Nemzetállamok bankvédelmi l2 ezer milliárd dollárja az önmegsemmisítésért


http://barikad.hu/node/57042


"A járvány neve: VÁLSÁG - Az európai kormányok megszorító intézkedéseinek okairól Bogár László közgazdászt kérdeztük


2010-07-09 16:14 barikád.hu



- Az európai kormányok életében úgy terjed a megszorítások bevezetése, mint valami járvány. Görög, román, portugál, spanyol, francia, olasz, német és brit válságkezelõ intézkedések híre járja körbe a világot. A sorozat Görögországgal kezdõdött. Mi váltotta ki az államcsõd közeli helyzetet a görögöknél?


- Az elmúlt két év során a világ egy gigantikus pénzhatalmi szemfényvesztés és kifosztás áldozatává vált. 2008-ban a világ pénzhatalmi oligarchiái mesterséges hisztériát keltve megzsarolták a világ államait, ha nem tesznek „valamit”, akkor globális összeomlás, káosz, permanens polgárháború vár a föld lakóira. A megrettent államok költségvetésükbõl 12ezer milliárd dollárnyi „ajándékot” adtak a cinikusan röhögõ zsarolóknak, akik ebbõl a tengernyi pénzbõl elõször is bõkezûen megjutalmazták magukat, majd a maradék ingyen pénzt betették a jegybankokba, ahol azóta is kamatozik, de most már nekik. Ezután egy kis hatásszünetet tartottak, majd elkezdték megvádolni az egyes kormányokat, hogy túl nagy a deficit, tessék csökkenteni, mert ettõl mi, a „piac” idegesek vagyunk. Arról bölcsen hallgattak, hogy a deficit éppen az õ kizsarolt pénzük miatt növekszik meredeken és most fizettetik meg az adófizetõkkel ezt a gigantikus pénzesõt.


Görögországon mutatják be, hogyan bánnak el azzal, aki vonakodik kifizetni a „védelmi pénzt”. Nincs és nem is lesz sem miféle államcsõd, sem Görögországban, sem máshol. Erre a hamis hisztériára csak azért van szükség, hogy - mint Görögország esetében - 2%-ról 12%-ra vigyék fel a kamatot. Ez a plusz 10% kizárólag a spekuláns zsarolóknak járó „védelmi pénz”. A 110 milliárd eurós segélycsomagból a görög nép semmit se kap, ez csak arra kell, hogy a mesterségesen felsrófolt kamatokat ki tudják fizetni.


- Az államok rekordösszegû adósságok lefaragásáról beszélnek. De mi vezetett idáig? Melyek a közös és eltérõ vonások az egyes országok válsághelyzetét tekintve?


- A négy legveszélyeztetettebb ország Portugália, Írország, Görögország és Spanyolország. Angol kezdõbetûik is ugyanezek, vagyis PIGS, disznók! A globális médiának ez az indulatkeltõ, uszító véleményhatalma ezzel is a hisztériát kívánta fokozni és megüzenni, hogy a pénzhatalmi rendszer „globalo-böllérei” disznókként fogják „levágni” Európa védtelen perifériáinak országait. Az államok eladósodása nem polgárainak „túlfogyasztásából” ered, hiszen a reálbérek Európa-szerte folyamatosan csökkennek, és általában a 20 évvel ezelõtti szinten vannak. Az eladósodás oka a globális kifosztás és azért kell a hisztéria és pánikkeltés, hogy a horribilis kockázati felárral lehessen indokolttá tenni a kifosztási ráta elképesztõ növekedését. Mindenki tudja, hogy errõl vanszó, de cinikusan hallgatnak a döntéshozók.


- Kósa Lajos szerint Magyarországon is süllyed a hajó. Valóban itthon is fenyeget a válságjárvány? Milyen gazdaságpolitikára lenne szükség hazánkban?


