Hirhalo olvasok
Kapcsolódó cikkek listája:
Egy újabb neves tudós nem ért egyet a megrendezett klímatudománnyal
Egy újabb neves tudós nem ért egyet a megrendezett klímatudománnyal

Egy újabb neves tudós nem ért egyet a "megállapodott" klímatudománnyal
Chris Morrison 2023. augusztus 17. forrás

Tekintettel arra, hogy a második világháború óta mennyi tudományos munkát végeztek a kaotikus időjárási és éghajlati mintázatokkal kapcsolatban, meglepő lehet, hogy a "megállapodott" tudomány a legjobb, amit a közelmúltbeli változások magyarázatára fel tud mutatni, hogy mindez annak köszönhető, hogy az ember kis mennyiségű nyomgázt juttat a légkörbe, mégpedig úgy, hogy korábban elraktározott növényi anyagokat éget el. De mennyire hihető ez a hipotézis? Nem nagyon, mondja Dr. Stuart Harris, a Calgary Egyetem nyugalmazott földrajzprofesszora egy nemrégiben megjelent, széles körű éghajlati áttekintésben. A szén-dioxid és a légköri levegő hőmérsékletének kapcsolatát 50 éve széles körben vitatják, írja a szerző, és 24 helyszínről származó bizonyítékok azt mutatják, hogy a jelenlegi eljegesedés során a felmelegedés a jelek szerint megelőzte a CO2-koncentráció növekedését.

Ahogy a Net Zero teljes körű következményei kezdenek nyilvánvalóvá válni, egyre világosabbá válik, hogy az ENSZ által szponzorált Éghajlatváltozási Kormányközi Testület állítása szerint az összes klímaváltozást az ember okozta C02-re fogni politikai konstrukció, amely a globális elitet gazdagítja, az átlagembereket pedig világszerte elszegényíti. Harris véleménye szerint a Föld éghajlatát a felszín egyenlőtlen napfűtése és a trópusi területek felesleges hőjének a hűvösebb sarkvidékek felé történő mozgása határozza meg, elsősorban az óceáni áramlatok révén, amelyeket a légtömegek mozgása módosít. Richard Lindzen emeritus professzor is azt állítja, hogy az időjárás és a hosszú távú éghajlatváltozás nagy részét a bolygón belüli hőcsere okozza. Véleménye szerint a C02 megduplázása a jelenlegi szinthez képest csak 2%-os zavarást eredményezne ebben a hatalmas energiaháztartásban.

Az éghajlati tudomány természetesen a számítógépes modellekből származó "attribúciók" és előrejelzések széles skálájára támaszkodik. A hamis és/vagy félrevezető állítások felhalmozódását gyakran nevezik "elsöprő bizonyítéknak" arra vonatkozóan, hogy "éghajlati vészhelyzet" közepén vagyunk - jegyzi meg Lindzen. "Ezen állítások nélkül joggal merülhet fel a kérdés, hogy van-e egyáltalán bizonyíték" - mondja.

A bolygó közelmúltbeli hőmérsékletének különböző változásai - magasabb az Északi-sarkvidéken, sokkal alacsonyabb az Antarktiszon, Kelet-Kína és Németország pedig "nem mutat nyilvánvaló felmelegedést" - megkongatják a vészharangot az antropogén éghajlatváltozás hipotézisével kapcsolatban. Harris megjegyzi, hogy a légköri szén-dioxid rendkívül kis mennyiségben van jelen, és a hő elnyelésére csak egy keskeny hullámhosszú sáv áll rendelkezésre. A Föld felszínét elérő sokkal nagyobb napsugárzással nem tud versenyezni - folytatja -. A gázt főként a gravitáció tartja lent az alsó légkörben, és azok a modellek, amelyek feltételezik, hogy a külső részre emelkedik, nem reálisak. "A víz, minden fázisában, sokkal erőteljesebb szer a hő földgolyó körüli mozgatásában" - jegyzi meg.

