Politikai sakkhúzás – berosáltak


Politikai sakkhúzás – berosáltak



Mostanában egyre többet hallani a varsói gyorsról. Talán nem véletlen, hiszen ahogyan telnek a napok, egyre érdekesebb történetekre derül fény, egyre több konkrétumot ismerhetünk meg a BKV korrupciós botrányáról és ami a legfrissebb, már Hagyó nem tagja az MSZP-nek és lemondott a párt XII. kerületi elnöki posztjáról. Megszabadultak tõle elvtársai, hiszen most már jelentõs mértékben rontja az imidzsüket.


A Fidesz is beindult, függetlenül attól, hogy hivatalosan kampánya még el sem kezdõdött, hiszen a kampánynyitót március 15-re tûzte ki Orbán pártja. Persze, ha azt hisszük, hogy ezt valóban így be is tartják, nagyon tévedünk. A Fidesz Budapestet már szépen kitáblázta – pl. a Szentendrei úton valamennyi világítóoszlopra felszerelték a képviselõjelölt képét a párt logójával egyetemben. Ne kérdezzék ez hány darab oszlop, rengeteg.


Egy korábbi írásomban foglalkoztam azzal a jelenséggel, mely komolyan veszélybe sodorhatja a választások megtartását. Ez a jelenség a Magyarok Felelõs Nemzeti Kormányának megjelenése volt, ami a választások megpuccsolásának veszélyét hordozhatja magában. Ugyanis egy „különleges” helyzet megteremtése lehetõséget adhat a voksolás elodázására, ami pedig a hatalom bitorlóinak jó, nagyon is jó lenne. Mivel a Jobbik ma már kézzelfogható veszélyt jelent a politika eddigi meghatározó és a parlamentben megnyilvánuló pártjaira, a kétségbeesés mutatkozik ezeken a politikai múmiákon, hiszen az MDF már összebútorozott az SZDSZ-el, Mesterházy pedig felajánlotta, hogy a második fordulóban visszaléptetik jelöltejeiket, ha szükséges a Fidesz javára, annak a Fidesznek a javára, amely az elmúlt politikai idõszakban a legnagyobb ellenfele, sõt ellensége volt a Magyar Szocialista Pártnak. A legszomorúbb az egészben az, hogy a Fidesz részérõl még csak egy apró pisszenést sem hallottunk reakciókét erre a felajánlásra. Nem tiltakoznak, csak hallgatnak, mint süket disznó a búzában. No, hát ez is egy taktika, amit nem szabad lebecsülni. A régi magyar közmondás szerint, a hallgatás beleegyezés. Arról már sokan talán el is feledkeztek, hogy Hegedûs Zsuzsa, a Fidesz egyik meghatározó ideológusa azt a nyilatkozatot tette pár héttel ezelõtt, hogy bármelyik pártra szabad szavazni, csak a Jobbikra nem. Ezt ne feledjük, mert ez egy rendkívül súlyos és árulkodó kijelentés. Én csak elgondolkodom azon, hogy a Fidesz szavazói miért nem hördülnek fel? Nem gondolkodnak el azon, hogy ez azért számukra igencsak megalázó? Hát ide jutottak, vagy pontosabban ide juttatták õket pártvezetõik? Úgy tûnik elérkezett az igazság órája, a kényszerû színvallás ideje, de még azt megelõzõen, hogy megtörténtek volna a választások? Az új parlamentben mindenképpen kiderül majd, kik kiknek az érdekeit képviselik. Bevallom õszintén az, hogy ennyire kényelmetlen helyzetbe hozhatják a szocialisták a Fideszt még a választások elõtt, nekem sem jutott eszembe. Úgy látszik itt is igaz az a mondás, hogy az élet minden képzeletbeli forgatókönyvnél különbet tud írni.


Nézzük most, hogyan dolgozhatják fel ezt a szituációt az MSZP szavazói. Nyolc éven át mást sem hallottak, csak azt, hogy Orbán Viktor a fõ gonosz, az ellenség, aki bármire képes a hatalomért, és akit bármi áron, de utálni kell. Ez most hirtelen megváltozott. Képzeljük csak el, hogy a második fordulóban valamelyik választókerületben az MSZP egyéni jelöltet visszaléptetik a fideszes jelölt javára, majd arra kérik a választóikat, hogy eddigi legnagyobb ellenségeikre adják le voksukat. Szerencsétlen MSZP szavazó most szavazzon az eddigi nagy ellenségre, aki minden rossznak az okozója volt, amit el kellett neki is szenvednie? Hiszen ezt a lemezt pörgette éveken át a Maszop! Amennyiben az MSZP-s szavazó tartja magát a „hagyományokhoz”, két utat választhat. Vagy nem megy el szavazni a második fordulóban, vagy a Jobbik jelöltjére szavaz, de Orbánékra nagy valószínûséggel nem, vagy legalábbis kicsiny arányban fog, hiszen eddig szinte gyûlölnie kellett Viktort, mert ezt sulykolták bele.


A Fidesz szavazó a nemzeti maszlagot kapta narancs színben pártjától, annak mûellenzéki idõszakában, amiben világos volt, hogy az MSZP a volt kommunisták utódpártja – ami igaz is –, és most ezekkel lényegében nyilvánosan összeborul pártja? Akkor õ eddig miért járt ki a rendezvényekre? Orbánék miért támadták az elmúlt nyolc év kormánypárti hibáit? Õ, a fideszes szavazó azért bízott bennük, hogy most cserbenhagyják? Valóban ez történik? Igen kedves fideszes szavazó, ha így lesz, valóban ez történik. Nehéz elhinni ugye? Mi tehát a megoldás és a logikus lépés az Ön részérõl? Amennyiben hûséges nemzetéhez, a Jobbikra szavaz, vagy a másik alternatíva: keserûségbõl el sem megy szavazni a második fordulóban. Igazából ez lenne a legszerencsétlenebb megoldás. És ez az a pillanat, amikor minden eddigi elképzelés felborul. Ugye világos? Így múlik el a narancsos „nemzetiek” dicsõsége, amikor vezetõik cserben hagyják választóikat.


Kellemetlen a helyzet, mondhatni, több mint kínos. Ezért veszélyes bármilyen olyan jellegû tendencia, mely lehetõséget kínálna fel a hatalom bitorlóinak a választások „törvényes úton” történõ elhalasztására, egy esetleges rendkívüli állapot bevezetésére. Ez az, amit most el kell kerülnünk. Alig egy hónap van hátra a választásokig, várjuk hát meg annak a végét. Nyolc keserves évet már kibírtunk. Mi ez az idõ ahhoz képest?


Bella Árpád


Nemzeti InternetFigyelõ - Nemzeti Hírháló


Kapcsolódó:


“Demokratáink” összefognak a szélsõség ellen – hogy ki a demokrata, azt majd õk eldöntik


Felelõtlen emberek veszélybe sodorhatják a radikális fordulatot