FATA MORGÁNA




Fata Morgana


(Oh, boldog Magyarország, bárcsak ne hagyná magát megtéveszteni! Dante)




A délibáb, olyan természeti jelenség, amely (pl. a Hortobágyon) a hõségben kialakuló légrétegek egyensúlyi bizonytalansága miatt alakul ki, s megjelenik a szemünk elõtt egy nem létezõ tárgy. A látóhatár képének alakja és mérete állandó változásban van, s így a látvány csalókává válik. Ugyan ilyen élményben lehet részünk a sivatagban is, vagy akár egy országúton, hogy messzirõl vízfelületnek tûnik az aszfalt, vagy a homok. Jelen


A politika világa szintén


A politika világa szintén délibábossá változott – különösen az utolsó húsz esztendõben –, mert a „hõségben kialakuló légrétegek egyensúlyi bizonytalansága” olyan látványokat vetít elénk a képernyõkön, de a való életben is, amelyek nemhogy csalókák, hanem még virtuálisan sem létezõk. Egyszerûen mondva: folyamatosan csapnak be minket azok, akikre pedig az életünket, az õseink által megszervezett államunkat, a gyermekeink jövõjét bíztuk.


1979-ben Kádár János titkársága adta ki a következõ jellemzést egy ma is regnáló politikusnõrõl, akit a mai Romániában öt esztendõre eltiltanának mindenféle köztisztségtõl, nemcsak a politikai szerepléstõl:


„Lendvai káder elvtársnõ régi megbízható párttagunk. Nincsenek önálló gondolatai vagy elvei, nem vallásos, tisztességes ateista, aki a kommunista elvtársai utasításait mindig követi, ezért megbízható és fontos elvtársnak tartjuk.”



Minden esetre ezért volt számomra nagyon meglepõ, hogy Orbán Viktor a miniszterelnöki esküjét követõ gratulációk során kezet csókolt Lendvai elvtársnõnek, akit Én csak úgy egyszerûen „Sipánkának” szoktam becézni, ha véletlenül feltûnik a képernyõn gyönyörû ábrázata.


Sajnos túl sok az alkalom erre a becézésre, annak ellenére, hogy igen ritkán látok képernyõt.


A kézcsókról is az Interneten szereztem tudomást, s talán el sem hittem volna, ha nem premier-plánban látom. Bevallom össze is borzongtam.


Talán valami délibábot láthatott Orbán Viktor? Talán az izgalom okozta hõségben a légrétegek egyensúlyi bizonytalansága megtévesztette?


Talán összekeverte Peltzné Ildikóval, vagy Dúró Dórával?



Mert ha nem volt ott valami Fata Morgana, akkor szerintem neki is meg kellett borzongania.



BG