A Gyurcsány villa titkai...


"........és most Gyurcsány Ferenc lakik itt Isten tudja, hányadik feleségével...." hallhatták a hangszóróból azok a demonstrálók, akik azon a december 5-ikei estén felsétáltak a miniszterelnök házához. A nedves hétfõi estén ezernyi apró égõ világította meg a villa kertjét. A demonstrálók által felhozott többszáz gyertya lángjánál a métervastag falakon kisértetiesen nagyra nõttek a rendõrök árnyai.......Leghátul a kertben szürkén-komoran trónolt a kormányfõ villája.
Igenám, de hogyan került ide Gyurcsány Ferenc, milyen titkokat rejthet az általa lakott épület?
Az 1600-as évek derekán egy dolgos olasz grófi család karrierje emelkedik fel. Sikeres kereskedõk, egyházi méltóságok és katonatisztek kerülnek ki az O d e s c a l c h i grófok familiájából.
Magyarországi vonatkozásuk is lényeges; rokoni kapcsolatba kerülnek a Budavár visszavételénél is hirnevet szerzett F i á t h János családjával, akinek nevét mindmáig utca is jelzi a budai Várban. De ami ennél is lényegesebb; házasságok révén rokonságot szereznek a Z i c h y magyar grófi családdal is. A magyar király igy megadja nekik a "szerémi" elõnevet. Ez a család néhány évre rá p á p á t is ad a keresztény világnak. Odescalchi Benedek 1676 szeptemberében foglalja el Szent Péter trónusát. Tehát Odescalchi Benedek, aki XI. I n c e néven uralkodik, a török elleni védelem érdekében osztrákbarát politikát folytat.
A baj, mindemellett abból is adódott, hogy a Habsburg király kifejezetten lengyel és magyarellenes is volt. Ennek ellenére a magyar származású Szentatya jelentõs összegekkel segitette L i p ó t császárt. S o b i e s k i János és L o t h a r i n g i a i Károly egyesült seregei - jelentõs magyar segitséggel - felszabaditják Bécset. (Aki a Grinzing feletti Kahlenberg-hegyre felsétál, ma is láthatja, noha igen apró betûkkel, a magyarok segitségét megörökitõ táblácska szövegét).
XI. Ince pápa miután a törökellenes harc áttevõdött Esztergomból immár Budára, "Keresztes hadjárat"-nak nyilvánitja Magyarország felszabaditását. 1686 szeptember 2-án végre felszabadul Buda! A pápa ezt a napot egyházi ünneppé nyilvánitja.
Ugorjunk most mintegy 240 esztendõt! Az 1930-as években az Odescalchi-család egyik tagja Erba Odescalchi Sándor, mint ügyvéd tevékenykedik Budapesten. Õ lakja a Szemlõhegy utcai villát. Ebben az idõben ez a terület még eléggé ritkán lakott. A már felépült házak között még jócskán húzódnak meg szõlõskertek, és úgynevezett "mál"-ok, azaz d û l õ k váltakoztak a Szemlõ vagyis a S z e m l é l õ hegyen. Innen tiszta idõben egészen a Magas-Tátráig is ellátni.
Sándor herceg, mint a svéd király egyik budapesti ügyvivõje gyakran jár külföldön. Az olasz királytól Stockholmba utazott hivatala megbizásából, ott családot alapit.
Haza azonban már nem jöhetett a háború miatt.
1945-ben a szovjet szuronyok támogatásával Moszkvából megérkezett egy különvonat, rajta olyan utasokkal, mint Rákosi Mátyás, Gerõ Ernõ, Farkas Mihály és Révai József. Igen sok "társutas" is érkezett, mint pl. a szürke eminenciás életmûvész: A p r ó Antal.
Apró Antal leánya, Piroska. Nem csak nevében. Mindvégig a Párt szolgálatában jeleskedett, miközben a banki munkát sem vetette meg. Kádár titkárságán, majd Horn Gyula mellett ügyködött.
Jelenleg a villa tulajdonosa a kormányfõ felesége és anyósa, de haszonélvezeti joggal bejegyezve itt lakik a Kádár-rezsim Legfelsõbb Birósági elnökének, Jahner- B a k o s Mihálynak az özvegye is. Mivel az õrezred védelme az épületre és a környékére terjed ki, igy aztán a rendõrök az özvegy lakását is kénytelenek õrizni.
Jahner-Bakos Mihály 1958-63 között a Legfelsõbb Biróság elnöke volt. Korábban az Igazságügyi Minisztérium katonai fõosztályán alezredesi rangban irányitotta az 1956-os forradalom utáni megtorlások rögtönitélõ biróságainak létrehozását.
A háromlakásos, 581 négyzetméteres villa tulajdoni lapjából kiderül: egyik, 159 négyzetméteres lakás tulajdonosa D o b r e v Klára, a (jelenlegi) kormányfõ (jelenlegi) felesége, mig a másik két lakrész Apró Piroskának, Gyurcsány Ferenc anyósának a birtokában van.
Gyurcsány egy izben a Parlamentben kijelenti: szereti jelenlegi (harmadik) feleségét!
Ha õ mondja - higgyük el neki!
A sors különös "svéd" csavarja: az épület elõzõ lakója, az Odescalchi család pápát a d o t t a keresztény világnak, mig a kormányfõ feleségének családja, a Dobrev család pápát akart e l v e n n i a világtól, hiszen szoros kapcsolatban állt a bolgár titkosszolgálattal, amely alaposan gyanusitható a II. János Pál pápa elleni merénylet kitervelésével.
Lám, a történelem örök spirálvonala: a kormányfõ valamennyi egyház-ellenes próbálkozása is eddig kudarcot vallott; csak remélhetjük, hogy a Rózsadomb ma még félelmetes ura - akit szomszédai sem szivelnek - rövidesen örökre elsûllyed a történelem posványában.

Czékus Jób
(Forrás: br. Gudenus János: a magyar fõnemesség genealógiája II. kötet.
dr. Gergely Jenõ: A pápaság története;
A' Felséges Ausztriai Ház története. Kaiserliches Archiv 1833.)