A téren


"Vasrácsok és biztonsági õrök védik a Fõváros XII., kerületében a két napja felavatott TURULOS második világháborús emlékmûvet. Azt nem sikerült megtudni, hogy k i t õ l vagy m i t õ l védik az engedély nélkül épitett szobrot.
Az általunk megkérdezett biztonsági cég úgy tájékoztatott, hogy egy ekkora közpark 24 órás védelme napi 15-20 ezer forintba kerülhet.
A történet még a nyáron kezdõdött, amikor a került kérvényezte a Fõvárosnál a TURUL szobor felállitását. (Mitnyan polgármester szerint 13 hónapja! Czj) A Fõvárosi Közgyûlés ezt nem hagyta jóvá.
D e m s z k y Gábor akkor azt mondta, hogy a XXI. században turulos emlékmûvet állitani a II. világháború mártirjainak nem az áldozatok emlékének ápolását, hanem meggyalázását jelenti. M i t n y a n György, a kerület Fidezes polgármestere viszont már akkor mgigérte, hogy a szobor mindenképpen állni fog.
És - igy is lett. A II. világháboú áldozatainak emlékére állitott emlékmûvet szombaton, az okt. 23-iki ünnep elõestéjén leplezték le többezer érdeklõdõ elõtt. A kerületi szimpatizánsok azóta is v é d i k az emlékmû környékét. Azt mondják, õk szeretik a szobrot, és készek is kiállni mellette.
(Járókelõ idõs hölgy): "A TURUL szobrot mi nagyon szeretjük. És ha le akarják bontani, akkor tüntetni fogunk."!
Bontásról egyelõre nincs szó, bár a Közigazgatási Hivatal korábban világossá tette, hogy engedély hiján lebontják a Turult. A városvédõk szerint azonban nem eszik olyan forrón a kását. azt mondják, az ügy ugyanabba a kategóriába tartozik, mint a Korda-szálló vagy a Citadella-terasz, melyek szintén engedély nélkül épültek föl."

Ráday Mihály(városvédõ): "Magyarországon az épitési jogszabályokat mindenki semmibe veszi, ilyen a Pengefal is az Andrássy uton......és nálunk - sajnos - olyan a jogrend, hogy elõbb-utóbb fennmaradhat".
(ATV riport nyomán lejegyezte: Czékus Jób)