15 éve történt...



Ijesztõen emelkedik az üzemanyag ára, nemrég már ijesztõen megközelitette a 300 forintot liteenként.
Üljünk be egy képzeletbeli autóba, pillantsunk bele a tükörbe, tekintsünk vissza úgy 15 évre. Ugyanis mostanában van a "taxissztrájk" néven elhiresült eseménynek a 15-ik évfordulója. Olyan esemény volt ez, amely csaknem elsöpörte az akkori kormányt, és mindmáig érezteti hatását.

Könnyû dolgom van. 1990-ben mint afféle "hangvadász", jártam a várost. Kedvenc kék Ladám ülésén mûszõrme huzat volt, a kocsi hátsó ablakában az elmaradhatatlan bólogató plüsstigrissel...
Most pedig bekapcsolom kis magnómat, tessék!

1990. október végét írjuk tehát, a forradalom évfordulója és a halottak napja között a szép, õszi napsütésben az ember kifelé igyekszik a temetõbe szerettei sírjához. Csakhogy: valahol valakik elgondolnak valamit, és bizonyos emberek jól szervezve, sok balekot is belerántva - kirobbantják a "taxisblokád"-nak is nevezett puccskisérletet.

GYALOGOS: "Olyan jámbor lelkû a magyar nép, ezt nem szabad kihasználni! A nép dolgozni akar keményen, és támogatni akarunk minden olyan parlamenti vezetõt, aki a népet szereti. Aki nem szereti, az lépjen le, mint macska a sütõrõl..."

GYALOGOS: "Méltatlannak é hazafiatlannak itélem meg a taxisok szûk rétegének jogtalan és alkotmányba is ütközõ fellépését. Még akkor is jogtalannak, ha a demagógiába burkolózva képviselni akarják egy egész nemzet jogos vagy jogtalan szorongásait."

1990. október 25-e, csütörtök, Késõ esti Krónika, Kossuth rádió:
"Ma éjszaka jelentõsen emelkedik a benzin ára. A bejelentés hirére taxisok tömegei követelik az ármelés visszavonáát. A fõvárosi hidakat eltorlaszolták, a rendõrség kéri, hogy az emberek lehetõleg kerüljék el a hidakat..........Ugyancsak a mai nap folyamán megoperálták A n t a l l József miniszterelnököt."
"A Minisztertanács dr. Horváth Balázs (belügyminiszter) elnökletével tartott ülésén úgy döntött, hogy ma éjféltõl a normálbenzin ára 56, a 92-es szuperbenziné 61, az extrabenziné pedig 62 forint lesz."

UTCAI HANGFELVÉTEL: ".....körülbelül háromezren csatlakoztak eddig. Csurk András, a Fõtaxi vezetõje este 7 óra óta itt van. Meddig akarnak itt fagyoskodni, mi a céljuk? - kérdezem.
"A végsõ célunk az, hogy ugyanolyan gyorsan vonják vissza ezt az ámelést, mint amilyen gyorsan meghozták."
"Meddig maradnak itt?" - kérdezem.
"Mindaddig, amig nem lesz a visszavonásról biztos döntés.".

A taxisok annak idején még úgynevezett CB rádión beszélgettek egymással. A mobiltelefon még nem volt elterjedve.

Néhány "CB"-s beszélgetésbõl:
"Itt, a pesti hidfõnél külföldi kamionosok jöttek, és csinálják a zûrzavart, át akarnak törni, és ez fontos szállitmány."
"Németül tudó kolléga kell a másik oldalra, azonnal!"
"Az egész (rendõr) állomány mozgósitva van, és mindenkinek megvan már a helye."

1990. október 26-a, Déli Krónika (Kossuth rádió): A mikofonnál Kerekes András. "Helytelenül cselekszenek azok, akik nem a törvényes utat követik, lettlégyen az bárki az érintettek közül, ilyen vagy olyan mértékben törvénysértõ."

