Mi volt a "K" vonal?


Derék apósom, Isten nyugtassa, nyugdíjasként a Földmûvelésügyi Minisztérium selejt iratait rendezve, úgy 15 évvel ezelõtt egy mûanyag kötésû, aprócska könyvre talált a Minisztérium szemetesében. Hazahozta a jó öreg...
Lapozzunk bele, csak úgy, véletlenszerûen.
"A külön távbeszélõ hálózatra szóló igényjogosultságot az MSZMP KB titkársága 1981. szept.7-i határozata szabályozza" - tudtam meg ebbõl a kicsi kötetbõl.
Ezt a könyvecskét a Távbeszélõ Igazgatóság adta ki 1986-ban. Immár 20 év múlt el a megjelenés óta, a könyv mégis idõszerû. Ma is ismert nevek K vonalas telefonszámait is fellelhetik benne az érdeklõdõk! Nézzünk csak bele: No, lámcsak, C s e h á k Juditot, aki akkor még miniszterelnök-helyettes volt, õt a 131-42-es számon érhették el 1986-ban. Az õ neve közvetlenül C z i n e g e Lajosé alatt szerepelt. Czinegéé fölött viszont L á z á r György, az akkori kormányfõ neve olvasható! Csehák doktornõ tehát a harmadik helyet foglalta el a Minisztertanács listáján. Mindössze 5 név került fel erre a lajstromra. Az elmítetteken kívül M a r j a i József és a ma hirek szerint üzletemberként serényen ténykedõ M a r ó t i László érte el ezt a rangot. M e d g y e s s y Péter, egykori miniszterelnök neve csupán az ötödik helyen áll a Pénzügyminisztérium listáján. (Nyilván ez az az idõszak, amikor a D-209-es ügynök a szovjet és az amerikai hírszerzés ellen James Bond módjára v é d t e a magyar érdekeket. Ám, ha így volt, akkor Medegyessy telefonszáma, a 114-99-es szám kell, hogy szerepeljen a magyar kémelhárítás történetében is.
Érdekes, hogy Medgyessyénél elõkelõbb helyen, a harmadikon állt a mára már csak az SZDSZ szakértõjeként (is!) tudását csillogtató B é k e s i László doktor. Aztán felbukkan a listán K u p a Mihály neve, õt a 114-47-es számon hívhatták felettesei.
A Dunaferr ügybõl 2001 õszén az ÁPVRT tisztségviselõje ként hírvénre kapott S i m ó k a Kálmánné a 132-42-es számon volt elérhetõ.
A Munkáspárt elnöke akkoriban még egy másik párt, a Magyar Szocialista Munkáspárt oszlopos embereként harcolt a magyar munkásokért. E tevékenységét T h ü r m e r Gyula a 130-17-es számon is végezte.
Nézzük tovább ezt az izgi könyvecskét; ..........a megyei jogú városok pártbizottságai után egy napilap, egy bizonyos Népszabadság fõszerkesztõjének és helyettesének a hivatali mellett a lakásszáma is felfedezhetõ a könyvben. Ily kivákltság tehát, mint otthoni K telefon - csak keveseknek jutott! Az újság néhány mostani, jellegedó szerkesztõjének a neve is olvasható, de csak hivatali számmal.
Menjünk tovább: Állami Tervbizottság név alatt egyetlen név olvasható: K u n o s Péteré. A késõbb hires-hirhedtté vált bankárt akkoriban a 117-13-as számon lehetett tárcsázni. Ám A p r ó Piroska, Gyurcsány Ferenc anyósa akkoriban a Külkereskedelmi Minisztérium egyik szürke eminenciása volt, és õ a 131-11-es számon volt elérhetõ. H o r n Gyula, szocialista politikus akkoriban még a Külügyminisztériumban kamatoztatta rosztovi tudását. Hivatali száma: 114-48, ámbár valami miatt neki is jutott otthoni is: 112-63-as.
Ez számomra azért érdekes, mert a Jegybank akkori elnökének, T i m á r Mátyásnak csak hivatali jutott, a 115-30-as számon. És nehéz ma megmagyarázni, helyettesének miért jutott eggyel több telefon.
Ami a Magyar Rádió "K" telefonszámait illeti, A g á r d i Péter dr. 130-32-es száma nem okoz meglepetést. Szerepel viszont a listán olyan név, amelynek viselõjérõl nehéz megállapítani, mivel érdemelte ki a "K", azaz közigazgatási vonalat. Ilyen pl. Dr. N a g y Sándor elvtárs, a szakszervezetis, akinek a 115-08-as szám jutott.
Az MSZP mai szépségkirálynõje, K ó s á n é Kovács Magda akkor a 112-50-es számon (is) védte a dolgozók érdekeit. A KISZ Központi Bizottságának vezetõje, N a g y Imre, a késõbbi milliárdos üzletember a 112-58-as számon volt elérhetõ ügyfelei számára.
Az MSZT, azaz a Magyar Szovjet Baráti Társaság igencsak fontos civil szervezet lehetett! Elnöke A p r ó Antal ugyanis a lakására is kapott telefont! Régi jóbarátja, K á d á r János a 111-61-es számon volt fellelhetõ, de ha az foglalt volt, elérhették grízestészta recept-ügyben a 114-44-en is!
Ki tudja a választ, én ugyan nem, de a vicclap, a Lúdas Maty például 3 darab ilyen telefonnal volt bekötve!
A mintegy 120 oldalas kötet szórakoztató olvasmány, higgyék el! Persze....ezért is különös számomra, hogy a kiadó már a Tudnivalók elsõ oldalán közli az olvasóval: "Új névsor kiadása után a régit - saját hatáskörben - meg kell semmisíteni!" - Mármint az Ügykezelési Szabályzat szerint.
Szegény vállalat nem tudhatta, hogy az ország életében némi fordulat fog bekövetkezni.
Ja, és hogy nlhány ilyen telefonkönyv "bentfelejtõdik" az íróasztalban.
Czékus Jób