No eddig tartott hazánkban a szólásszabadság!



Eddig tartott hazánkban a szólásszabadság?



Még alighogy (közvetve) bûnbanda tagnak titulált egy újdonsült miniszter, máris megkaptam egy barátomtól az új Btk. tervezett 336. szakaszát, amit így képzelt el a jogalkotó:





„Aki nagy nyilvánosság elõtt a köznyugalom megzavarására alkalmas módon az Alaptörvény jogszabály, Magyarország nemzetközi kötelezettsége, vagy Magyarország által kötelezõen alkalmazandó Európai Uniós jogi aktus ellen, vagy az ezek alapján mûködõ bírósági vagy hatósági rendelkezés ellen, általános engedetlenségre uszít, 3 évig terjedõ szabadságvesztéssel büntetendõ.”



A szöveget elküldõ barátom csak ennyit fûzött hozzá:


Nekem azért nem világos. Szerintem kritizálni nem büntetendõ, de nem a kiemelt módon.


Én viszont az alábbiakat válaszoltam a naiv kérdésére: Minden törvény annyit ér amennyit betartanak belõle. Viszont elemezzük a normaszöveg kifejezéseit, s abból lehet következtetni a jogalkotó valódi akaratára:



A nagy nyilvánosság a következõ: már a több ember elõtti közlás is annak minõsül, különösen interneten, televízióban, rádióban, stb.
A köznyugalom megzavarására alkalmas: minden olyan kijelentés, ami nem polkorrekt, ami az emberek tájékoztatását szolgálja, ám nem a pártokrácia kialakította közbeszéd stílusában. Minden, ami a jogrend és a nemzetközi szerzõdések nemzetellenes voltára mutat rá, vagy hazaáruló szerzõdés ellen agitál.



A tervezett szakaszban taxatíve felsorolt védendõ "értékek":


-Alaptörvény jogszabály,


-Magyarország nemzetközi szerzõdésekbõl folyó kötelezettsége,


-Magyarország által kötelezõen alkalmazandó Európai Uniós jogi aktus,


- ezek alapján mûködõ bírósági vagy hatósági rendelkezés



Ezek idáig viszonylag megfogható elemek, de most jön a gumi rész (ami úgy fog nyúlni, ahogy a hatalom akarja:


általános engedetlenségre uszít!


Ezt ugyanis a bíró a szabad mérlegelés körében fogja megítélni, s pártállásától, habitusától, valamint a központi telefontól függõen, fogja majd értékelni!



Bár tévednék Lacikám!


Az elsõ letartóztatásig ölellek: Bene Gábor S.