LÁSZLÓ BALÁZS KORMÁNYSZÓVIVÕ.: "Szeretném felhivni a sajtó figyelmét, miszerint a taxisok akciója - jogellenes! Nevezetesen nem jelentették be 72 órával hamarabb, és a közlekedés rendjének aránytalan sérelmével jár."
HORVÁTH PÁL, A TAXISOK KÉPVISELÕJE: "Az a kérésünk a kormányhoz, hogy hétfõn 18 óráig szüneltesse a jelenlegi benzinárat azzal a ténnyel elfogadva, hogy addig fel tudunk sorolni olyan tényeket, amelyeket az eddigi két, sõt három kormány alatt sem tudtunk elérni(sic)."
Dr. HORVÁTH BALÁZS BELÜGYMINISZTER: "A kormány az üzemanyagár emelését nem függeszti föl. Döntésünk megszületett, és visszavonhatatlan. A kormány nem tûri el a jogszabályt sértõ tömegdemonstrációkat. Megbénitották az egészségügyi ellátást, az élelmiszer ellátást, és mindezt egy rendkivül szûk réteg.!"

AZ UTCÁN: "Mire számitanak?"
"Én azt hiszem, hogy itt a vizágyútól kezdve minden felszereltség már megvan Magyarországon, hogy ilyen "össznépi" összejövetelt meg tudjanak bénítani, mindenesetre az a lényeg, hogy higgadtak tudjunk maradni."
"Sajnos a belügyminiszter úr - tartok tõle - nem gondolta végig az intézkedések várható következményeit, ugyanis itt egy országos mgmozdulásról van szó."
"Én gyalogos vagyok, nincs taxim, még kocsim sincs. Itt másról van szó, nem pedig a taxisok ügyérõl."
"Ez egyszerûen képtelenség, hogy egy kis csoport csak úgy kivonul az utcára. Feltartanak mindenkit, nem tudunk munkába menni, micsoda demokrácia ez, kérem?"
"Egy kétmilliós világváros forgalmát leállitani, hogy a kenyérszállitó, a mentõautó....."
"......hát nem eszünk kenyeret, két napig nem eszünk kenyeret, és akkor mi van...."

"Az az igazság, hogy mi nem vagyunk taxisok, mi csak egyszerû emberek vagyunk, akik gyerekeket nevelnek. Nem dögölhetünk éhen, a gyereknek ennie kell, és sehol nincs kenyér és tej...."
"Én arra vagyok kiváncsi, hogy mit fog ehhez szólni az Európa Parlament. Most fognak szavazni egy hét múlva, hogy fölvegyenek vagy ne vegyenek. Még az is lehet, hogy nem leszünk tagok?"
"Úgy látszik, hogy õk nem tanultak semmit '56-ból. Maajd ezután jönnek a rendõrök, és akkor õk meg fogják mutatni, hogyan lehet megtisztitani az utakat. Ez egyszerûen botrányos!"

(És a rendõrök jöttek is. Persze, nem 1990-ben, amikor valamennyi fõvárosi híd blokád alatt volt, hanem 2002. július 4-én, amikor csak az Erzsébet-híd volt lezárva néhány fiatal által, akik a választások tisztaságának ellenõrzését követelték.)

"Miniszter úr azt mondta, amit mi itt csinálunk, bûnözés. Ezek szerint mi bûnözõk vagyunk?"
"Meg hogy több tej jusson az asztalra, ami idestova 20 forint lesz literje."

TV HÍRADÓ: "Ma Magyarországon parlamentáris eszközök állnak az állampolgárok rendelkezésée, hogy véleményüket érvényesitsék, most felelõtlenség a taxisok akciója. Ezt hangsúlyozta Szabad György, az Országgyûlés elnöke. Hozzátette: az ilyen megmozdulások politikai konfrontációhoz vezethetnek. A Magyar Parlament elnöke tehát minden magyar állampolgárát arra kér, hogy ha ellenvéleménye van, akkor forduljon parlamenti képviselõjéhez."

TV HIRADÓ: "Ma Budapesten a metró az egyetlen közlekedési eszköz, amelyen át lehet jutni Pestrõl Budára. Az állomásokon azonban óriási a torlódás. A Deák-téri állomást rendõrök védik, mert ismeretlen személy bombarobbantással fenyegetõzött."

