Mindennapi gondjaink




Mindig nehezen indulnak a reggeli bevásárlásaim. Ez az elsõ jelentõsebb mozgásom ez ébredést követõen és a beteg csontok nehezen engedelmeseknek már. Ámde mire a pénztárig eljutok beolajozódnak az izületek. Csak a pénztár elõtti sorban állás keserves. Ekkor ér utol reggeli fájdalom hullám utolsó amplitúdója, ami csípõ izülettõl indul, és a nagy lábujj végéig fut. S addig, míg elmúlik jó képet vágva a pénztár elõtti lapokat, fürkészem. Nálunk ugyan is,”a kisboltban „ahol nagyon sok mindenre fény derül, a pénztár elõtt lógnak a friss hírek. Hazai lapok széles választékban kihívó címekkel kínálják magukat. A bulvár lapok felül szem magasságában. S lejjebb a napi politika. Így akarva akaratlan a bulváron pihen meg a tekintet.


Most éppen Klaudia szépasszonyon, aki egy idõre, kerekded formáival átvette a vezetést a többi sztár elöl, akik magyar média automata hurka töltõjébõl úgy jönnek elõ, mint a mûbeles virsli. Ám de most Klaudiának ez a váratlan elõre törése komoly zavart okozott a bevásárlók körében. Egy testes hölgy el is bizonytalanodott: Milyen nap van ma? Szerdán a Geszti Péter szokott lenni! – mondja, és körbe néz, hogy segítsen már valaki. Ugyan már—válaszol rá egy farmer szoknyás ifjú hölgy, szerdán a Gyözike van mindig. Hogy lenne már a Gyõzike amikor, a hétfõn volt – felesel vissza a testes hölgy.


Egy apró termetû pici asszony is bekapcsolódott a vitába. Imigyen: Na ne mondja már. Geszti csak kéthetente van. Fekete Pákó volt szombaton.


A pénztáros nõ mosolyogva bólogat. Bizony így van. Fekete Pákó szombaton volt.


Most a Benkõnek kell, következni hátulról – vág közbe egy kalapos úr a sor végérõl, s kajánul hozzá teszi: letolt gatyával! Aztán majd közkívánatra elölrõl is lesz.


Erre a hölgyek elhallgatnak, csak a pénztárgép csipog.


A pénztárosnõ, megáll. Felpillant a szeme elõtt lógó lapra, ahol az új árak függenek. Puskázik kicsit, s már üti is a bilentyüket.


Jézusom – szakad fel a sóhajtás az elszámolás alatt lévõ idõs asszonyból. Hát már a vaj is drágább lett? – kéri, és a pénztárosnõre pillant. Az nem felel, csak bólongat. Fél füllel az újra induló vitára kell figyelni. Ki volt elõbb sztár : Gyõzike , vagy Geszti Péter ?