Kínos kijelentések és magyarázatok?










Orbánnak is kínos az edelényi polgármester-írja az "Origo" portál 2009. október 14., szerda, 8:17




Molnár Oszkár edelényi polgármesternek egyértelmûvé kell tennie a gondolatait - mondta Orbán Viktor Fidesz-elnök. Orbán szerint kínosak a képviselõ cigányokra és zsidókra tett kijelentései, de nem lát okot arra, hogy kizárják a pártból.









Orbán Viktor Fidesz-elnök számára is kínosak Molnár Oszkár, Edelény fideszes polgármesterének nagy visszhangot kiváltó, sokak által kirekesztõnek ítélt kijelentései - mondta a pártelnök szerda reggel a Tv2 Mokka címû mûsorában. Orbán szerint minden képviselõtõl elvárható, hogy megfontolja, milyen szavakat használ.


A felvetésre, hogy Nyakó István, az MSZP szóvivõje szerint Navracsics Tibor, a Fidesz frakcióvezetõje - aki egyeztetett az ügyben Molnár Oszkárral - a fasiszták és a kirekesztõk oldalára állt, Orbán úgy reagált: "Molnár Oszkár képviselõtársam kijelentései is kínosak, de még kínosabb lenne, ha Nyakó Istvánnal lennék egy pártban, és ilyen mondatokat kellene megmagyaráznom".


Arra a felvetésre, hogy miért nem zárják ki Molnár Oszkárt, a pártelnök azt mondta, ha lenne rá okuk, ezt tennék, de a Fidesznek van egy pártalkotmánya, amely felsorolja, mely okok esetén lehet valakit kizárni. Orbán ugyanakkor azt várja Molnár Oszkártól, hogy tegye egyértelmûvé a gondolatait.


Molnár azzal vált országosan ismertté, hogy az edelényi képviselõ-testület egy korábbi ülésén azt állította, a cigányok által többségében lakott településeken, például Lakon és Szendrõládon, a terhesség ideje alatt a nõk szándékosan ártanak születendõ gyermeküknek, hogy dupla családi pótlékot kapjanak. Egy, a városi tévének adott interjújába pedig arról beszélt, hogy hogy a zsidó nagytõke be akarja kebelezni az egész világot és fõleg Magyarországot (Molnár Oszkár kijelentéseirõl szóló cikkeinket itt találja).


Molnár korábban az MTI-nek azt mondta: egyéni képviselõjelöltként indulni fog a 2010-es választáson, és szerinte ezt már nem kell tisztáznia Orbánnal. Kövár László, az országos választmány elnöke azonban az [origo]-nak azt mondta, a választmány fog dönteni a jelöltekrõl. Hasonlóan fogalmazott hétfõn Orbán is, aki egy sajtótájékoztatón azt mondta: elõször megvárja, mit mondanak az edelényiek Molnár képviselõ-jelöltségérõl, és ezután alakítja ki a saját álláspontját.








A cikket az alábbi címen találja az [origo]-ban:
http://origo.hu/itthon/20091014-orban-viktor-szamara-is-kinosak-molnar-oszkar-kijelentesei.html"