DR. HORVÁTH BALÁZS BELÜGYMINISZTER: "Nagy valószinûséggel prognosztizálható, hogy olyan súlyú, hátrányos következményei lettek volna az erõszakos föllépésnek, amelyet a komány minenképpen el akart kerülni. Ezért döntöttünk úgy, hogy a rendõrség ilyen eszközöket nem alkalmaz."
EGY GYALOGOS: "Tanárember vagyok. Õszintén szólva nagyon sajnálatos, hogy az embereket uszitani próbálják egy ilyen szükséghelyzetben elkerülhetetlen intézkedés ellen, amelynek a mértéke még mindig kisebb, mint más országokban. Ez a közrend megbontása. A sztrájk az, amikor mást én nem zavarok a munkája elvégzésében. Ez, kérem, szabályos ostromállapot."
GYALOGOSOK: "Nem Amerikába kell kijárni kölcsönt kérni, hát nem bírnak bevásárolni az emberek!"
"Hol van az a sok milliárd, el tudnak számolni vele?"
"Majd én elmegyek az Antallhoz, és kérek tõle kölcsön, kiváncsi vagyok, ad-e?"

DÉLUTÁNI KRÓNIKA, (KOSSUTH RÁDIÓ) : "Patthelyzet mindkét oldalon. Szabó Tamás politikai államtitkár szobájában tárgyalnak a taxis képviselõk zárt ajtók mögött. Ugyanis a kormány a munkavállalók és munkaadók együttes követelése ellenére sem hajlandó felfüggeszteni az áremelést......Fokozott felvásárlást tapasztalunk cukorból és egyéb tartós termékekbõl. Budán egyetlen piacon sem lehet kapni tejet és kenyeret, ugyanez a helyzet Pesten is..."
ESTI KRÓNIKA(KOSSUTH RÁDIÓ): "Göncz Árpád köztársasági elnök határozott utasitást adott ki, hogy a hadsereget és annak eszközeit nem szabad bevonni a konfliktus rendezésére."

ESTI KRÓNIKA (KOSSUTh RÁDIÓ) : Dr. Horváth Balázs belügyminiszter. "Honfitársaim! A száraz tények a következõk: A szovjet olajszállitások hónapok óta akadoznak. Benzin augusztus óta nem érkezett a Szovjetúnióból. Az elmaradt olajszállitmányok, valamint az Öböl-válság következtében történt olajárrobbanás miatt a világpiaci árak lényegesen megemelkedtek. A korábbi 17-18 dolláros hordónkénti árról annak kétszeresére emelkedett az olaj ára. Az országnak ma mindössze 9 napi olajtartaléka van. Ez a jelenlegi helyzetben 4 napra csökkent! Ha a fogyasztás növekszik, még ennyi sem lesz, és könnyen megbénul az ország közlekedése.
Kérjük, értsék meg: nem függeszthetjük föl az áremelésre vonatkozó döntésünket!
Tudnunk kell azt is, hogy a szomszédos országok polgárai sokkal szigorúbb intézkedések sorozatát is elfogadták és elviselték. Most valamennyien súlyos és döntõ elhatáozás elõtt állunk. Rend - vagy káosz. Kérek mindenkit, hogy a rend mellett döntsünk, mert csak így oldhatjuk meg közös dolgainkat."
"Szabó Tamás politikai államtitkár és a taxisok tárgyalásán megszületett kompromisszum: a lényege, hogy a benzinár emelkedése csak 50%-os legyen, és hogy hétfõn a végleges árakról kezdõdjék meg az érdemi tárgyalás."

Hogy honnan és kik irányitották ezt a gigantikus megmozdulást?
Az SZDSZ székháza annak idején a belvárosi Mérleg utcában volt. Most az õ prominens vezetõik szólalnak meg:
DR. PETÕ IVÁN: "A kormány politikáját tartjuk alkalmatlannak, õket okoljuk a kialakult helyzetért. Nem az a kérdés, hogy az SZDSZ mennyire van felkészülve a kormány bukására, hanem inkább az, hogy a kormány mennyire van abban a lélktani és intellektuális helyzetben, hogy felfogja bukásának tényét."
DR. KISS JÁNOS: "....nekünk az a véleményünk, hogyha egy belügyminiszter erõszakkal fenyegetõzik, akkor ebbõl le kell vonni a konzekvenciát. Ha meg lehet teremteni jelen pillanatban azt Magyarországon, hogy a parlamenti ellenzéki csoportunk átvegye a kormányzást, akkor én biztos vagyok benne, hogy Magyarországon olyan szakember gárdát vonultatunk fel, amely kompetensen ért a problémák elkezeléséhez (sic!.)

