MNB 2006 Somlai Artúr: Pedig csak jóslat volt.




Pedig csak jóslat volt.



Egy éve írtam:


„Szóval, amikor eljön a következõ parlamenti választások második fordulójának napja, s a közel hivatalos eredményhirdetés, - a radikálisoknak máris befellegzett.


Ti. a FIDESZ jól megérdemelt gyõzelme együtt jár a baloldal ellenzékbe vonulásával,


és, és, és a radikálisok (szerintük szélsõjobb) legnagyobb nyilvánosság elõtti felszámolásával.”



Pintér Sándor belügynek számító miniszter minap elejtett, vagy inkább jól helyezett mondata a 2006-os rendõri atrocitások és Gergényi Péter felelõssége viszonylatában az egypárti parlamenti diktatúra soron következõ eseményeinek irányát vetíti elõre.



Azt is megfogalmaztam, „a már meglévõ, a szabad véleménynyilvánítást akadályozó,


a polgárok passzív ellenállását büntetõ, és egyéb büntetõ törvénykönyvi szakasz megsemmisítésén nem kell fáradoznia (nem is fog)” (- mármint a Fidesz)



Erre jó példa a manapság léghajóvá fújt, állítólagos közéleti problémaforrás, a közösség elleni izgatásra alkalmas, megbotránkozást vagy riadalmat keltõ fekete színû mellény.


Ki gondolta volna, hogy az egyébként vidéken, ünnepi viseletnek számító fekete(!) színû ruházati kiegészítõ az ország házában mára üldözendõbbé válik, mint hajdan az igazán nagymellényû Ciccolina. Megérjük talán azt is, hogy a parlamenti pincérek szivárványos öltözékben szolgálnak ezután fel, és az üléstermi lóti-futik is kevésbé riadalmat keltõ ruházatban, mondjuk mélyvízi búváröltözékben cikáznak majd a padsorok között.



Mit? Hogy? Az In-Kal-osok fekete öltözéke, meg az alakzatban masírozó bakancsaik ugyanúgy riadalmat keltõek?


Errõl ne beszéljünk, mert nem lehet - értelmezném újfent Pintér miniszter nyilatkozatát. Közös irodájukban Sötét Lónak volt elegendõ ideje a korrepetálásra,


s görényinek sem lehet kétsége afelõl, hogy üzlettársa bunkósbot - vagyis az általa soha nem látott, nem hallott vipera - szerepét kapta a felálló kormányban.


Sötét Ló eljátszotta egyetlen lehetõségét, máris levonhatja a konzekvenciát.



Mi van még? A magát túlnyert, a szavazásra jogosult polgárok létszáma tekintetében mégsem 2/3-ot elérõ pártszövetség, kutyaszorítóba kényszerítette önmagát.


Jól hangzó ígéreteiket valóra kell váltaniuk, éspedig igen rövid idõ alatt.


Az eddig megismert tízpontos program több olyan elemet tartalmaz, amelyet elérendõ célként korábban a Jobbik Magyarországért Mozgalom már megfogalmazott.


A célkeresztben levõ vad elkerülhetetlen sorsát szánják a radikális pártnak: jobbik


részeit kimetszik, s felhasználják, ami pedig szerintük(!) nem fogyasztható


(értsd: túlságosan nemzeti érdekû), azt szemétre kívánják dobni.


A nagyméretûvé duzzadt, ezért túlsúlyos Fidesz tehetetlensége már most megmutatkozott, fékezhetetlenné vált.


Ama pártbeli, és kormányzati tényezõk akár egymásnak ellentmondó nyilatkozatokra, elhallgatásra is képesek, hozzáállásuk könnyen megérlelhet egy újabb, komolyan veendõ civil ellenállást.


Lehet, hogy az új darab betanítására az elmúlt nyolc év kevés volt, azt mégsem kellene színre vinni?


Somlai László Arthur