Engesztelõ zarándoklat indul Budapestre a jövõ héten


A bankárkaszt óriási profitot, a fegyvergyárak polgárháborút, a pártok a hatalmuk megtartását, az egyházak híveket, a nép pedig nyugodt jólétet akar. Ennyiféle akarat azonban csak akkor fér össze, ha minden fél visszavesz egy kicsit a céljaiból. A bankárok lemondanak a törvénytelen profitról, az ipari tõke a szélsõséges és természetkárosító fogyasztás gerjesztésérõl, egyes pártok a pénzhatalom elvtelen kiszolgálásáról, az egyházak az egymás közötti versengésrõl, a nép pedig a hallgatásról.


Emeljük fel szavunkat és a nemzet zászlaját azért, hogy elinduljon a változás, amely a magyar küldetés része. Délrõl hozzunk kenyeret! Mivel azonban nem csak kenyérrel él az ember, így visszük majd a szellemi javainkból azt, ami a legjellemzõbb: a "szegedi gondolatot"! v. Bene Gábor


Engesztelõ zarándoklat indul Budapestre a jövõ héten



Engesztelõ zarándoklat indul az ország négy részébõl a fõvárosba a jövõ szerdán, a kezdeményezés célja a nemzet lelki megújulása és az, hogy közelebb hozzák egymáshoz az embereket - közölte a zarándoklatot szervezõ mozgalom elnöke szerdán sajtótájékoztatón, Budapesten.



A Világ Királynõje Engesztelõ Mozgalom által szervezett zarándoklat eredetileg Kovacsics Mária Natália nõvér és a 120 éve született Mindszenty József bíboros nevéhez fûzõdik.

A zarándoklat jövõ szerdán indul a keleti irányból, a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Pálházáról. Nyugatról, Sopronból, illetve délrõl, Röszkérõl a jövõ pénteken, míg az északi irányból, Esztergomból június 13-án indulnak útnak a fõvárosba a résztvevõk. A tervek szerint június 15-én érkeznek a budapesti Szent István-bazilikához, ahol istentisztelet lesz. A célállomás a XII. kerületi Szent Anna rét, ahová várhatóan június 16-án érkeznek meg.

Köteles László, a mozgalom elnöke, a zempléni Komlóska Fidesz-KDNP-s polgármestere kiemelte: a zarándoklatra minden felekezetet meghívtak, s útközben bárki csatlakozhat a menethez. Megjegyezte, hogy több közéleti személyiség is jelezte már részvételét, köztük mûvészek, zenészek, de politikusok, országgyûlési képviselõk is.

Balázs Attila, a mozgalom fõtitkára elmondta: az engesztelõ zarándoklat hagyománya a harmincas évekre nyúlik vissza, amikor Natália nõvér látomásában megjelent Jézus Krisztus és Szûz Mária, s azt kérték tõle, hogy az emberek összehozása révén induljon el egy engesztelõ mozgalom. Ezt a pápa jóváhagyta, majd 1946-ban Mindszenty bíboros segítségével megrendezték az elsõ zarándoklatot.

A fõtitkár kiemelte, mozgalmuk feladata az, hogy ápolják és továbbvigyék Mindszenty József és Natália nõvér kezdeményezését.

Köteles László egyszer már szervezett hasonló zarándoklatot: az õ nevéhez fûzõdik a 2009-es nemzeti zarándoklat is. Utalt arra, hogy akkor egy nagy összefogás indult el az országban, s az akkori megmozdulás részvevõi azóta is várják a folytatást.

A mozgalom elnöke azt mondta, hogy a mostani engesztelõ mozgalom lényege az "életjobbítás", amelyet mindenkinek önmagán kell kezdenie. Nem lehet az ország és a települések vezetõitõl elvárni, hogy jobbá tegyék az országot, ha az abban élõ emberek nem képesek azt jobbá tenni - tette hozzá Köteles László, aki úgy fogalmazott: meggyõzõdésük, "hogy amíg nincs lelki megújulás, addig nincs erkölcsi megtisztulás, amíg nincs erkölcsi megtisztulás, addig nincs gazdasági felemelkedés".

Közlése szerint a céljuk, hogy felhívják a figyelmet arra: "ennek a nemzetnek küldetése van". Ehhez viszont országon átívelõ összefogásra van szükség, ez a négy égtájról, az ország négy részébõl induló, összesen mintegy 890 kilométeres zarándoklat lényege - mondta Köteles László.

Lesovics Miklós, Pálháza független polgármestere, a 2009-es nemzeti zarándoklat másik szervezõje elmondta: a részvevõktõl azt kérik, hogy a zarándoklaton lehetõleg fehér színt viseljenek, a tisztaság és a semlegesség színét.

Arra is kitért, hogy a zarándoklat résztvevõi nem üres kézzel érkeznek Budapestre. Egyrészt a települések magukkal hozzák zászlóikat, jelképeiket, valamint egy "kincsesládában" értékeiket, büszkeségeiket. Emellett délrõl a kenyeret, északról a vizet, keletrõl a bort, míg nyugatról az evangéliumot hozzák a fõvárosba.


MTI