Szeptember 11. tragédiája egy új, gyalázatos korszak nyitánya



Szeptember 11. tragédiája egy új, gyalázatos korszak nyitánya


Ma nyolc éve annak, hogy az USA gazdasági, pénzügyi hatalmának a szimbólumai, a WTC ikertornyai kártyavárként dõltek össze, maguk alá temetve több ezer ártatlan embert, olyanokat, akiknek sejtelmük sem volt arról, hogy tragédiájuk egy újabb korszak nyitánya. Egy olyan korszaké, amely a béke szavaival a háború, a rombolás és a szenvedés szörnyûségeit hozza magával.


Akkor, 2001. szeptember 11-én, szinte senki sem értette, hogy mi és miért történik. Az Egyesült Államok vezetése Oszama Bin Laden fegyveres csoportját nevezte meg a terror elkövetõjének, miközben szinte a teljes Oszama család az USA-ban tartózkodott. Bush-nak és az amerikai titkosszolgálatnak nem kis energiájába került, hogy Bin Laden rokonait hazaszállíttassa Szaúd-Arábiába, annak ellenére, hogy az egész Egyesült Államok területére napokig tartó repülési tilalmat rendeltek el.


Szinte alig ült el a füst- és porfelhõ a tragédia helyszínén, George W. Bush meghirdette a terrorizmus elleni hadjáratát, melynek jegyében rövid idõn belül megtámadta Afganisztánt azzal az indokkal, hogy a fõbûnös, Oszama onnan irányítja terrorgépezetét. Az afganisztáni harcoknak azóta sincs vége, az USA katonai gépezete csõdöt mondott ott is, csakúgy, mint késõbb Irakban, ahol a fõ cél Bush szerint az Oszama Bin Ladennel összejátszó Szaddam terrorista diktátor hatalmának megdöntése és az országában rejtegetett tömegpusztító fegyverek megsemmisítése volt. Tudjuk, Irakban semmilyen tömegpusztító fegyverre, de még azok nyomaira sem akadtak, viszont megszüntettek egy újabb Izraelt jelentõ veszélyt és megerõsíthették dominanciájukat a Közel-keleten ott, ahol a legnagyobb hadúr, Izrael kíván lenni. Az USA hadserege lényegében izraeli érdekeket szem elõtt tartva folytatja ma is népirtó háborúját Irakban. Adódik a kérdés, hogy vajon kinek állhatott érdekében egy ilyen terrortámadás megszervezése? A válasz talán egyszerûbb is, mint gondolnánk.


Az áldozatoknak és hozzátartozóiknak, bárhol is éljenek a világban, ez a gyász napja, de az Egyesült Államoknak és csatlósainak egy új világhatalmi rend kialakításának kezdete, melynek célja az amerikai hegemónia mind nagyobb kiterjesztése és a gazdaság mûködtetéséhez elengedhetetlen nyersanyagok megszerzése, illetve az ezekkel a kincsekkel rendelkezõ országok amerikai igába hajtása.


Bella Árpád


Nemzeti InternetFigyelõ, Nemzeti Hírháló