MAGYAR JUSTITIA BIZOTTSÁG


(LEVELESLÁDÁJA)


AZ AMERIKAI NÉPSZAVA ÉS KERTÉSZ ÁKOS ÁLLÁSFOGLALÁSA


Kora reggel kaptam azt a hírt az üzenetrögzítõm éjszakai felvételének meghallgatását követõen, miszerint az Amerikai Népszava (továbbiakban AN) és Kertész Ákos revideálta nézeteit, megkövette a magyar népet és Budapest önkormányzati képviselõit. Tisztázódott, hogy egyetértenek az önkormányzati képviselõk többségének döntésével, Kertész Budapest díszpolgári címének törlésével.


Az AN elismerte, hogy egy olyan kiemelkedõ képességgel rendelkezõ “zseni”, mint Kertész, nem lehet egy eltorzult arculatú város díszpolgára, nem lehet egy és ugyanazon listán olyan “senkikkel”, mint Agárdi Gábor, Makovecz Imre, Balczó András, Raoul Wallenberg, Tolnai Klári és a többi, tehetségtelen figura, sokkal jobban megvan a kizártak csoportjában, ahol olyan hírhedt személyiségek vannak, mint pl.: Haynau, Sztalin, Paszkievics vagy Gergényi.


Az AN belátta, hogy a városatyák döntése bölcsességet és megfontoltságot tükröz. Sajnálatosnak tartja, hogy Kertész erre önmagától nem jött rá, és nem õ kezdeményezte a díszpolgárságának törlését, sõt még az AN firkászainak sem jutott eszébe, hogy egy megelõzõ lépés csak növelte volna Kertész hírnevét, emberi nagyságát és elfogulatlanságának nagyságrendjét.


Csak üdvözölni tudjuk, hogy visszatért (vagy megjött) az AN és Kertész tisztánlátása, realitásérzékük normális állapota. Talán így is kibírják némi orvosi (pszichiátriai) segédlettel azt a traumát, amelyen átestek az elmúlt napokban, ne aggódjanak miattunk, mi is átvészeljük ezt a nehéz idõszakot olyan díszpolgárok nélkül is, akik a történelem szemétdombjára kapaszkodtak fel.


Mivel nem tudtam ellenõrizni az üzenetrögzítõrõl lehallgatott anyag hitelességét, ezért az esetleges téves információ továbbításáért elõre sem kérek bocsánatot az érintettektõl.



(Prof. Dr. Bokor Imre)



az MJB elnöke