Czike László



Pályázati szemét



Szcientista jóbarát


Jezowski Barna mélyen elgondolkozott ismerõsével folytatott te­le­fonbeszélgetése után. Talán meg kéne már kurtítani egy kicsit azt a fe­ne nagy büszkeségét! Mert hogy cirka 15 évvel ezelõtt komp­lett gyárat kapott a tudományelméleti egyháztól – mely azután ki­nõtte magát, és a szekta egyik hazai bázisává vált -, még hagyján, de hogy szakmai és anyagi sikereit kizárólag saját zsenialitásának tudja be, mi több bizalmas körökben 5. fokozatú angyalnak állítja be magát, aki már csak kedvtelésbõl, az emberek megsegítésére jött le a Földre, hát az már erõs túlzás!



Nem tudott mit kezdeni az olyan figurákkal, akik az anyagi sikert tekintik a földi lét egyetlen (ön)igazolásának, és mindenkit lúzer csepûrágónak tekintenek – és úgy is bánnak velük -, akinek nincs egy-két milliárdja, de legalább egy jól menõ kis vállalkozása, vagy minimum egy biztos állása, ami a szolid polgári jólét záloga.



Megvásárolt bölcsesség


Azokkal meg már végképp nem tudott megalkudni, akik közéleti­­, üzleti, társadalmi tevékenységükben álarcot hordanak, mimikrit alakítanak, csak hogy teljes kényelemben élhessenek, aztán ebül szerzett millióikból igyekeznek megvenni azt a valós bölcsességet, amelyet csak igaz küzdelemben – sebeket kapva és sebeket osztva – minden kockázatot vállalva, saját élettapasztalat­ként lehet meg­szerezni. Akik azt hiszik, hogy a bölcsesség megvásárolható!



Barátja felrótta Jezowskinak, miért kell neki mindent észrevennie. Hat év óta még mindig nem érti, hogy bölcs csak abból lehet, aki mindent észrevesz, és észrevételeinek vállalja minden konzekven­ci­áját is. Nem érti, hogy az életet nem lehet nyakig élvezetben lu­bic­kol­va, ám kifelé mégis az ájtatos szüzet játszva végigélni…


Akinek mégis sikerül, nem „bölcs”, maximum ügyes csaló.



Tudásalapú kormányzat


Különösen az nyugtalanította, amit a mai Kormányról hallott.


Hogy „egyszer”, ugye, van a kommunista titkosszolgálati kötõdés, a rokoni kapcsolatok által. De rebesgetik azt is, hogy Gyurcsány Ferenc kormányfõt, 6 évvel ezelõtt, tulaj­­donképpen a Bilderberg-csoport feje, Rasmussen, egykori dán miniszterelnök jelölte-a­­vatta az MSZP hivatalos miniszterelnök jelöltjévé. De legfõképpen azt is beszélik, hogy Gyurcsány Ferenc és Horváth Ágnes tulajdonképp’ a Szcientológiai Egyház „utasítására” verte széjjel a magyar egész­ség­­ügyet, benne következetesen a „bolondokházát”, az OPNI-t…, amely a szcientológusok „õsi ellenségének” – vö.: Veér András írá­saival! – tekinthetõ. Vajh’ nem a paranoid-skizofrén „siker­(grand)­ori­en­táltak” mély, immanens frusztrációjából fakad mindez?



Dosszié a szemétkonténerben


Elgondolkozva sétált az utcán, egymagában.


„Végül is igaza van! – gondolta -, azért jutottam koldusbotra öreg koromra – se munkahely, se nyugdíj, se egészség, se biztosítás, se vagyon, se jövedelem -, mert minden történésnek tudni akartam az okát és minden fedett összefüggést feltárva, minden rejtélynek, ellent­mon­dás­nak mindig megkerestem a magyarázatát. Amíg meg nem fejtettem a titkot, nem tudtam jól aludni. Nesze nekem…”



S akkor meglátott valamit, közvetlenül maga elõtt, pár méternyire, egy nyitott tetejû szemétkonténerben. A szemét tetején feküdt egy dosszié, szokatlanul tisztán és rendezetten, kirítt a környezetébõl. Nem szokott „guberálni”, de önkéntelenül kiemelte a konténerbõl, és kinyitotta. Bár ne tette volna, de ez csak utólag derült ki.