CSURKA ISTVÁN (AKKOR AZ MDF EGYIK ALELNÖKE): "Az ország válságos állapotba került, amelyért felelõssség terheli a kormányt, mert a szükséges és elkerülhetetlen gazdasági intézkedéseket nem kellõ körültekintéssel hozta nyilvánosságra. Ugyanakkor meg kell mondani, hogy a benzinár emelések az egész magyar gazdaság talponmaradása érdekében feltétlenül szükségesek voltak. A kormány döntése a törvényesség alapján áll. Ehhez az MDF elnöksége minden támogatást megad. Ugyanakkor fel kell tennünk a kérdést: kinek az érdekét szolgálja mindez?"

ESTI KRÓNIKA, RÁADÁS, KOSSUTH RÁDIÓ: Palotás János, a Vállalkozók Országos Szövetségének elnöke: "Szó nincs itt arról, hogy ennek az áremelésnek a döntõ többségét a világpiaci ármozgások hozták volna ki, ennek ellenkezõjét közölték. Ez nem világpiaci ár. Nem is nyugat-európai ár, ez a magyar társadalom fogadókészségét figyelmen kivül hagyó ár."

GYALOGOS: " Kirabolták az országot, kérem, tessék, itt van! Most vettem fel a 6500 forintos nyugdijamat, 50 éves izére...egy baj van, hogy a magyar nép mindig széthúzott."
"Ha mindig békésen intézünk el mindent, hát itt vagyunk, ahol most, elég volt mindenkibõl, vége, nincs tovább."

KÉSÕ ESTI KRÓNIKA, KOSSUTH RÁDIÓ: Dr. Göncz Árpád köztársasági elnök: "Honfitársaim, hazánkban válsághelyzet alakult ki, s minthogy ez politikai természetû, így politikai megoldást kiván. Megkérem személy és teherfuvarozókat, hogy a felfüggesztés bejelentésével egyidejûleg térjenek haza, és szüntessék meg az útelzárásokat. Kérem az ország lakosságát, hogy tartózkodjék olyasmitõl, ami a megállapodást nehezitené."

1990. október 27. szombat. (CB rádióból): "Most mondják, hogy egy ciánkálit szállitó konvoj megy a Petõfi-hidhoz, az Ezsébet-hidon nem engedték át. Csöpög belõle a ciánkáli, amely életveszélyes. Engedjétek át."
"Tudunk róla, megnyitjuk az egész hidat a konvojnak."
GYALOGOS: "Most itt az ideje, hogy a "nyugodt erõ" nyugodtan intézkedjen-"
"Nincs lehetõség, hogy ovoshoz menjünk, nincs közlekedés, nincs kenyér, nincs tej..."

Körülbelül négy-ötszázan lehetnek itt mellettem a Kossuth téren taxisok, hozzájuk többezer gyalogos csatlakozott. Velük szemben, kettõs rendõr sorfal mögött a tüntetõk egy másik csoportja táblákkal ugyancsak tüntet a kormány mellett és a taxisok ellen.
GYALOGOSOK: "Nyugi, fiúk, a rendõrök mellettünk vannak."
"Megkezdték a téren az MSZMP röplapjait osztogatni." (Az MSZP elõdje volt.)

1990. október 28. vasárnap, VASÁRNAPI ÚJSÁG, KOSSUTH RÁDIÓ: "Az MDF szerint Göncz Árpád nyilatkozatával túllépte hatáskörét, mert azonosult a blokáddal és a tüntetõk pártjára állt.
C s e n g e y Dénes is azt állitotta, hogy a megegyezést a pénteki elnöki nyilatkozat akadályozta meg."

DÉLI HÍREK, KOSSUTH RÁDIÓ: "Hétfõtõl 12 forinttal lesz olcsóbb a benzin, ebben most már mindhárom tárgyaló fél egyetért.
A kormány közel nyolc órán keresztül tartotta magát eredeti elképzeléséhez. A megállapodás tehát megszületett, a tárgyaló felek vezetõi irásban rögzitik a megállapodás szövegét."

Nem egészen három hónappal késõbb, 1991. január 17-én ismét emelkedett a benzin ára, kilenc forinttal literenként.
Ennél az áremelésnél említésre méltó esemény - nem történt.

2005 õszén a benzin ára ijesztõen emelkedik.
A jelenlegi áremeléseknél emlitésre méltó esemény - nem történik.

(Saját hangarchivuma anyagából összeállitotta: Czékus Jób)