Czike László



A süllyedõ hajóról



Menekülnek a patkányok, hosszú tömött sorokban.


Ez a nagy tülekedés a legbiztosabb jele, hogy közel a hullámsír.



De nemcsak képletes értelemben.


Mostanra ím’ eljött újra a nagy hitehagyás, a köpönyegváltás, a hata­lom-és vagyonátmentés, a kapcsolatrendszer-konvertálás idõ­szaka. Node, nem ám olyan hõsi idõk ezek, mint a rendszerváltás­környéki, az 1980-as és az 1990-es évek voltak. Olyan nagy i­dõk ritkán ismétlõdnek; nem lehet évente megforgatni a világot…



Hej, azok a grandiózus helycserés támadások! Azok a fantasztikus ügynökcserék! Mikor a balosból hirtelen jobbos lett, ké­sõbb a job­bosból újra balos, vagy mikor a kon­zervatív liberális­sá, a liberá­lis konzervatívvá, aztán mindkettõ egy gombnyomásra keresz­ténnyé a­van­­zsált! Mikor a kisváro­si kocsmá­ros információs szakember­ré, a tsz-elnök fia magas rangú állambiz­ton­sági tisztté, az ingatlan­ügy­nök fia politológussá, if­j­ú rendszerváltóvá, az ávós fõtiszt fest­ménykereskedõvé vagy visszamenõleg kárpitossá, a kommunista párttitkár keresztény íróvá, majd szabadúszó könyvkiadóvá ved­lett át. És ezek még „egyszerûbb” esetek, csak úgy hirtelen csuk­lómozdulattal felidézve. Sej, azok voltak a történelmi idõk, amikor ha valaki jó ütemben váltott köpönyeget, hamarost tweed-öltönyre és aranyórára is tellett neki. Mára mindenki – mint a malomjá­ték­ban - bebetonozta magát, így tökéletesen megszûnt minden társa­dalmi mobilitás.



Szóval menekülnek, átállnak, vigyáznak az életminõségükre.


A minap elõtûnt a történelmi idõk homályából egy régi, közismert rendszerváltó ismerõsöm, akit amúgy – most Gyurcsány gyönyörû népies fogalomzavarával élve! – „a hátam közepére sem kívánok”, méghozzá a modern idõk elektronikus hálózatának szárnyain. Azt kérte, igazoljam vissza az elektronikus aláírásommal, hogy „bará­tok" vagyunk, s akkor „hozzájuthatunk” egymás ismeretségi köré­­hez, vagyis „konvertálhatjuk”, s a magunk javára is fordíthatjuk a másik társadalmi „elõfordulási területét”. Hát még milyen sikeres lehet az efféle „kommunikációs tranzakció”, hogyha a két ismeret­ségi körnek – matematikai halmaznak – nincs egyetlen közös, egy­mást átfedõ eleme sem! Minden egyes „konvertált elem” abszolút tiszta nyereség, hiszen a bal jobba, a jobb balba, s mindkettõ libe­rális-kereszténybe megy át. (Ne higgyék, hogy ez ellentmondás! Én pár évvel ezelõtt beszélgettem egy ifjú pártelnökkel – az egyik ne­ve Ibolyá­ra hajaz -, aki túldimenzionált keleti mûveltségét komolyan azzal indokolta meg, hogy a hinduizmus alapos ismerete elmélyíti a ke­resztény hitet. Csodálkozott, mikor kételyeimnek adtam han­got. Gondolhatják, mennyire meglepõdtem, sõt, megütõdtem!)



A jelentkezõ „jó barát” igencsak fordulatos életpályát mondhat a magáénak, fi­­atal kora ellenére. Egy jó tízessel ifjabb nálam, mégis a rendszer­vál­tás „öregjei” közé sorolja magát. Pályája mérföld­kö­vei rövi­den így foglalhatók össze: ELTE Jogi Kar – Soros Alapítvány – anarchizmus - CEU – Fidesz – Szadesz – politológia – televíziók – tu­­dósklub – Ame­rika – könyvkiadás – publicisztika – ÉS – MSZP – magas állami tisztség. Aztán gyorsan vissza, az elõzõekben felso­rolt-bemutatott élettérbe. (Értékes életének ma is tág a tere.)



