államtitkára


- Martonyi János, a Magyar Köztársaság Külügyminisztere


- Lauer Edith, a Magyar Amerika Koalíció Igazgatótanácsának Tiszteletbeli Elnöke


- Bakos Edit, az Uránia Nemzeti Filmszínház Igazgatója


- A lyukas zászló c. film email listája























Ladies and Gentlemen:














The eight-time-award-winning documentary TORN FROM THE FLAG has been invited to yet another film venue.

Time: Thursday, April 7, 2011 at 6:30 pm.

Location:
IAO Gallery, 706 West Sheridan (Downtown Oklahoma City), Oklahoma City, OK.

Admission:
Discount tickets for $15
may be purchased here. Student tickets for $10 will be available at the door the evening of the event.

Norman City Council member, Tom Kovach, will introduce the film. Associate Producer, George Adams will be in attendance for a Q & A session after the movie. Hungarian-American artist, Tunde Darvay, will display her art work prior to the screening.

The upcoming event has been receiving some wonderful press. Also, we made the front page of one of the local newspapers.

Read The Norman Transcript article here.
Read the Oklahoma Citizen article here.
Read the Oklahoma Gazette article here.

For those who will not be able to attend but would like to see the film, you may purchase your DVD here or go the film's website at www.tornfromtheflag.com/Store.html.


Enjoy the movie!



TORN FROM THE FLAG




Továbbította: Frigyesy Ágnes