Véres csütörtök emléke


Sinkovits-Vitai András és Kaszás Imre mûvészek közremûködésével tartott ma megemlékezést a "véres csütörtök" - évfordulóján K é r i Edit a Kossuth-téri szobornál.
Néhány részlet:
"....ezen a téren kb. 1000 halott feküdt, és ha öszeajuk a kutatások erdményeit, amit igyekeztünk pontosan jegyezni, sok érdekes adatot rögzithettünk, de nem jutottunk elõre sok kutatásban. 16 éven keresztül nem tudtuk meg, kik lõttek az épületek tetejérõl. Mindössze - noha hatalmas munkát fektettünk bele, 192 embert sikerült azonositanunk. (A legidõsebb 79, a legfiatalabb mindössze 1 éves volt!)........
.........Egy ismerõsöm mondta el, egy kapuban talált egy embert, az ütõerét lövés érhette, folyt a vére, és egy nagy zsebkendõt kötött rá, szoritotta, amig volt ereje, aztán elájult és három liter vérben feküdt holtan. Itt lábfejek, kézfejek, agyvelõk lettek eltemetve, mint a kutyák, meszesgödörbe. A legtöbb lövés azonnali halált okozott.......
........Egy akkor 15 éves fiú leirta, hogyan rohangáltak apjával ide-oda, hullák feküdtek rajta, és amikor bemásztak oda, ahol a tévének van most egy kávéháza, akkor a belügyé volt, amikor a sebesültek betörték az ablakot, és berohantak, elorditották magukat: "mit keresnek itt ezek a gaz ellenforadalmárok!"........és a fiú nem vette észre, mi lóg a válláról - a vér ragadós - egy nõi nylonharisnyás lábfej, nyilván gránáttól volt, az ávós sokkos állapotba került, kimeredt a szeme, és belehányt a saját tenyerébe.
Ilyen vérfürdõ a XX. században Európában ártatlan emberek ellen nem volt..........
.........A Himnuszt éneklõ emberek közé akkor indult meg a sorozatok lövése az FM tetejérõl.......
A Piros a vér a pesti utcán cimû vers is akkor született, és nem véletlen, hogy benne van, hogy "belügyminiszter, kit lövetsz!" és "Gerõ Ernõ, csak ölni tudsz"!..........És Nagy Imre azonnal leváltotta Piros Lászlót és Gerõ Ernõt, mert tudta, hogy kik adták le a parancsot ,ezek nem voltak magyar emberek. Ezek célzott lövésekkel próbálták ki a mesterlövészi tudásukat.
.......a Himnuszt éneklõ, semmilyen fegyverrel sem rendelkezõ magyar emberekre....." - hangoztatta beszédében Kéri Edit.

(Czékus Jób)