A kaméleon lelkiismeret. Kérdésözön Lendvai Ildikóhoz.


Megjelent a Magyar Hírlap június 18-ai számában



A kaméleon lelkiismeret




Bencze Izabella jogász kérdésözöne Lendvai Ildikóhoz




Elnök Asszony! Ön egészen furcsa dolgot mondott az EP képviselõválasztás eredményhirdetését követõ percekben, az MSZP és az SZDSZ csúfos vereségének éjszakáján. Ön ugyanis arra utalt, hogy kormányzásuk folytatását várja az ország. Vajon mibõl gondolja Elnök Asszony, hogy ebben az országban szükség van önökre, és az önök kormányzására?



Hogy szükség van szociáldemokráciára, és annak elveit képviselõ hiteles pártra, az nem kétséges. Csakhogy ennek az igénynek, és az önök pártjának semmi köze egymáshoz. Mi kellene még ahhoz, hogy önök is megértsék: a kirabolt, meglopott tulajdonos nem a rablótól szokta kérni a lakásban hagyott pusztítás nyomainak eltakarítását.



Elnök asszony! Mi a helyzet az önök lelkiismeretével? Nem tudom, ismeri-e a II. Vatikáni Zsinat meghatározását? „A lelkiismeret az ember legrejtettebb zuga, és az a szentély, ahol egyedül van Istennel”. Ezért felteszem a kérdést: az ország egyértelmûen önöknek betudható tönkretétele, az állampolgárok millióinak ellehetetlenítése, a közvagyon és a közpénzek terhére elkövetett, MSZP-hez köthetõ bûncselekmények sorozata kapcsán mit mond az önök lelkiismerete? Hogy számolnak el abban a legrejtettebb zugban saját maguknak és Istennek mindazzal, amit a magyar nemzet és Magyarország ellen elkövettek? Hogy élik meg lelkük legmélyén a rég,- és közelmúltban, valamint napjainkban elkövetett, soha meg nem bocsátható bûneiket?



Tudja Elnök Asszony, az önök lelkiismeretével kapcsolatban személyes tapasztalattal is rendelkezem. Talán még emlékszik az egészségügy privatizációval kapcsolatos törvényükre. Akkortájt levélben kerestem meg önöket, önt is, kérve, hogy vegyék figyelembe a társadalom és a szakma teljes elutasítását. Akkor az MSZP és az SZDSZ frakcióból számos választ kaptam, többek között öntõl is. Ezekben a válaszokban egyöntetûen arról biztosítottak, hogy kizárólag szakmai meggyõzõdésük és a jó lelkiismeretük alapján fognak dönteni. Aztán egy emberként megszavazták a törvényt. Majd a 2008 márciusi népszavazás eredményétõl, és azon keresztül a hatalom elvesztésének veszélyétõl megijedve gyorsan, egy emberként hatályon kívül helyezték a jogszabályt. Nyilván ismét a jó lelkiismeretük és szakmai meggyõzõdésük alapján.



Elnök Asszony! Talán ön meg tudja indokolni, - hiszen évtizedek óta mindent meg tud indokolni, - mitõl lett az önök lelkiismeretébõl kaméleon? Amikor a lelkiismeretük színe megváltozik, az milyen érzés? Elfér az a fura élõlény az önök legrejtettebb zugában? Nem fáj, amikor éppen megváltozik? Az MSZP állítólag most épp a válságból akarja az országot kivezetni. De arra nem adnak választ, hogy hol a pénzünk? Mit tett valójában az MSZP, hogy a 2002 tavaszán meglévõ 8 ezer milliárdnyi államháztartási hiány mára 20 ezer milliárd fölé kúszott? Ugye nem gondolja, hogy bárki is elhiszi ebben az országban az önök állítását, miszerint a közszféra és a nyugdíjasok 13 havi juttatása sodorta csõdbe az országot?



Egyébként milyen jogon merték elzálogosítani önök az egész nemzeti vagyont? Kinek a felhatalmazása alapján merték elveszejteni az ország gazdasági szuverenitását? Milyen jogon mernek még most is tervezni a következõ évekre? Milyen jogon ajánlották fel az EU-nak, hogy a vasúti közlekedés jövõ évben történõ átalakítása legyen a hitel következõ része folyósításának feltétele? Mert ugye nem akarja azt állítani, hogy az EU kifejezetten ezt kérte? Csak nem a 290 milliárdos ingatlanvagyon tulajdonosi szerkezetének átalakítása, vagy a szerteágazó hiteltartozásokkal való játék a cél az EU elvárás mögé bújva? Milyen jogon tervezik a vízszolgáltatás üzemeltetését újabb társaságba kitelepíteni, s abba - bújtatott privatizációként - magántõkét bevonni? Persze mindeközben - ájtatos módon - támogatják majd a FIDESZ kezdeményezését a vízikiözmû társaságok kizárólagos állami tulajdonba történõ visszahelyezésérõl. És hogy mernek hozzányúlni az erdõvagyonunkhoz? Hol van minderre a társadalmi felhatalmazásuk? Hogy mertek önök egy olyan kormányra javaslatot tenni, ahol a miniszterek egy része élenjáró a Magyarországon fizetendõ adó elkerülésében? Önök valóban nem érzik a dolgok hihetetlen felháborító tényét és elfogadhatatlanságát?



Mi kellene még ahhoz, hogy megértsék: elég volt önökbõl! Átérzik-e, hogy az MSZP - frakció - volt vezérük által is elismert - semmittevésének és rablópolitikájának következtében emberek milliói élnek méltatlan életet? Egyáltalán, tudják-e még milliomosként, milliárdosként, hogy mennyit ér például ezer forint? Életeket ér. De önök ezt valószínû már nem tudják. Az MSZP csak milliárdokban, milliókban tud gondolkodni. Önök például eladták a MALÉV-ot két budai villa áráért, jelentõs vagyonvesztést okozva ezzel mindnyájunknak. Az önök jóvoltából csak a BÁBOLNA Zrt és leányvállalatai leépítése következtében az elmúlt években mintegy 100 milliárdnyi veszteség érte az államot. S csak emlékeztetõül: a 13. havi nyugdíjak éves értéke 170 milliárd… De arra persze van pénz, hogy az MNV Zrt a média-és reklámügynökségi szolgáltatásokra ebben az évben 400 milliót, az ingatlanok õrzés – védelmére - 2016 ig megkötött szerzõdésben - évi 600 milliót, luxus terepjárók beszerzésére 70 milliót költsön. Hol hordják önök a lelkiismeretüket és a szégyenérzetüket?



Kérem, érezzék át egy pillanatra az önök által okozott emberi drámákat, aztán nézzenek rá saját bankszámláik egyenlegére. Gondolják végig az eddig kimondott összes hazugságukat, és tûnjenek el, de haladéktalanul a közéletbõl! Tûnjenek el mindnyájan, akik eddig egy szociálisan érzékeny és egy liberális párt köntösébe bújva tönkretettek és eladtak egy egész országot. Ne áltassák magukat! Próbálják felfogni: nincs önökre szüksége sem a társadalomnak, sem az országnak.