Dr. Bene Gábor: Kik állnak a háttérben?



Dr. Bene G.: Kik állnak a háttérben?



A Hajdú-Bihar Megyei Önkormányzat Kenézy Gyula Kórház Rendelõintézetének átvilágítása is folyamatban van, tehát valószínûleg már valaki - arra is kivetette a hálóját. Az átvilágító, mintha azonos lenne az egykori Gyurcsány féle Perfekt céggel, ami már önmagában is nagyon gyanús, mert az átvilágító cég fog rendelkezni azokkal a speciális információkkal, amelyek az árat alakítják, meghatározzák. Az elhíresülten korrupciógyanús laborügy tanulságai azt sejtetik, hogy a kormányfõt kísérgetõ Kern József szocialista nagyvállalkozó, lehet a kiszemelt „megmentõ és szakmai befektetõ” ez ügyben. Az egészségügyben járatosak jól ismerhetik Kern József cégbirodalmát a HospInvesttõl a Diatron nevû cégcsoportig, vagy a Prodia laborcégig.


Nézzük elõször a HospInvest érdekeltségeket!


Körmenden is õk az üzemeltetõk, és már a kõszegi járóbeteg-szakrendelés is hozzájuk tartozik. A nemrég kirobbant kiskunhalasi kórházbotrány, amely szintén a HospInvest sara lesz.


Dr. Kovács József a Kanizsai Kórház igazgatója is lapátra került már, hogy egy új vezetõ helyet csinálhasson a privatizálóknak.


Egerben bezárt a kardiológia! Egy korábbi jogerõs bírósági ítéletben szerepel az, hogy: törvénysértõ módon nyert a pályázaton a HospInvest nevû magáncég, s ennek ellenére 20 évre megkapta az egri kórházat. Az ÁNTSZ a teljes kórházra - úgy adta meg a mûködési engedélyt a Zrt-nek, hogy a HospInvest azt állította, a kardiológiai ellátást a - szintén általa mûködtetett - gyöngyösi kórház orvosaival meg tudja oldani. Ez a „kis csúsztatás” tette lehetõvé az egészségbiztosítási finanszírozási szerzõdést megkötését. Tehát ez hozta a biztos pénzt! Nem is keveset, mert Heves megyében minden fekvõbeteg intézmény mûködtetése ezzel a manõverrel HospInvesthez került, vagyis a megyében egyeduralkodókká váltak! Brávó! Így kell piacot csinálni az egészségügybõl, mert a "piac szabályzó szerepe" majd bele vezérli az OEP kassza biztos forintjait azok zsebébe, akik láthatatlanul állnak a nagyon is gyanús ügy, illetve ügyek mögött.
November elején a HospInvest még úgy nyilatkozott, hogy "a kardiológia teljes kapacitással mûködik". Sõt, a magabiztos nyilatkozatban az is szerepelt, hogy "a napi 50 fõs betegáramlás az átszervezések miatt gyorsabbá is vált” Vajon honnan - volt és van - ez a magabiztosság?
Ami nem csökkent, sõt - mintha nõtt volna - most, hogy bezárták az egri kórház teljes kardiológiai osztályát. Talán az lehet az ok, hogy közvetlenül biztatja és informálja õket valaki a hatalom berkeibõl, vagy onnan ered a gátlástalanságuk, hogy másutt is sikerült legázolni az orvosokat?


Már másfél hónappal ezelõtt is pontosan tudhatta a tisztiorvosi szolgálat, hogy a kardiológia nem tud megfelelni az elõírt feltételeknek, mert a részleg egyetlen korábbi orvosa sem vállalta fel a Zrt-vel való együttmûködést, vajon mi volt az oka, hogy mégis szemethúnytak? Bár itt nem kényszerültek a betegek a folyosóra feküdni, de az sem számított, hogy nem tudták a betegeket megfelelõen vizsgálni,ellátni.


Azt még értem, hogy a HospInvest Zrt miért állította: megfelel az elõírásoknak. Ám azt, hogy a tisztiorvosi szolgálat is ugyanezt állította, nem tudom hová tenni.


Talán "föntrõl" szólhattak le? Vagy már eleve bennük volt a félelem, s a hatalommal való szembeszegülést nem merték megkockáztatni és inkább „hittek” a HospInvestnek Zrt-nek?


Esetleg most éppen az a célja a Zrt-nek – még az osztály bezárásával is – hogy azt a 602 dolgozót, aki nem írta alá a szerzõdést velük lejárassák és minden felelõséget áthárítsanak rájuk? Ez utóbbit támasztja alá nyilatkozatuk: „a kórházrombolók pusztítása a kardiológiai osztályon a legnagyobb… az orvosok, akiket még a kórházba szerettünk volna hozni, szakmai nyomásra hivatkozva elálltak attól, hogy idejöjjenek. Ezt a rombolást nem lehet egyik napról a másikra helyreállítani, de rövid idõn belül megtesszük" Rombolásról pedig az átadáskor még szó sem volt!


A gyanúsan nagy politikai háttérrel rendelkezõ magáncég, most sincs elkeseredve, sõt vállalta a hiányosságok pótlását, március végéig, amire a lehetõséget ismét megkapta. (nem semmi!) Amint ez jól látható: a betegek nem számítanak, az orvosok és ápolók még kevésbé. A munkanélküliség és a szakmailag nem megfelelõen mûködõ intézmény sorsa sem érdekli a hatalom bitorlóit, csak egy számít: az akarnokságig görcsös kapzsiság!



Merre visz az út Eger után?