A dosszié tartalma egy európai úniós pályázat költségelszámolása volt, a projekt minden szükséges mellékletével felszerelve. „Soha ne vigyél haza ismeretlen fajtájú állatot!” – szólalt meg õrangyala figyelmeztetése -, de Jezowski gondolkodás nélkül hazavitte.


Otthon kibontotta a csomagot, és belemélyedt.



A „Cornwallis Rt.” nevû társaság – elfogadott európai úniós pályá­zata alapján – elköltött és bizonylatolt mintegy 80 millió forintot, melynek keretében lényegében 40-50 fõ részére 2 tanfolyamot bo­nyolítottak le, váltakozó létszámmal, a Dunakanyar pazar szállo­dá­i által kínált konfe­renciatermekben, néhány nap leforgása alatt. Szakmai tanfolyam + angol gyorstalpaló nyelvtanfolyam elvégzése volt a projekt tárgya, a végén „megfelelt” vizsgaminõsítéssel. Két, a szakmában kevéssé ismert betéti társaság szolgáltatta az elõadó­kat, brut­tó 5000 forint/óra (szorozva a hallgatói létszámmal) dí­ja­zás ellenében. A felhasznált projekt-költséget összességében az óradíjak + a konferenciatermek bérleti díjai, stb. tették ki. A pro­jekt pályá­zója pályázatát a következõ szöveggel indokolta: „Az el­múlt években visszaesett a motorkerékpárok értékesítése, emiatt szükségessé vált az értékesítésben résztevõ dolgozók továbbképzé­se." A projekt „megvalósítása” révén létrejött „végeredmény” a már említett számú „megfelelt” minõsítés. Nem remélhetõ, hogy általa növekedni fog a motorkerékpárok értékesítési volumene, hiszen a keresletcsökkenést semmilyen „továbbképzés” nem kompenzálja.


De ha netán „igen”, hát akkor is, milyen új érték jött itt létre?


Maximum a tulajdonos profitja nõ, vagy nem csökken…


„Kifizethetõ.” – szólt a komplex értékelés minõsítése.



Jezowski csak nézett maga elé, szomorúan:


„Az a sok-száz milliárd forintnyi úniós pénz – mind így folyik el?


Magyarország befizeti, mindannyiunk adójából, és azt a kisebbik hányadot, ami esetleg „visszajön”, ilyesmikre költik el? Csodálko­zunk, hogy(ha) így nem épül semmi (pl.: Duna-hidak, 4-es metró, kórházak, iskolák, stb.), nem jön létre semmilyen új érték?”



Becsukta, összekötözte a dossziét.


Kiment az utcára, és a „lopott holmit” visszatette oda, ahol találta.


„Úniós pályázati pénzek – nyugodjatok békében.” – mormolta.



Nexusos Budapest


Valami hiányérzetféle – deja vu - nem hagyta nyugodni, de késõbb rá­­jött, mi az. Többször gondolt rá, értékelés közben is, vajon kié is lehet a pályázó cég, de nem tudott rájönni. Pedig már kapisgálta…


Egy angol? Vagy svéd? Rover vagy Volvo? Netán a Lockheed, vagy a Gripen? Valaki, aki – miközben a fõpolgármester az új mûfogso­rával tanult mûmosolyogni a mûtükör elõtt – Co-Nexusos barátai révén (pl.: bizonyos Szablyás Pál, portfolió-menedzsment) már lé­nye­gében „egész Buda­pes­tet” magáévá tette? Akirõl hírlik, elnyer­heti az új Parlament felépí­tésének úniós tenderét is? Valaki, akit egy csintalan tévémûsorban csak „libás”-ként tisztelnek?



Rémlett, hogy az illetõ Németországból, Franciaországból jött.


Beszélik, valami rajnai mormon, vagy mi…




Vác, 2008. június 24.



Czike László