Nesze neked sajtószabadság - beindul a Fidesz médiadiktatúra?



Nesze neked sajtószabadság - beindul a Fidesz médiadiktatúra?



A Médiahatóság a parlament elé olyan törvénytervezetet terjeszt, mely teljesen ellehetetleníti a szabad véleménynyilvánítás jogát, ugyanakkor kisajátítja és központosítja a hírszerkesztés és megjelenés privilégiumát saját maga számára. Ez kérem diktatúra a javából. Vajon mindez kinek, kiknek az érdekeit képviseli? Kiknek van szükségük ilyen nyílt szellemi terrorra?


További kérdéseket vet fel az a tervezetben fellehetõ javaslat, mely a Médiahatóságot, illetve azon belül a kizárólag fideszes delegáltakból álló Médiatanácsot egyoldalúan szinte bírói jogkörrel is felruházza, ami azt jelenti, hogy a hivatal saját hatáskörében döntheti el a „jogsértések" súlyosságát és ennek „megfelelõen" róhat majd ki olyan horribilis összegeket, amelyek bizonyos kisebb médiaszolgáltatók számára kifizethetetlenek. Ezzel eléri, hogy a számára kényelmetlen és kellemetlenkedõ médiumnak befogja a száját. Az országosan elérhetõ elektronikus és nyomtatott, nagy tõkével rendelkezõ lapok, illetve televíziók vagy rádiók számára is jelentõs summa lehet a büntetés, de ismerve ezek gazdasági, politikai, vagy éppen pártkötõdéseit, nem lesz rengetõ, sõt a befizetett összeg a legtöbb esetben ugyanoda akár vissza is kerülhet majd, ahonnan azt besöpörték.


Ezeken túlmenõen a tervezet szerint a hatóság a Magyarországon terjesztett külföldi információk megjelentetése esetében is felléphetne majd a megjelentetõ ellen. Ezt minek nevezzük? Mert ezek szerint, ha egy, a Reuters hírügynökség által megjelentetett híranyag nem tetszik majd a Médiatanácsnak, akkor „Kis Jóska" bloggert megbüntetik tízmillióra, mert lehozta a blogjában? Nagyon úgy néz ki!


Mi lehet a célja ebben a formában ennek a médiatörvény-tervezetnek?


Nos, az ellenzékiek elhallgattatására nagyszerûen alkalmas lesz. Gondoljunk csak az internetes blogok üzemeltetõire, akik megírják véleményüket, esetleg külföldi lapokból idéznek, olyanokból, amelyek a hazánkban mostanság kialakulóban lévõ, a „nagy változást" - mely speciálisan célirányos - elõkészítõ, sokak szerint álnemzeti (talán nem véletlenül) kétharmad érdekeivel ellentétes. Világos, hogy ez a törvénytervezet elsõdlegesen a kisebb ellenzéki média-megjelenések ellen irányul, hiszen így azokat gyorsan anyagilag tönkre lehet tenni, el lehet hallgattatni. Ezzel a törvénytervezettel - s, ha megszavazzák, akkor már a kész törvénnyel - az országos, majdan központi irányítás alatt álló médiaszócsövek teljhatalmát készítik elõ.


Amennyiben elfogadják a törvénytervezetet ebben a formájában, a médiatanács teljhatalommal való felruházásával, ez lesz a legdurvább nyílt támadás hazánk modernkori történelmében a sajtó- és véleménynyilvánítás szabadsága ellen.


Bella Árpád