Korábban az egri kórház vezetõje Kovács József volt, errõl a posztjáról a Heves Megyei Önkormányzat közgyûlési döntéssel váltotta le, az ennek kapcsán indult perek azonban még nem fejezõdtek be. 2007 januárjától vezette a nagykanizsai kórházat, amelynek fõigazgatói posztját pályázaton nyerte el és most a nagykanizsai közgyûlés, több mint öt órán át tartó ügyrendinek álcázott politikai vita és az érintett meghallgatása után döntött úgy, hogy kétéves mûködése után azonnali hatállyal megszünteti a nagykanizsai kórház fõigazgatójának közalkalmazotti jogviszonyát. A döntést titkos szavazással hozta meg a testület, a polgármester és 25 képviselõ közül 16-an szavaztak, közülük 14 voksolt a leváltás mellett, kettõ ellene.
Az elbocsátást kezdeményezõ Bárdosi Gábor MSZP-s képviselõ nyújtott be egy javaslatot, arra a vizsgálóbizottsági jelentésre alapozva, amelyet az elmúlt hónapokban állítottak össze azért, mert az elmúlt két év alatt számos orvos távozott az intézménybõl. Azt persze nem tette hozzá, hogy mindezt a fõigazgató kényszerbõl, sõt szinte utasításra tette, mert a kórháznak rendbe kellett szednie a gazdasági helyzetét és most azt vetik a szemére, amit maga a politika követelt tõle. Egyébként az orvosok menekülése a problémás hazai egészségügytõl a globalizáció sikere. A kamarai elnök Éger István is a fõként ezen lovagol és a humánerõforrás legégetõbb kérdésének megoldását hiányolja a kormány várható intézkedéseibõl. Mint mondta, egy-egy szakmai anyag megrendelésével és hangzatos konferenciákkal nem lehet megszüntetni a mind intenzívebbé váló orvosi pályaelhagyást. Tegyük hozzá azt, hogy itthon nincsenek megbecsülve a szakma bizonyos területei, amelyekbõl a nyugati – jól fizetett állásokba – tántorognak ki a közpénzekbõl taníttatott magyar orvosok. Ez viszont nem Kovács fõigazgató bûne!


Marton István polgármester a testületi ülésen azt is bejelentette: az eljárás során derült ki, hogy a fõigazgató két évvel ezelõtti, öt esztendõre szóló kinevezése nem volt szabályos. (sic)
Legyen tanulság mindenki számára Kovács József sajtónyilatkozatának részlete arra, hogy a hatalom kíméletlenül és gátlástalanul tör az életünkre, de az sem kap majd kíméletet, aki végrehajtja a politikai-maffia embertelen utasításait!


A leváltás ténye nem lepett meg, mert már régóta, hosszasan késztették elõ a szocialista képviselõk. A felmentésemre felhozott ürügyek, azok viszont igen.
Egyrészt, hogy belsõ (kórházi dolgozó által kicsempészett) munkaanyagokra épül, nem jogerõs határozatra, aláírás nélküli "story-", levelekre).

Másrészt, hogy a "nem megfelelõ munkavégzés" nem felel meg a valóságnak, és nem azonos fogalom a BIZALOMVESZTÉSSEL sem.
Nem értelmezhetõ a nem megfelelõ munkavégzés a kórház kiemelkedõen sikeres mûködése miatt sem:

1. Súlypontivá váltunk és elkezdtem megtölteni szakmai tartalommal
2. A reformot a gyakorlatban pontosan végrehajtottam
3. SBO-t önerõbõl alakítottam ki
4. Pályázati fejlesztési terveket készítettem és folyamatban van az elbírálás
5. Továbbiakat készítünk
6. Új egészségügyi feladatokat honosítottam meg (szûrés, betegszállítás, VIP, anyagszálló, nõvérszálló
7. Szakmai fejlõdési pályára állítottam a kórházat
8. Kiemelkedõen stabil a gazdálkodásunk az OGY Eü. Biz. Elnökének és tagjainak személyes kórházlátogatása során kialakított vélemény szerint. Ez annak ellenére is megmaradt, hogy korábbról örökölt nagyösszegû kifizetéseket is teljesítettünk, olyan központilag elrendelt feladatokat végrehajtottunk, amihez nem biztosítottak forrást. Mindezekhez hozzátartozik, hogy a mûködésünkhöz - az önkormányzatok közismert pénzügyi helyzete miatt - a vezetésem alatt nem kaptam pénzügyi támogatást.
A leváltott fõigazgató szerint a felmentés azért is volt sürgetõ a szocialista képviselõk számára, mert a Zala Megyei Bíróságon két szocialista képviselõ ellen jó hírnév megsértése miatt polgári pert indított, és kellemetlenné válhatna számukra, ha ezt a pert elveszítenék. Számomra azonban az volt a legmeglepõbb kijelentése, miszerint: bízik abban, hogy "a magyar jog helyre teszi az ilyen szakmailag megalapozatlan döntéseket". Talán inkább azon kellene gondolkoznia, hogy a valódi rendszerváltást milyen úton tudná szolgálni, mert megoldást a mai rendszer nem kínál ezekre a kérdésekre.


Ha valaki úgy érzi, hogy nem kapott választ a Kik állnak a háttérben? kérdésre az gondolkodjon el azon: Miért nem hozták nyilvánosságra a titkosszolgálati ügynökök hiánytalanul teljes, névsorát Magyarországon? Lehet, hogy találkoznánk a listán a Gyurcsányt kisérgetõ Kern Józseffel? Vagy magával a "nagy modernizát-ORRAL" is?



BG