Morvai Krisztina követeli a koncepciós eljárások lezárását, a fogvatartottak szabadon bocsátását


Morvai Krisztina, EP-képviselõ 2010. február 5-én sajtótájékoztatón ismertette a Guantanamo Magyarországon? ­– címû közleményét, melyben az alábbiakat jelent ki: – A hozzátartozóktól és az Echo TV Éjjeli Menedék címû mûsorából értesültem arról, hogy a Budaházy György és a Hunnia csoport tagjai ellen folyó büntetõeljárás során nagyszámú és kirívó súlyú jogsértést követtek el a hatóságok. Meggyõzõdésem, hogy egy olyan eljárásban, amely ismert ellenzéki személyekkel szemben folyik, kiemelten kell figyelni a vonatkozó jogszabályok, így a büntetõeljárás „garanciális szabályai” és a fogvatartotti jogok maradéktalan betartására. Igen fontos az is, hogy az eljárás a nyilvánosság tájékoztatása és folyamatos kontrollja mellett folyjon. Ellenkezõ esetben félõ, hogy az állam, a hatóságok a büntetõeljárást – ahogy az diktatúrákban szokványos – a politikai megfélemlítés és leszámolás eszközeként használják – olvasható Morvai Krisztina közleményében.


A Jobbik államfõjelöltje a jogsértések feltárása érdekében egyebek mellett közel öt óra hosszán át tartó meghallgatást szervezett a már szabadult „gyanúsítottak”, illetve a bebörtönzöttek hozzátartozói számára. A házkutatásokról, lefoglalásokról szóló megdöbbentõ beszámolók értékelésében felkért szakértõként segítette munkáját Dr. Kabódi Csaba, az ELTE tanszékvezetõ tanára és Dr. Gaudi-Nagy Tamás ügyvéd, a Nemzeti Jogvédõ Szolgálat ügyvezetõje. A meghallgatást rögzítették, a felvételt Morvai Krisztina több részletben szeretné a nyilvánosság elé tárni, elsõként egy – interneten könnyen kezelhetõ – 11 perces összefoglalót, melyet a sajtótájékoztató résztvevõi megtekintettek.


A feltártak alapján Morvai Krisztinában az a meggyõzõdés alakult ki, hogy a hatóságok az irányadó jogszabályok félretételével, az ötvenes éveket és az ÁVH-t idézõ módon végezték az ún. „házkutatásokat” és lefoglalásokat. A bûnjelek, bizonyítékok gyûjtése és kezelése teljesen követhetetlen és ellenõrizhetetlen volt. Több esetben 40-50 símaszkos kommandós rohamozta meg az éjszaka egyedül lévõ nõi hozzátartozót, s hatósági tanú nélkül, megfélemlítõ módon, a bizonyítékok (újabb) manipulásának minden lehetõségét megadva jártak el. Mindezek ellenére mind a mai napig nem ismert semmiféle bizonyíték, azóta, hogy Draskovics miniszter hamis bizonyítékot tárt a nyilvánosság elé. Minthogy objektív bizonyítékot még ÁVH-s módszerekkel sem sikerült nyerni, most elhúzódó elõzetes letartóztatással, s a fogvatartotti jogok folyamatos megsértésével kívánják megtörni a bebörtönözött ellenzékieket, nyilván bízva abban, hogy – akárcsak a dicsõ elõdök az ÁVH börtöneiben – beismerõ, illetve terhelõ vallomásokat nyerhetnek elõbb utóbb. Miközben bizonyíték nincs, csak jogtiprás és hallgatás, az MSZP büszkén közli választási hirdetésében, hogy „felszámolta a Magyarok Nyilai terrorszervezetet”.


Morvai Krisztina közleményben kér minden magyar embert, hogy tiltakozzon a diktatúra módszerei ellen, hiszen ami most Budaházyékkal esett meg, az holnap bárki mással megtörténhet. – Követelje a koncepciós eljárás lezárását, a fogvatartottak szabadon bocsátását és a jogállamiság, az emberi jogok biztosítását – olvasható az EP-képviselõ közleményében. (A leleplezõ felvétel és a szabadságjogi petíció megtalálható Morvai Krisztina honlapján: www.morvaikrisztina.hu ).


Morvai Krisztina a budapesti sajtótájékoztatón hangsúlyozta: jelenleg 15 ember van elõzetes letartóztatásban, akik közül csak hárman szabadultak. Budaházy Györgyöt fél éve tartják fogva. Az EP-képviselõ véleménye szerint ma nem mûködik az igazságszolgáltatás Magyarországon, mert, aki szembe mer helyezkedni a jelenlegi hatalommal, könnyen azon veheti észre magát, hogy nincs, aki megvédje. A jelenlegi jogrendszer hasonlít az 50-es évek koncepciós pereihez, amikor a hatóságok becsempésztek egy-egy árulkodó eszközt a vádlott otthonába, hogy késõbb legyen mit leleplezniük.


