Mindig szerettem a Floyd-ot!


Kedves Olvasóim!


Talán sokan nem tudják rólam, hogy lemezlovas voltam hosszú évekig. Abban a mûfajban igen kevés olyan elõadó vagy banda akadt, akik nem a gyors sikerre, a "lóvéra" hajtottak, hanem a mûvészetre. Most amikor elolvastam a az alábbi rövidhírt, akkor megértettem, hogy miért tetszett nekem mindig a Floyd zenéje.


A Pink Floyd alapítója Izrael Kulturális blokádjáért
barikad.hu 2011, március 26 - 11:52


Roger Waters, a Pink Floyd rockegyüttes alapítója a baloldali brit Guardian napilapban felszólította a kulturális világot, hogy bojkottálja Izraelt.


Waters azt írja, hogy az 1980-ban írt Another Brick in the Wall címû számát Dél-Afrika kormánya tiltotta meg. 25 évvel késõbb, 2005-ben palesztin gyerekek egy ciszjordániai fesztiválon ugyanazt a dalt énekelték így: "We don't need no occupation! We don't need no racist wall!" (Nincs szükségünk megszállásra, nincs szükségünk rasszista falra). Akkor, írja Waters, még nem látta mi történik ott, de egy évvel késõbb már a saját szemével tapasztalhatta, amikor az ENSZ védelme alatt látogatta meg a megszállt Jeruzsálemet és Bethlehemet. Iszonyatként érte, amit tapasztalt.


Az iszony évtizedek óta tart és az izraeli kormány semmit nem tesz ellene, akár a nyugati kormányok. De ahol a kormányok nem cselekednek, az embereknek kell azt megtenniük minden, a rendelkezésükre álló békés eszközzel. Ez pedig Watersnek azt jelenti, hogy kinyilvánítja szándékát: szolidáris a palesztin néppel és csatlakozik az Izrael elleni bojkott mozgalommal, amely a befektetések kivonását és a zsidó állam elleni szankciókat is jelent.
Ezért Waters arra kéri a zeneiparban dolgozó kollégáit, valamint valamennyi mûvészt: csatlakozzanak a kulturális bojkotthoz mindaddig, ameddig a megszállás fala le nem omlik és a palesztinok is békében, szabadságban, igazságban és méltóságban élhetnek.


A minimum, amit olvasóinktól kérhetünk: terjesszék Roger Waters üzenetét azoknak is, akik nálunk iparszerûen háborodnak fel mindenfajta, akár képzelt rasszizmussal szemben, de soha egyetlen szót nem ejtenek a palesztinok elleni gyilkos, intézményes rasszizmusról. Annál visszataszítóbb ugyanis nincs, amikor az antirasszizmust rasszista alapon gyakorolják.


Ordosz mûhely