Nos, tehát: hogy lennénk akkor retrospektíve (is?) – jó barátok?


Noha az eddigi életünkben szerencsére semmilyen kapcsolatunk nem volt. Ajánlatára emígyen válaszoltam, elutasítólag:



„Mindenekelõtt kérlek, fogadd türelemmel azt a nagyon határo­zott vé­le­ményemet, miszerint ezek a netes „kapcsolatépítõ-rendszerek” csak arra valók, hogy munkát spóroljanak meg a szolgálatoknak. Voltam, kettõben is, aztán amikor megértettem, mire is való ez az e­gész, kiléptem belõlük, annál is inkább, mert „pozitív hozadéka” egyiknek sem volt, csak az alkotó idõmet rabolták el. Csak „rossz” ismerõseim kerestek meg; a jókkal személyes a kapcsolatom.



Most jön a nehezebb része, ami az állítólagos „barátságot” illeti.


Az országos és történelmi – politológiai - összefüggések tükrében, úgy is, mint közgazdász, feltétlenül vallom, hogy a magyar nép ma elsõsorban azért koldus­szegény, mert a hamis „rendszerváltás” u­tá­ni kontraszelekció folytán (kevés üdítõ kivétellel) jobbára csak a tehetségtelen gazemberek gazdagodtak meg, természetesen a ma­gyar nép szörnyû kárára. Valódi polgárosodás máig nem zajlott le, azt blokkolták az új elit által bevezetett öncélú törvények és a ret­rográd politikai gyakorlat. Bevezettek egy áldemokráciát, mely­nek csak az intézmény-rendszere – úgy-ahogy - „valódi”. A demokrácia leple alatt elloptak mindent, ami eredetileg a népé volt, és külön­bözõ „barba-trükkökkel” ma is csak azon igyekeznek, hogy a tör­vénytelen és beteges, haladás-ellenes állapot örökké kitartson.



Mindebbõl is következik, hogy nem lehetünk jó barátok, mert egy­részt sosem voltunk, másrészt sem­miben nem értünk egyet. Sõt! Minden, amit a világról gondolsz, szöges ellentétben áll az én el­ve­immel, meggyõzõdésemmel. Meg aztán, hogyha a saját „baráti kö­re­i­met” megosztanám veled, az implicite segítséget nyújtana ne­ked, hogy kaméleon módjára, a ki tudja hányadik pálfordulásodat is problémamentesen végrehajthasd. Ne hidd, nem érzékelem azt, hogy most megint az objektivitás látszatában tetszelegsz önmagad és „baráti köreid” elõtt, és mert észrevetted, hogy ennek a ballibe­rá­lis hatalom­nak jó idõre befellegzett, legott nekiálltál a nemlétezõ (sosem létezett) nemzeti-jobboldali imidzsedet felépíteni.



Elõttem nem világos, milyen politikai nézeteket vallasz valójában – szerintem nagyjából semmilyeneket, így politikai értelemben ép­p­­en úgy csak haszonlesõ tévelygõnek vagy tekinthetõ, mint világ­nézeted tekintetében -; mindazonáltal a cégéres csirkefogókkal jó ba­rát­ságban gazdagodtál meg, és „szakmai sikereidet” is csak an­nak köszönheted, hogy uszályába szegõdtél a világot szétzüllesztõ liberális szellemi fõáramlatoknak.



Szeretném, ha megértenéd: soha nem lehetek, és nem leszek ha­za­árulók­nak, vagy azok barátainak a barátja.


Az meg már végképp képtelenség, hogy barátomként nyilatkozzam valakirõl, aki sosem volt, és nem is az.”



Szeretettel: László