Petíció Budaházy György és a többi politikai fogoly szabadon bocsátásáért és a magyarok szabadságjogaiért



A sajtótájékoztatón ismertették azon petíció szövegét, melyet Morvai Krisztina mezdeményezésére többen fogalmaztak meg és tiltakoznak a Budaházy György és a Hunnia csoport más tagjai elleni büntetõeljárásban elkövetett kirívóan durva, az ötvenes éveket és az ÁVH-t idézõ jogtiprások miatt. A petícióban a következõ sorok olvashatók: – „Nem tûrjük el, hogy a hatalom rendszeresen a büntetõjog és a szabálysértési jog eszközeivel terrorizálja, fegyelmezze vagy félemlítse meg az országrombolás, az igazságtalanságok ellen fellépõket. Nem viseljük tovább szótlanul az MSZP és az SZDSZ által kialakított és a jelenlegi parlamenti ellenzék által megtûrt diktatúrát, amelyben hol szemeket lõnek ki, hol a tüntetõket és a sztrájkolókat félemlítik és alázzák meg, hol koncepciós eljárások során fegyelmezik és börtönzik be az igazságért harcolókat. Ez a mi hazánk, mi itt itthon vagyunk és követeljük, hogy végre beleszólásunk legyen abba, ami Magyarországon történik. Véget vetünk a „rendszerváltás” óta kialakult gyakorlatnak, amelyben egy szûk politikus és gazdasági bûnözõ csoport terrorizálhatja a magyar embereket, s viheti teljes összeomlásba az országot. Ezentúl alakítói, s nem elszenvedõi leszünk hazánk sorsának. Nemzeti önrendelkezést követelünk, összhangban az ENSZ Polgári és Politikai Jogok Egyezségokmányával, amely kimondja: – 1. Minden népnek joga van az önrendelkezésre. E jog értelmében a népek szabadon határozzák meg politikai rendszerüket és szabadon biztosítják gazdasági, társadalmi és kulturális fejlõdésüket.


2. Céljai elérése érdekében minden nép (…) szabadon rendelkezik természeti kincseivel és erõforrásaival. Semmilyen körülmények között sem fosztható meg valamely nép a létfenntartásához szükséges eszközeitõl.”


A petíció aláírói követelik a sukorói és egyéb korrupciós ügyletek ellen fellépni próbáló és a magyarok önrendelkezési jogáért évek óta harcoló Budaházy György és a Hunnia csoport elleni jogtipró eljárás azonnali befejezését, a fogvatartottak szabadon bocsátását. – „Követeljük az országot tönkretevõk haladéktalan felelõsségre vonását! Elvárjuk, s közösen elérjük, hogy az igazságért és az önrendelkezésért harcolók helyett a nemzeti vagyon ellopói, az ország kifosztói kerüljenek börtönbe. Kérjük honfitársainkat, hogy a közelgõ országgyûlési választásokon feltétlenül gyakorolják választójogukat, s tegyék lehetõvé, hogy a diktatúrát kialakító és az országot elszegényítõ szélsõséges erõk kikerüljenek az Országgyûlésbõl, az ország vezetésébõl.


Felemeljük a fejünket, nem tûrjük tovább a megfélemlítést és a terrort, s mi, magyarok együtt lépünk fel nemzeti önrendelkezési jogunkért, szabadságunkért és hazánk felemelkedéséért” – olvasható a ma közzétett petícióban.


Gaudi-Nagy Tamás, a Nemzeti Jogvédõ Szolgálat ügyvezetõje hozzászólásában rámutatott: – Budaházy György ellen 12 büntetõ szabadságsértési eljárást kezdeményeztek a hatóságok. Budaházy ellen egyre hatékonyabb eszközökkel lépnek fel, a jelenlegi hatalom „terroristának” minõsítette a jogvédõ szerinti szabadságharcost, aki felhívta a figyelmet a 2002-es választási csalásokra, majd kijelentette: felelõsséggel tartozunk az elszakított területeken élõ magyar testvéreinkért. Aki egyebek mellett komoly szerepet vállalt a sukorói kaszinóügy, a Baumag-ügy és más gazdasági bûncselekmények, korrupciós ügyek feltárásában. Budaházy rongálta meg a Szovjet emlékmûvet, mivel úgy gondolta, húsz évvel a rendszerváltozás után nincs keresnivalója a vörös csillagnak egyetlenegy emlékmûvön sem. A szovjet emlékmû megrongálása miatt Budaházyt félmillió forint kártérítés megfizetésére kötelezték a napokban.


Morvai Krisztina mai sajtótájékoztatóján ígéretet tett rá, hogy a fogvatartott – véleménye szerinti – politikai foglyok sorsát folyamatosan figyelemmel kíséri, és mindent megtesz annak érdekében, hogy minél elõbb kiszabadulhassanak a börtönbõl. Gaudi-Nagy Tamás jogvédõ pedig mindennél fontosabbnak tartja a jogállamiság visszaállítását hazánkban, valamint elvárja, hogy a szabadságharcosok elleni büntetõ eljárásokat függesszék fel.


A sajtótájékoztatón megjelent Budaházy Edda, Budaházy György testvére, aki épp gyermeket vár…



Frigyesy Ágnes


A szerzõ felvételeivel