Megtámadták a titkos dokumentumokat nyilvánosságra hozni szándékozó Wikileaks-t


Forrás:




2010-11-28. 20:16
Informatikai támadás a Wikileaks ellen



"A Wikileaks oknyomozó portál vasárnap közölte, hogy informatikai támadás célpontja, de hozzátette, ez nem gátolja meg abban, hogy kényes tartalmú amerikai dokumentumokat tegyenek közzé több újságban. A weboldal a Twitter révén tudatta, hogy nagyszabású támadásnak van kitéve.

Ugyanezen a csatornán egy másik üzenet azt jelezte, hogy az El País, a Le Monde, a Der Spiegel, a The Guardian és a The New York Times címû lapok még vasárnap este számos amerikai nagykövetségi táviratot tesznek közzé. A Wikileaks vasárnapra több tízezer titkos amerikai dokumentum nyilvánosságra hozatalát harangozta be, amelyek Julian Assange, az internetes oldal vezetõje szerint "minden nagy témát" érintenek.

Ammánban állomásozó újságíróknak nyilatkozott errõl egy videokonferencián, amelynek során azt nem kívánta felfedni, hogy hol tartózkodik.

Izraelben Benjámin Netanjahu miniszterelnök azt mondta, hogy a maga részérõl nem tart a küszöbönálló leleplezésektõl. Franco Frattini olasz külügyminiszter viszont aggódik a készülõ közzétételtõl, s az szerinte a diplomácia szeptember 11-e lesz.

(MTI)







.........................

TEGNAP:




2010-11-28. 11:13
Izraeli politikusok amerikai kapcsolatait is fölfedi ma a WikiLeaks



A WikiLeks vasárnap délután megkezdi annak a több mint három millió titkosított amerikai diplomáciai dokumentumnak a közzétételét, amelyeket a nagyvilág különbözõ pontjain akkreditált amerikai nagykövetségek diplomatái jelentettek az állomáshelyeik politikusairól, pártjairól, illetve az amerikai és egyes országok politikusainak szövevényes kapcsolatrendszerérõl.



Az izraeli kormány várja a WikiLeaks híreit


A Jediot Áháronot címû izraeli napilap és a Válláh!Hádásot héber hírportál szerint sok és kellemetlen információ kerülhet napvilágra az izraeli és az amerikai politikusok kapcsolatairól is.

A WikiLeaks nevû „kiszivárogtató” portál vasárnap délutántól megkezdi annak a több mint három millió titkosított diplomáciai dokumentumnak a közzétételét, amelyet az Amerikai Egyesült Államok nagykövetségeirõl küldtek haza Washingtonba a világ minden pontjáról. A portál mûködtetõi beígérték: az amerikai, és általában a NATO-hadseregek által Afganisztánban és Irakban elkövetett gaztettek megszellõztetése után most arról informálják a nagyvilágot, hogy milyen véleménnyel vannak az amerikai diplomaták egyes országok, így például Izrael vezetõ politikusairól, pártjairól, illetve ezen utóbbiak milyen kapcsolatrendszerrel bírnak Amerikában.

A washingtoni Fehér Ház cionista kötõdésû csapata fölfogta a ma délutánra ígért közzétételben rejlõ veszély komolyságát, ezért már szombaton fenyegetõ üzenetet küldött a WikiLeaks mûködtetõinek, s figyelmeztette õket, hogy cselekedetükkel súlyosan megsértik az amerikai törvényeket. A portál jogi képviselõjének szombaton eljuttatott levélben a Fehér Ház fölhívja a titkosított diplomáciai dokumentumokat közzétenni szándékozó személyek figyelmét, hogy tettükkel „veszélyeztetik számtalan ártatlan személy, így például újságírók, emberjogi harcosok, blogerek és katonák életét”... A Fehér Ház urai egyben fölszólítják a WikiLeaks mûködtetõit arra is, hogy azonnal juttassák vissza a birtokukba került dokumentumokat azokhoz a hatóságokhoz, ahonnan származnak..., s a másolatokat pedig gondosan semmisítsék meg.

Izraelben máris feszülten várják, hogy a WikiLeaks vasárnap délutánra beígért föltárásából hány és milyen dokumentum tartalmazza majd a vezetõ zsidó politikusokról alkotott, a tel-avivi nagykövetségrõl Washingtonba hazaküldött amerikai diplomáciai véleményt, illetve az izraeli és az amerikai politikusok közötti szövevényes, és sok esetben bizony sötét kapcsolatrendszert. Jeruzsálemben vasárnap délelõtt az ügyet megbeszélte az izraeli kabinet, s a miniszterek úgy döntöttek, hogy egyelõre megvárják, milyen dokumentumok kerülnek napvilágra és csak utána nyilatkoznak.

A WikiLeaks azt már közölte az olvasókkal, hogy Washington már a dokumentumok közzététele elõtt tájékoztatta legfontosabb szövetségeseit, így a többi között Nagy-Britanniát, Norvégiát, Ausztráliát, Kanadát és Izraelt arról, hogy valójában milyen velük kapcsolatos anyag juthat a világ tudomására."

Júszef el-Kudszi – Kuruc.info