Templomok háborúja...



Az úgynevezett Szentföldön õsidõk óta tart a "templomok háborúja". Véleményem szerint ez csak okozat, és ez is egyik jól látható megnyilvánulása a két sémi nép egymással szembeni engesztelhetetlen gyûlöletének.
Az ok a zsidók Jézus születése elõtt 550-600 körül, a babilóniai fogságban megírt és a M ó z e s n e k tulajdonított T ó r á-ban, azaz Öt Könyv-ben, a Biblia Ó-Szövetségében rejlik.
Ennek szövegében leírják, hogy Él Sháddáj (akkor még nem Jahvé) szövetséget köt Ábrámmal. A szövetség feltételeként elõírja a körülmetélkedést, és Ábrám nevét Á b r a h á m-ra változtatja. A szöveg szerint Ábrahám ekkor 99 éves volt és H á g á r-tól, a cselédlányától született I z m a e l nevû fia 13 éves volt.
S á r á-tól, feleségétõl csak jóval késõbb született meg I z s á k !
Ennek a szövetségnek a megírásától formálnak jogot a zsidók a "kiválasztott" nép titulusra. azonban itt a nagy buzgóságban egy kis hiba csúszott a tervbe. És éppen e z okozza a két testvérnép kibékíthetetlen gyûlöletét egymás irányában.
Ugyanis az izmaeliták (arabok) hite szerint Izmael az elsõszülött, és az semmit nem jelent, hogy Hágártól született. Nagy súllyal esik latba, hogy Izmael élt (13 éves volt), amikor a szövetséget megkötötték a szöveg szerint.
A zsidók azt mondják, hogy hiába született elõbb Izmael, nem Sárától származik, és ezért Izsák az igazi örökös, vagyis az elsõszülött. Gyorsan be is illesztettek hát Izsák születésénél egy új részt, ahol Él-Saddáj egy új szövetséget igért Izsák részére.
A baj csak az, hogy az Istentõl sem az izmaeliták, sem mások nem hiszik el (pláne ha elkötelezett hívõk), hogy Isten csak úgy, össze-vissza kötögeti a szövetségeket. Az úgynevezett Ó-Szövetségbe a zsidók által beillesztett, fent ismeretes tézis a két nép között elvi és kibékíthetetlen ellentétet indukált.
Ezért nem fog soha megszûnni az arab-zsidó viszály. Ez magyarázza meg azt is, hogy miért építették az arabok a mecsetet a zsidók lerombolt templomának pontosan a helyére.
Ezzel is ki akarják nyilvánítani, hogy Izmael az elsõszülött, és övéké az Isten szövetsége.
Czékus Jób