- Az államcsõd emlegetése csak a globális oligarchiákat szolgálja, hiszen azoknak éppen az a céljuk, hogy a hisztéria fokozódjék. És, hogy megerõsödjék az a végzetesen hamis kép, hogy az államcsõd a legsúlyosabb dolog, ami csak történhet. Ám a társadalmi szétrohadás az államcsõdnél sokkal veszélyesebb. A pénzügyi összeomlásból mindig „kijöttek” az egyes országok, de a társadalmi szétrohadás reprodukciós katasztrófájából nincs kijárat. Márpedig Magyarországon éppen ez fenyeget és ezt kellett volna elmondani, csakhogy ahhoz ki kellett volna lépni az uralkodó beszédmódból, ám ezt egyelõre nem tudják és/vagy nem akarják megtenni a jelenleg kormányzó erõk.




Pedig nem lesz más választásuk, mert a magyar társadalom túlnyomó többsége kifosztottsága legvégsõ fizikai határaihoz érkezett, és egyszerûen nincs tovább.


Az egy keresõre jutó bérek reálértéke ma az 1978-as, tehát a 32 évvel ezelõtti szinten van. Az új kormánynak egy éven belül új alkut kell kötni a globális pénzhatalmi rendszer uraival az adósságainkról és a multiknak nyújtott kedvezményekrõl, mert az adósságszolgálat és a kivitt profit szintje néhány éven belül Magyarország fizikai megsemmisüléséhez vezethet. Az elmúlt húsz év megszorításai ugyan látszólag mindig csökkentették a pénzügyi deficitet, de valójában csak sokkal veszélyesebb társadalmi deficitté alakították át. És most ezek a társadalmi deficitek torlódtak össze végzetes módon.


- Angela Merkel német kancellár szerint az euro és a közösség jövõje forog fenn, “ha az euro elbukik, akkor Európa is elbukik”. Mit jelent ez?


- A pénz látszólag a „leganyagibb” dolog a világon, pedig valójában a „legszellemibb” dologra, a hitre és a bizalomra épül. Ha ez „kimegy” a pénzrendszer alól, az egész konstrukció összeomlik. Európa urainak szembe kellene nézniük végre az egész integráció történelmi talapzatában meglévõ hazugságokkal és illúziókkal. A dolgokat a nevükön kellene nevezni! Ez azonban azért nem megy, mert a magyar elitekhez hasonlóan földrészünk urai sem tudnak, mernek, akarnak kilépni a „politikailag korrekt” beszédmód hamis biztonságot nyújtó fedezékébõl. Márpedig a helyzet az, hogy a szélsõséges „politikai inkorrektségre” épülõ világban, ebben a hamis véleményhatalmi ketrecben maradni egyet jelent a biztos bukással.


Európa urainak tehát nem lesz más választása, mint kilépni a hazugság és félelem öngerjesztõ bûvös körébõl, különben földrészünkre pusztulás vár.


- Mi a véleménye arról, hogy a tagországok költségvetését uniós ellenõrzés alá akarják vonni, s ezzel a nemzetállamok pénzügyi függetlenségét vonják meg?


- Egy állam költségvetése nem pusztán pénzügytechnikai egyensúlyok rendezett halmaza, hanem egy társadalom újratermelési folyamatainak komplex rendszere. Lehet központi ellenõrzés alá vonni a tagországok költségvetését, de akkor a társadalmi reprodukció egész rendszerének állapotáért is a döntéshozónak kell felelni. Akkor azt is mondja meg Európa, hogy mi legyen a népesedési- és egészségkatasztrófánkkal, ami most már lassan fél évszázada mélyül, mi legyen az anyagi elszegényedéssel (32 évvel ezelõtti szintû bérek), és mi legyen az általános lelki, erkölcsi, szellemi lepusztulással. Kíváncsian várjuk a nyilván hatékony és sikeres javaslataikat, hogy ezt a társadalmi csõdöt hogyan tudják kisebb anyagi ráfordítással jobban kezelni. És kívánunk hozzá sok szerencsét!"


A cikk megjelent a bar!kád hetilap elõzõ számában.

barikad.hu