Sok tudós nagy hangsúlyt fektet arra, hogy a Milankovics-ciklusok és a Föld Nap körüli pályájának excentricitását tanulmányozva próbálja megérteni az éghajlat hosszú távú változásait. A ciklusok határozzák meg, hogy mennyi naphőt és napenergiát kap a Föld, és az milyen területekre esik. Ezekből a ciklusokból több is létezik különböző időszakokban. Harris arról számol be, hogy a 23 000 éves Milankovics-ciklus elkezdte csökkenteni a felszínre jutó téli hőt az északi félteke középső szélességein. Ez "szélsőséges" téli időjárást és magas nyári hőmérsékletet eredményez, és állítólag a következő eljegesedés kezdetét jelzi. Harris tanulmánya kiváló összefoglalása az éghajlatot befolyásoló számos természetes hatásnak. Röviden felvázol néhány olyan milankovicsi éghajlati változást, amely Kanada nyugati részén - a következő 11 500 év során - várható.
(...)

Nézem a forrást
Egy globális birodalom és az emberiség rabszolgasorba taszítása felé haladunk egy digitális Gulágon
Egy globális birodalom és az emberiség rabszolgasorba taszítása felé haladunk egy digitális Gulágon
A hamis covid világjárvány narratívát álcaként használva a világ vagyonát elrabló kiváltságos, hatalommániás paraziták élesen felgyorsították régóta fennálló tervüket, hogy létrehozzanak egy egységes globális birodalmat, amely teljes mértékben az ő irányításuk alatt áll.

Ez az egyetlen globális birodalom végül a bolygó összes transznacionális intézményének szolgáltatásait igénybe fogja venni, hogy az emberi élet minden aspektusát szabályozza és ellenőrizze.

Ez egy olyan globális birodalom, amelyet egy exkluzív, talán 8000-12 000 fős klub irányít, amelynek tagjai nem esküsznek hűséget egyetlen nemzeti zászlónak sem, akik sznob módon felsőbbrendűnek tekintik magukat honfitársaiknál, és akiknek mindaddig közömbös a politikai ideológia, amíg belülről irányíthatják a politikai struktúrát. Céljuk, hogy eltöröljenek minden nemzeti határt, és jó úton haladnak afelé, hogy minden nemzetállam alkotmányát feldarabolják.

Ez egy globális birodalom, amelynek a régi időkkel ellentétben nincs szüksége állandó hadseregre ahhoz, hogy a csatatéren háborút vívjon az ellenfél birodalma ellen. Az egyetlen globális birodalom korszakában ugyanis a leigázandó ellenség mindannyian mi magunk vagyunk.

Ezt a küldetést egy kifinomult információs hadviselési kampányon keresztül hajtják végre, amelynek célja, hogy minden gondolatunkat, szavunkat és tettünket megfigyeljék és manipulálják.

A fentiek a David Skripac által írt "Mozgás a globális birodalom felé: Az emberiséget egypólusú börtönbe és digitális Gulágra ítélték" című cikk bevezetője.

Nézem a forrást
Német katonai repülőgép 200.000 liter repülőgép-üzemanyagot dobott a légkörbe két sikertelen kísérlet során
Német katonai repülőgép 200.000 liter repülőgép-üzemanyagot dobott a légkörbe két sikertelen kísérlet során
hogy Németország legjelentősebb zöld politikusát Ausztráliába repítse. Múlt vasárnap Németország nevetséges zöld külügyminisztere, Annalena Baerbock egyhetes ausztráliai, új-zélandi és Fidzsi-szigeteki körútra indult. Az utazás céljai szokás szerint meglehetősen ködösek voltak. Repülőútja azt hivatott demonstrálni, hogy "a nagy távolság ellenére" Németországot és a csendes-óceáni országokat "a közös értékek és a közös világnézet szorosan összekötik", és hogy "stratégiai partnerként számíthatunk egymásra és támogathatjuk egymást". Úgy tűnik, e szoros liberális kapcsolatok bemutatásához a média számára a hosszú repülőutak hatalmas szén-dioxid-kibocsátása szükséges, még egy olyan zöld politikus számára is, aki általában véve ellenzi az átlagemberek légi közlekedését, és egyszer eljátszott azzal a javaslattal, hogy betiltja az összes belföldi repülőjáratot Németországban.

