Újabb liberális támadás a nemzeti vagyon ellen


Újabb liberális támadás a nemzeti vagyon ellen



Az SZDSZ két frontembere, Kóka János és Fodor Gábor meg kívánja menteni a nemzetet…Olyannyira, hogy egy február végén beterjesztett országgyûlési határozat – tervezettel kritizálni látszanak a kormányt. A határozat-tervezet általános indokolása szerint: A magyar gazdaság a korábbi évek hibás politikája illetve a régóta felismert változtatási kényszer mellett folytatott halasztgató politika miatt, a világgazdasági válság hatására, tarthatatlan állapotba került. A Kormány eddig - néhány tûzoltó lépésen túl - nem tette meg azokat az intézkedéseket, amelyek megakadályozhatnák az elindult veszélyes folyamatok kiteljesedését, és lehetõséget teremtenének a késõbbi gazdasági növekedésre. A Kormány elmúlt hetekben meghirdetett elképzelései a jelenlegi problémák kezelésére továbbra is elégtelenek.” Kénytelen vagyok egyetérteni az idézett mondattal, de ki kell azt egészítenem.



Az állam nem feltétlenül a világgazdasági válság hatására került tarthatatlan állapotba, mert például ha a privatizációból befolyt bevételek jelentõs része nem magánzsebekbe, hanem a költségvetésbe folyt volna be, egy felelõs kormányzás mellett jöhetett volna bármilyen világgazdasági válság. Meg sem éreztük volna. A korábbi hibás, igen mélyen elrontott gazdaságpolitikában pedig az SZDSZ nyakig benne van, ezért talán nem kellene ellenzék módjára kívülrõl kezelni a kérdést, mert legalábbis nem elegáns a megoldás. A hitelességrõl már nem is teszek említést, mert nem találok rá megfelelõ jelzõt.



Sõt! Az egész elõterjesztést elképesztõnek tartom egy olyan frakció vezetõitõl, akik a koalícióból történt kiválásukat követõen a taktikai játékok tömkelegével kísérlik meg hatalomban maradásukat. Úgy tûnik, számukra semmi sem drága. De a nemzet számára megint az lesz. Nagyon drága. Idézet a javaslatból:



„…/2009. (..,) OGY határozat


a világgazdasági válság magyarországi következményeinek kezelésérõl,


és Magyarország növekedési esélyeinek javításáról




Az Országgyûlés, figyelemmel a kialakult pénzügyi és gazdasági helyzetre és tekintettel az ország


hosszú távú fejlõdésétiek érdekeire, felkéri a Magyar Köztársaság kormányát az alább felsorolt


intézkedésekre :



1 . A Kormány azonnali intézkedésként a válság kezelésére legkésõbb a jelen országgyûlési


határozat hatálybalépésétõl számított két hónapon belül tegye meg a szükséges intézkedéseket annak érdekében, hogy a költségvetési szféra bérkiáramlását korlátozza. Ennek értelmében….



b) dolgozzon ki az államadósság legalább 2500 Mrd forintos csökkentésére gyorsított


privatizációs programot. Az állami vagyon piaci értékesítésére elkészített programot a


piaci viszonyok stabilizálódása után hajtsa végre és a bevételekkel csökkentse az


államadósság állományát;….



Indokolás



….1/b. A pénzügyi válság azért sújtotta különösen Magyarországot, mert a magas


eladósodottság és a magas államháztartási hiány kettõse jelentõs kockázatot jelentett. Ez


a kockázat a válság kitörésével már lehetetlenné tette a további hitelek felvételét.


Hasonló helyzet kialakulásának megelõzését, és a kamatkiadások csökkentését az


államadósság csökkentésével lehet elkerülni. Az államadósság jelentõsebb csökkentését,


rövid- és középtávon, csak az állami vagyon értékesítésébõl származó bevételekkel lehet


megoldani. Erre azonban a kedvezõtlen piaci viszonyok miatt csak a válság enyhülését


követõen kerülhet sor.”



Ugye érthetõ, mit akar a két elõterjesztõ? Gyorsított privatizációt 2500 milliárdnyi nemzeti vagyon további értékesítésére. Az összeg a több mint háromszáz önkormányzat egy éves mûködésének költségével azonos. A bevételt az elõterjesztõk szerint az államadósság finanszírozására kellene fordítani. Igaz, ugyanerre a célra 5000 milliárdnyi hitelt is felvettünk. De minden kevés az MSZP-SZDSZ koalíció tehetetlenségének, vagyonvesztõ politikájának rendbetételéhez. S most a két képviselõ feltalálta a spanyolviaszt. Országgyûlési felhatalmazás kér a további vagyonherdáláshoz. Csakhogy az Alkotmány indokolása szerint a nemzeti vagyonnal való rendelkezés alapfeltétele, hogy az az egész nép képviseletében történjék. Vajon a mai kormánypárti parlamenti többség az egész magyar népet képviseli? Szerintem nagyon nem. Önök szerint?



És ugyan miért pont 2500 milliárdnyit kell eladni? Az „IMF hitelcsomag” összegének felét. A fennálló mintegy 19 000 milliárdnyi államadósság elenyészõ részét. Ez a mérték miért is jelentené az államadósság „jelentõsebb csökkentését”? És ugyan miért csak ebbõl a bevételbõl lehet mindezt megtenni? Ki mondta? Kóka és Fodor? És ugyan milyen vagyontárgyakra terjed ki az értékesítési akarat? Ugyan mikorra enyhül a válság, amikor az értékesítést végre kell hajtani? Vagy netán õk már tudnak valamit? Mégis igaz, hogy az egész válság szándékos intézkedések sorozata, amit akár be is lehet fejezni, ha lehetõség nyílik a nemzeti vagyon további nagymértékû értékesítésére? És miért ez az intézkedés a második legfontosabb lépés a világgazdasági válság magyarországi hatásainak enyhítésére?



Kérdések sorozata. És az elképedés a teljes gátlástalanság láttán.



Aki óhajtja, az iromány egészét elolvashatja a parlament honlapján a nagyívû gondolatokkal, amelyekbõl csupán két dolog hiányzik számomra.


Az egyik: az államadósság jelentõsebb csökkentése kizárólag úgy érhetõ el, ha azok, akik milliárdosokká váltak a nemzeti vagyon gátlástalan, joggal való visszaélést megvalósító privatizációjából, beismerik a nemzettel szembeni adósságaikat, és törlesztik az államadósságból a rájuk esõ részt.


A másik: a válság nem a nemzeti vagyon gátlástalan további privatizációjával, hanem kizárólag a parlament azonnali feloszlatásával, és egy új felelõs nemzeti kormány létrejöttével oldható meg. S az olyan képviselõk hatalomtól való örökös távoltartásával, akik most világmegváltó ötletekkel állnak elõ.



Meddig hagyjuk még, hogy teljesen kifosszák nemzetünket?



Bencze Izabella