Most két éve..


Helyszín: Budapest televizió
Szereplõk: Kocsis Imre
Kû Lajos
Dobos Attila
Betelefonáló nézõ
Idõpont: 2003. december hava, néhány nappal a Gesztenyéskerti rendõri attak után.
Elõzmény: A Lelkiismeret 88 csoport demonstráción emlékezett meg az akkor egy éve történt Medgyessy-Nastase koccintásról Erdély elszakitásának évfordulóján. A MOM melletti Gesztenyéskertben legalább 300 egyenruhás rendõr és legalább annyi civil besúgó várta a békésen vonulni szándékozókat...
Kocsis Imre: ........liberális gondolkodó....volt is, aki, Gusztos Péter lenyilasozott minket, és mondta, nekünk is van annyi jogunk, hogy oda vonulunk, ahova akarunk, ........a római egyezmény szerint - és mi csatlakoztunk ehhez, a békés demonstrációt nem kell bejelenteni, annak nincs bejelentési kötelezettsége, mi pedig békésen vonultunk.
Az nem valósit meg békés gyülekezést, aki botokkal felszerelkezve, másoknak fizikai kárt okoz.....dehát nem ilyen rendezvény volt a miénk....és még be sem kellett volna jelenteni.
Ilyen volt tavaly (ilyenkor) a Kempinsky hotel elõtt, ahol viszont feloszlatták az összegyûlteket, és ennek már a Fõvárosi Bíróság-i jogerõs határozata van, hogy az oszlatás jogellenes volt.
Dobos Attila: ......mit szól ehhez a kedves nézõ, jóestét kivánok!
Nézõ: igen, jó estét kivánok! .....Nem tudom, Németországban meg lehetett engedni az ilyen megnyilvánulásokat, amiket itt megengednek maguknak? Ez a fiú (Kocsis Imre) - nem tudom, hogy hol él, mit csinált, de ennek a fiatalembernek egyet tudnák (!) tanácsolni: ha ennyi energia van benne, hát menjen el valahová kamionosnak, próbálja ott kiélni magát, nem kell ezt az országot fejre állitani, már úgyis fejre van téve, ne bolsevikozzanak....
Ha tudom, hogy ilyen emberek jönnek haza, mint Ön, haza sem jöttem volna,.....nem tudom, Önök tudnak-e ehhez valamit....
Kocsis Imre:.....én szeretnék, ha meghallgatja.....
Nézõ:......nem árt, uram, nem árt.....legalább magának, meg egy-két ilyen hasonszõrû társának a miacsodáját, a jellemét, vagy mijét.....milyen magyarázatot tud adni, hogy mit tett maga ebben az országban az asztalra.....azon kivül, hogy itt csinálják a cirkuszt...ebben az országban azt csinál az ember, amit akar?
Kû Lajos: ......ha meg tetszik hallgatni, mi is meghallgattuk.....köszönöm...arról van szó, hogy december elsején történt, ami történt. Ha most ami a Kempinsky szállóban történt, behelyettesitjük egy másik történetbe, ..........Nastase, a második bécsi döntés után a bukaresti Hiltonban, annak emlékére, hogy szintén Horthy Miklós besétált Kolozsvárra, ebbõl az alkalomból erre emlékezve egy fényes fogadást rendezett volna, és arra meghivta volna a magyar Mádl Ferencet vagy a miniszterelnököt és ott koccintottak volna? - Lehetséges lett volna ez, Uram!?
Nézõ: ......maguk csinálnak a Dunától nyugatra egy uram egy szabad Magyarországot, akkor maguk azt csinálnak, amit akarnak! Amennyien vannak, mostmár nem csodálkoznák (!), ahogy alakul.
Uram! Álljanak le dolgozni, menjenek kapálni kéremszépen, r é p á t egyelni, uram a téeszbe, nézzék meg, hogy a maguk 9-ik, meg 10-ik emeleti meg XII. kerületi nagy mezõgazdászai mit csinálnak, kéremszépen, a magántulajdon nevében,mi itt locsogva (tocsogva) áll!
Kocsis Imre: Akkor a válaszadás jogán én is hadd szólaljak meg. Annyit szeretnék mondani, amit a Kû úr is elmondott, hogy pontosan erre n e m adtak lehetõséget. Ezért kell figyelni......
Nézõ belekiabál: maguk itten......féltéglával verik a mellüket itten, kéremszépen....uram,....
Kocsis Imre: ......a mellünket nem mi vertük, azt a rendõrök verték, tetszett tévedni, de annyit szeretnék mondani, hogy ha Ön azt gondolja, hogy egy hazafias csekeledetet végre kell hajtania, akkor ha ebben megakadályozza Önt a rendõrség, Ön mit szólna ehhez?
Nézõ: Uram, én nem megyek ki az utcára, én végzem a dolgomat, és maga is ha a kezébe venné azt a francia kulcsot, uram, magába egy rendõr bele nem kötne. Elhiszi nekem?
Kocsis Imre: N e m ! de ha önt egy haza....