Baerbock kiruccanásának középpontjában egy unalmas posztkoloniális liturgikus gyakorlat állt volna Canberrában, ahol felügyelte volna a lipcsei Grassi Múzeumból a "kulturális javak" visszaszolgáltatását az aboriginal Kaurna népnek. Ezek a tárgyak közé tartozik egy halászháló, egy hosszú, vékony bot, amely állítólag lándzsa volt, és két rövidebb bot, amelyeket különböző leírások szerint bunkósbotnak és ásóbotnak, illetve fakardnak és bunkósbotnak és ásóbotnak neveztek. Az igazság az, hogy ezek csak botok, és senki sem tudja, mire szolgáltak. Ezeket a mindennapi vadász-gyűjtögető felszereléseket sem lopták el a kaurnáktól. A német misszionáriusok 1838 és 1839 között néprajzi kutatások során törvényesen szerezték meg őket. Ők aztán a drezdai Történelmi Múzeumnak adományozták őket, amelyen keresztül Lipcsébe kerültek.

Sajnos Baerbock a tegnapi ünnepségen nem tudta eljátszani az önostorozó nyugati gyarmatosító szerepét, és visszaadni a kaurnáknak a botjaikat. Jens Hochnak, a német nagykövetség tisztviselőjének kellett helyettesítenie, mert a Bundeswehr használt gépei, amelyeket a Szövetségi Köztársaság legmagasabb tisztségviselőinek szállítására használnak, túl öregek és megbízhatatlanok ahhoz, hogy olyan járatokat teljesítsenek, amelyeket a kereskedelmi légitársaságok naponta incidensek nélkül teljesítenek.

Nézem a forrást
Ki ellenőrzi a tényellenőrzőket?
Ki ellenőrzi a tényellenőrzőket?
A Spectator e heti rovatában Nick Cowern, nyugalmazott fizikaprofesszor és klímatanácsadó ellen emeltem szót, aki a "klímadeformáció" közzétevőinek börtönbe küldését követelte. Mivel a Daily Scepticet gyakran vádolják azzal, hogy "éghajlati dezinformációt" publikál - ami a valóságban eufemizmus mindarra, ami megkérdőjelezi az uralkodó éghajlati ortodoxiát -, eléggé határozottan érzem magam ezzel kapcsolatban! Ahogy az első bekezdésben mondtam, ez talán nevetségesen túlzó javaslatnak hangzik, de önelégültség lenne azt hinni, hogy ez nem fog megtörténni. Legalább négy EU-tagállam - Magyarország, Litvánia, Málta és Franciaország - már bűncselekménynek minősítette a dezinformáció terjesztését, és mások, köztük Írország, ugyanerre készülnek. Az Egyesült Királyságban az online biztonságról szóló törvényjavaslat új, hamis kommunikációval kapcsolatos bűncselekményt vezet be. Az "éghajlat tagadók" elítélése azonban nem biztos, hogy olyan egyszerű lesz, mint Cowern professzor hiszi.

Az "éghajlati dezinformáció" kriminalizálásával kapcsolatos egyik probléma az, hogy nincs olyan tévedhetetlen hatóság, amelyre a bíróságok támaszkodhatnának annak megállapításakor, hogy egy adott, az éghajlattal kapcsolatos állítás igaz vagy hamis. A nettó zéró és más, a szén-dioxid-kibocsátás csökkentését célzó intézkedések hívei gyakran használják az "éghajlat-tagadók" kifejezést ellenfeleik megnevezésére, és ezzel meggyőzik magukat arról, hogy könnyű lenne bebizonyítani, hogy tévednek. De még a legmegrögzöttebb szkeptikusok sem vitatnák, hogy a globális átlaghőmérséklet az elmúlt 150 évben emelkedett. A vita inkább arról szól, hogy az emberi tevékenység, például a fosszilis tüzelőanyagok elégetése milyen szerepet játszik a globális felmelegedésben, és hogy a viselkedésünk megváltoztatása milyen hatással lenne a globális felmelegedésre. Azt is vitatjuk, hogy a globális hőmérséklet emelkedése mennyire katasztrofális, és nem hatnak meg minket a környezetvédelmi lobbi túlzásaitól ("globális forrongás"). Más szóval, a tévedésünk bizonyítása nem olyan egyszerű, mint a hőmérsékleti adatokra mutogatni.

