Cserép Anikó: Karácsony után is kell a segítség!


Karácsony után is kell a segítség!





A szegedi hírlapokban olvashattunk egy család kálváriájáról és a nehéz helyzetükön segíteni próbáló kezdeményezésekrõl. A szõregi Farkas család váratlanul igen nehéz helyzetbe került. Az édesanya október 10-én 40 fokos lázzal hozta világra Áront. Pár nap múlva csökkent a láza, saját felelõsségére hazament, mert várta a család. Másnap reggel ismét felment a láza. A neurológiáról a rehabilitációra került, majd mûteni kellett. "Kiderült, hogy egy fertõzés kapcsán tályog került a gerincére, szerintem vagy a nõgyógyásznál, vagy a klinikán kaphatta ezt” – keresi az okokat Farkas Tibor az apa. Elmondja, hogy az orvosok szerint elképzelhetõ, hogy néhány hónap múlva már talpra áll a felesége, de még az is lehet, hogy soha.


Az apa elmondta azt is, hogy már felkerestek egy ügyvédet, szeretnének segítséget kérni annak megállapítására, hogy a szörnyû sorsuk emberi mulasztás-e, ha az, akkor pedig milyen jogi lehetõségeik vannak?





Ezt olvasva többen úgy érezték, hogy elkél a karácsonyi segítség. Zetényi-Csukás Ferenc az Új Szegedi Gondolat Baráti Kör vezetõje barátaival, valamint Nógrádi Tibor képviselõvel mentek el a családhoz Nagypéntek estéjén.


Csonka László és társai, a baráti társaság tagjai keresték meg a képviselõt azzal, hogy szeretnének a családon segíteni. „Amikor értesültünk a család gondjairól, azonnal úgy éreztük, hogy segítenünk kell” – mondta el portálunknak Zetényi-Csukás Ferenc, a baráti társaság vezetõje. „Ki élelmiszerrel, ki játékokkal, használati tárgyakkal segítette az akciót, mi pedig pénzzel járultunk hozzá a család karácsonyához.”


A mikrobuszból csak több fordulóval sikerült behordani a finomságokkal és meglepetésekkel teli csomagokat.



„Mindenki nehéz helyzetben van, de a szolidaritás nagyon fontos. Biztos vagyok benne, hogy a helyzet átmeneti. Ismerve Annamari, az édesanya akaraterejét, leküzdi a betegséget. Nem sopánkodni jöttünk ide, hanem segíteni és a polgári szolidaritás jó példája ez az összefogás, amivel segíthetünk a családon. -mondta el Nógrádi Tibor képviselõ. „Ez a szolidaritási akció váratlan volt, de jelzi azt, hogy ugyan mindenki nehéz helyzetben van, de az emberek közti szolidaritás, még ha messzebb is élnek egymástól, nagyon fontos a mai világban. Én sokáig együtt dolgoztam a most lebénult családanyával. Ismerve Annamari akaraterejét, tudom, hogy ezen is át tud majd lendülni.”





A képviselõ elmondta, hogy elkél a segítség, a családi házat akadálymentesíteni kell, amihez már építõanyagot is sikerült szerezni, hogy tavasszal meg tudják ezt a problémát is oldani.



A sors sokféleképp cibálhat meg egy családot, munkanélküliség, betegség, szerettek elvesztése. Minden formájában fájdalmas a hiány megjelenése, de különösen az akkor, ha úgy érezzük, elkerülhetõ lett volna a tragédia. Az öt gyermekes szõregi Farkas családban az édesanya lebénulásának történetébõl pedig ez az érzés kerít hatalmába sokunkat. Az édesapa ereje példamutató: - nem szabad csüggedni, rám most hatan számítanak." Farkas Tibornak most öt gyermekérõl és feleségérõl kell gondoskodnia. Tamás 18, Viktória 17, Péter 11, Tibor 6 éves. És a kicsi Áronka most született. "Csak a családi pótlék és a gyes a bevételünk. Ebbõl kell gazdálkodnunk, (én munkanélküli vagyok) fizetni a rezsit és a 23 millió forintos, japán yen alapú hitelt. Fél évig kedvezményt kapunk a törlesztõrészletre, így 69 ezer forint. A törlesztést e hónapban a kisfiam óvodája, a Tisza-parti Óvoda adománya révén és a megyei önkormányzat segítségével tudtam kifizetni."



A család öt éves kisfia Tibike egy levelet írt a Jézuskának:




Kedves Jézuska!



Nagyon szeretünk téged, az egész család!


Szeretnék kérni Tõled karácsonyra olyan dinót, ami hangokat ad ki, meg kettõ bay bladet az egyiket nekem, a másikat Petinek. Legózni nagyon szeretek és nincs nekem ûrhajós, meg motorcsónakos meg rendõrös, olyan, amibe a bûnözõket el lehet fogni. Orvosos játékot is szeretnék, olyat, amiben van sok dolog, és ki lehet mûteni az emberbõl, de ha hozzáérsz az emberhez, akkor nem tudod megmenteni az embert.


Anyucinak, meg azt kérem Tõled, hogy gyógyuljon meg, és hogy múljon el ez a rémálom! Azt is kérem, hogy bemehessek minden nap anyához Petivel, meg Áronnal, hogy vigyünk neki rajzot, mert annak nagyon örül anya.


Apának azt kérem, hogy játsszon velem, meg Petivel, mert mostanában nem szokott nagyon, mert be szokott menni reggel meg este anyához a kórházba és mindig ott van. Meg azt is kérem apának, hogy ne legyen ideges, mert sok dolga van, mert neki kell vigyázni a pici babára, meg anyához kell menni, meg mindenféle sok dolga van. Jó lenne, ha kevesebb lenne a dolga.


A pici babának azt kérem, hogy gyógyuljon meg a pici baba, mert a köldökét még nem érheti víz. Tamásnak meg azt kérem, hogy segítsél neki leszokni a cigizésrõl, mert nem szereti apa, hogy mostanában nagyon sokat cigizik.


A Viki nagyon szeret engem és Petit. Sokat játszik velünk. Vigyázni is szokott ránk. Azt szeretném, ha lenne neki még csillogó ásványköve, mert még csak három van, és nagyon szereti õket.


Meg még azt kívánom anyucinak, hogy gyógyuljon meg hamar, mert nagyon szeretjük, és a gyógytornán mozogjon jól, hogy hazajöhessen hozzánk! Meg fényképet, is, hogy lásson minket!



Szia Kedves Jézuska, segíts hazajönni anyucinak!





Tibi





A család az édesanya bankszámlaszámán várja mindazok felajánlásait, akik segíteni szeretnének: Farkas Tiborné K&H 10401268-65525657-56571014. Az apa e-mail címe: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.. Ide lehet írni azoknak, akik tárgyi, vagy személyes segítségüket tudják felajánlani.)




Forrás:


http://szegedma.hu/cimke/uj-szegedi-gondolat-barati-tarsasag




http://szegedma.hu/hir/szeged/2011/12/ot-gyermek-varja-haza-a-lebenult-anyat-fotok.html




lejegyezte: Cserép Anikó a www.szegedma.hu cikkei és személyes ottléte okán





Fotó: Illés Tibor szegedma.hu