Nyílt levél Bajnai Gordon miniszterelnöknek és Ronald S. Lauder üzletembernek


Megjelent a Magyar Hírlap augusztus 26-ai számában.




Nyílt levél Bajnai Gordon miniszterelnöknek és Ronald S. Lauder üzletembernek




Egy levélben kettõjük számára rögzítem mondanivalómat, mert a sukorói gigaberuházás ügyében összeforrt a nevük. Nem vagyok sukorói lakos. Csupán magyar állampolgár vagyok, és végtelenül felháborít, amit Önök összehangoltan véghezvisznek hazámban a King’s City megvalósítása kapcsán. Nem vitatom, nagy szükség van Magyarországon beruházásokra, új munkahelyekre. De ez a tény nem lehet indok arra, hogy a lakosság felhatalmazása nélkül egy olyan új erkölcsi szubkultúrát erõszakoljanak hazánkra, amely nem szolgálja a mi érdekünket. S nem lehet indok arra, hogy terveiket szabálytalanságok, sõt, bûncselekmények gyanúja mellett valósítsák meg.



Bajnai úr!



Az ön által is kiszolgált Gyurcsány kormány ideje alatt önök javaslatot tettek egy „kaszinóország” létrehozására. Kiegészítették a szerencsejáték törvényt azért, hogy „az ország területén egyszerre hét amerikai típusú játékkaszinó mûködhessen, és egy-egy régióban egész kaszinóváros is kialakítható legyen." Több millióan vagyunk, akik nem kérünk ebbõl a lehetõségbõl. Magyarországnak nem játékkaszinókra van szüksége. De ez a tény önöket nem zavarta. Az ismert dokumentumok alapján önök összeszövetkeztek a beruházókkal, és ígéretet tettek tervük megvalósításának sikerére. Ennek érdekében utasították a nemzeti vagyon feletti tulajdonosi joggyakorló szervezetet, hogy oldja meg a befektetõk által kinézett sukorói terület idegen kézbe juttatását. A feladat végrehajtására a vezérigazgatónak határidõt is tûztek. Az eljárás hemzseg a szabálytalanságoktól, amely tényt eddig négy ügyészi óvás és egy vádemelés bizonyít. A dokumentumok szerint önök nem csak az MNV Zrt-tõl vontak el hatáskört, hanem a kormánytól is. A Gazdasági Kabinet az ön akkori irányítása alatt álló ITD Hungary Zrt-nek felhatalmazást adott arra, hogy a koncessziós jog elnyerése után legalább 2,6 milliárd forint készpénztámogatást ajánljon fel a projekt befektetõinek. Oszkó pénzügyminiszter pedig eredményesnek tartotta azt a koncessziós pályázatot, amelynek gyõztes helyét Önök már 2008 május 26-án odaítélték az elsõ pályázat kiírása elõtt egy nappal kifejezetten erre a célra létrehozott társaságnak. „A mûködéshez szükséges minisztériumi engedély rendben lesz”. Az engedély jelen esetben a mûködéshez szükséges hatósági engedély, amelyet csak a pályázat nyertese kérelmezhet. Ugye Bajnai úr, Ön is belátja, hogy ez a felsorolás méltatlan egy jogállamban mûködõ kormányhoz? Mindennek ellenére az ön által már miniszterelnökként furcsa módon elrendelt vizsgálat eredményét a mai napig nem hozták nyilvánosságra, csupán apróbb szabálytalanságokra utaltak. Véleményem szerint pedig eddig olyan súlyos szabálytalanságok és bûncselekmények történtek, amelyek okán Önnek állnia kell a szavát: szabálytalanságok esetén a kormány kivonul a projekt mögül. Ön szavatartó embernek véli magát? Az ország kíváncsi a kérdésre adandó válaszára.



Lauder úr!



Önök úgy döntöttek, hogy Magyarországot választják Spanyolország helyett gigabefektetésük színhelyéül. Úgy nyilatkoztak, hogy „A King’s City minden, a kiemelten sikeres üdülõhelyekre jellemzõ elvárásnak megfelel majd, a felnõtteknek és gyermekeknek egyaránt izgalmas szórakozási lehetõségeket kínálva.” Milyen felnõtteknek, és milyen gyermekeknek? A magyar állampolgárok százezreinek? Ön is tudja, hogy nem így van. A magyar állampolgárok százezrei, milliói jelenleg legfeljebb az Ön álmainak kiszolgálói lehetnek. A magyar embereknek ugyanis egyelõre tiszta közéletre, egy becsületes, hiteles kormányra, tisztességes befektetõkre, a gödörbõl történõ kijutást biztosító jövõképre, értékes munkahelyekre, nem elárverezhetõ lakásokra, megnyugtató egészségügyi ellátásra, jó tömegközlekedésre, európai átlaghoz közelítõ bérekre és nyugdíjakra van szüksége. Aztán majd jöhet a szórakozás. Tudja-e Ön Lauder úr, hogy nálunk elkeseredett anyák fél veséjüket kínálják, hogy a bankok, pénzemberek által gerjesztett válság okán felgyülemlett adósságaikat kiegyenlítsék? Hát mirõl is beszél Ön? Önök megjelentek egy kirabolt országban, és paktumot kötöttek a milliárdos miniszterelnökkel és társaival. Az errõl szóló dokumentumokat ismerjük. Önök idejöttek, és azt hitték, pénzzel, szabálytalanságokkal, bûncselekménnyel nálunk minden elérhetõ. Majd atyáskodóan „megnyugtatták” sajtóközleményükben azokat, akik félnek önöktõl és az önök terveitõl. Kár volt. Itt okos, becsületes emberek élnek, akik átlátják az önök mesterkedését, a pénzük hatalmát, és nem kérnek belõle. Gondolják át eredeti tervüket! Az elsõ vádemelés már megtörtént az Önök képviselõjével szemben. Magyarország tisztává akar válni, elég volt a bûnözésbõl! Az Ön országában az önök eljárását hogy minõsítik az emberek? Az én hazámban elítélik. Magyarország jelentõs része nem azonosul azzal a kormánnyal, és azokkal a kormánytisztviselõkkel, akikkel önök üzletet kötöttek. A magyar emberek pedig nem azért vannak, hogy az önök álmait megvalósítsák!



Bencze Izabella


Jogász, magyar állampolgár