Nézõ: Itt vannak mindenféle természetvédõk.....na jó, nem akarom önöket feltartani, mert van még mondanivalójuk, gondolom.
Kocsis Imre: Kellemes ünnepeket, Uram, Isten áldja meg.
Második nézõ:........mert már tavaly is ki kellett volna állni a Fidesznek is, hogy Istenem, micsoda dolog hogy ez az ember koccint azokkal, akik elrabolták az ország jó részét.
Kocsis Imre:.......úgy gondolom, akkor lesznek itt nagyobb változások, ha majd a nemzeti érzelmû emberek bátrak lesznek annyira, hogy k i á l l n a k azokért az értékekért, amiket vallanak. Lehettek volna többen is kint, és ha többen vannak, akkor egfy kissé másképp alakul....
Második nézõ: Igen, de tessék idefigyelni, honnan tudják meg az emberek, n i n c s magyar sajtó, nincs média, nincs m a g y a r média....
Kocsis Imre: Annyit tudok erre mondani, hogy - és ez egyfajta felkérés táncra, van nekünk egy éjjel-nappal hivható számunk....
Dobos Attila: Tessék mondani a számot!
Kocsis Imre: Igen mondom, egyszerû megjegyezni: 2 2 2 - 0 3 4 3 éjjel-nappal lehet hivni, és ott mindig van információ, hol van összejövetel. Sõt, lehet rá üzenni is, mégegyszer elismétlem, ez a 222-0343 (Ez a szám egyébként újra hivható!)
Második nézõ: Nahát, ez nagyon jó volna, ha a magyarság igy összefogna,
Kocsis Imre: Igy is segitsük egymást.....
Második nézõ: Igen, és ma már a baloldali érzelmû emberek közt is van olyan, akinek e l e g e van,
Kocsis Imre: Meg kellene nyerni minél több embert, akármelyik oldalról. Nemzetben goldolkodjunk.
Második nézõ: .....remélem, azért nem érte egészségkárosodás az éhségsztrájkra miatt.....
Kocsis Imre: hát, amiatt nem, de......
Második nézõ: gratulálok, és kellemes ünnepeket kivánok önöknek, és az egész családjuknak!
Dobos Attila:.....miért is volt ez a tüntetés?
Kocsis Imre: Megemlékezés volt a 2002-es Medgyessy-Nastase budapesti koccintására, melynek elõzménye volt, hogy Erdély Magyarországtól való elcsatolását 1918-ban kimondták Gyulafehérváron.
Ezt a r o m á n hadsereg azért tudta véghezvinni, mert a védtelen Erdély határát átlépte. Ez Romániának ma nemzeti ünnepe.
Na most, itt, Budapesten ezt megünnepelni, ezt csinálta Medgyessy a Kempinsky Hotelben tavaly decemberben.
Úgy gondoljuk, hogy h a z a á r u l ó cselekedet.....Errõl akartunk megemlékezni, szembesiteni Medgyessy Pétert.
(Miután a rendõrség nem tiltotta be a békés vonulást a járdán a miniszterelnök házához, igy elindult a mintegy 80-100 fönyi csoport a járdán a Medgyessy villa irányába. Lökdösõdés, akadályozás után a plexis rendõrök kiemelték Kocsis Imrét és még 50 békés vonulót. Egyeseket megbilincselve tuszkoltak be a rabomobilokba és szállitották õket a XII. kerületi rendõrségre (volt ÁVH-s laktanya!) - A rendõrségen a fogvatartottakat 3-4 óra alatt egyenként engedték ki, utoljára hagyva Kocsis Imrét.)
Kocsis Imre: Bejelentettem, hogy engem az utcáról elraboltak egy hivatalos rendezvényrõl,.......olyan zárkába tettek, ahol elõtte prostituáltak voltak.....nem voltam hajlandó abból a csapból inni, amelyet esetleg õk szopogattak, kértem, biztositsanak ivóvizet. Nem biztositottak.
30 órát se nem ettem se nem ittam, igy került sok a tárgyalásra. Ott nem állapitották meg, hogy ezt a rendezvényt betiltották volna, hanem azt, hogy m i közösségellenes magatartást tanusitottunk, mert hangoskodtunk és nem engedelmeskedtünk a rendõri felszólitásnak.
Kötelességünknek éreztük, hogy odamenjünk, és szembesitsük a kormányfõt hazaáruló cselekedetével.
(Sajnos, az ember elgondolkodik rajta, mikor jutunk végre már oda, hogy azt gondolunk, amit akarunk, azt mondhatunk, amit akarunk, és oda mehetünk el, ahová akarunk.)
Dobos Attila: Jó lenne, ha már végre mindenki elmondhatná a véleményét!
Hát itt legalábbis, a Budapest TV-ben és ebben a mûsorban - elmondhatja mindenki a véleményét.
(Azóta már ott sem!)
A Budapest TV két évvel ezelõtt sugárzott Nemzetóra cimû mûsorából szemezgette: Czékus Jób