Nézem a forrást
Itt vannak Európában is!
Itt vannak Európában is!
Gyermekeink a haszonállatuk!
Angliában is már a gyermek-szexuális kereskedési művelet zajlik, és az NHS a gyermekek tartós megcsonkítását támogatja.
Az angliai NHS terveket dolgoz ki, hogy a hét éves korú gyermekek transznemű kezelésben részesülhessenek, miután a Tavistocki Központ bezárása lehetővé tette a három éves gyerekek számára az átmenet megkezdését
Az angliai politikai/elit is úgy gondolja, hogy az emberek nem más, mint a haszonállatuk, a tulajdonuk, és szabadon kísérletezhetnek velük.
Ugyanis amíg a világ emberei el vannak foglalva az életük fenntartásáért való küzdelemmel, addig a sátáni elit akként gondolja, hogy a tömegek könnyen manipulálhatja. Oszd meg és uralkodj elve. A világunkat gonosz, sátáni erők akarják irányítani.
Fel kell ébrednie az emberiségnek mielőtt késő lesz.

Nézem a forrást
NHS England
NHS England "terveket készít, hogy a hétéves gyermekek számára lehetővé tegye a transznemű kezelést"
miután a bezárt Tavistock központ lehetővé tette a hároméves gyerekek számára, hogy elkezdjék az átmenetet
Az új tervek bevezetik az NHS beutalóhoz szükséges alsó korhatárt. A Tavistock központot tavaly zárták be, miután egy felülvizsgálat megállapította, hogy nem volt "biztonságos". Az NHS England olyan terveket dolgozott ki, amelyek szerint már hétéves gyerekek számára is lehetővé tennék a transzneműek kezelését.

A meglévő gyermekkórházakban működő regionális központok lépnek a bezárt Tavistock központ helyébe, amely hároméves kortól tette lehetővé a gyermekek kezelését.

A klinikát, ahol nem volt alsó korhatár a beutaláshoz, tavaly bezárták, miután Dr. Hilary Cass felülvizsgálata szerint "nem biztonságos".

Az NHS England új tervei most először határozzák meg a beutalás alsó korhatárát - hét év -, és a pubertásblokkolók használatának korlátozására is törekednek.

A szakértők azonban arra figyelmeztettek, hogy a nemi hovatartozásról való beszélgetés a gyerekekkel még mindig az "első lépés" lehet a teljes orvosi átmenet felé.

Az NHS England olyan terveket dolgozott ki, amelyek lehetővé teszik, hogy már hétéves gyerekek is részesülhessenek transznemű kezelésben a beszámolók szerint (fájlkép).

Az NHS England terveket dolgozott ki arra vonatkozóan, hogy a jelentések szerint már hétéves gyerekek is részesülhessenek transznemű kezelésben (fájlkép).

A meglévő gyermekkórházakban működő regionális központok lépnek a bezárt Tavistock központ helyébe, amely lehetővé tette, hogy a gyermekek hároméves kortól részesüljenek kezelésben.

A meglévő gyermekkórházakban működő regionális központok lépnek a bezárt Tavistock központ helyébe, amely lehetővé tette, hogy a gyermekek hároméves kortól részesüljenek kezelésben.

Nézem a forrást
Egy globális birodalom és az emberiség rabszolgasorba taszítása felé haladunk egy Digitális Gulágon
Egy globális birodalom és az emberiség rabszolgasorba taszítása felé haladunk egy Digitális Gulágon
A hamis covid világjárvány narratívát álcaként használva a világ vagyonát elrabló kiváltságos, hatalommániás paraziták élesen felgyorsították régóta fennálló tervüket, hogy létrehozzanak egy egységes globális birodalmat, amely teljes mértékben az ő irányításuk alatt áll.

Ez az egyetlen globális birodalom végül a bolygó összes transznacionális intézményének szolgáltatásait igénybe fogja venni, hogy az emberi élet minden aspektusát szabályozza és ellenőrizze.

Ez egy olyan globális birodalom, amelyet egy exkluzív, talán 8000-12 000 fős klub irányít, amelynek tagjai nem esküsznek hűséget egyetlen nemzeti zászlónak sem, akik sznob módon felsőbbrendűnek tekintik magukat honfitársaiknál, és akiknek mindaddig közömbös a politikai ideológia, amíg belülről irányíthatják a politikai struktúrát. Céljuk, hogy eltöröljenek minden nemzeti határt, és jó úton haladnak afelé, hogy minden nemzetállam alkotmányát feldarabolják.

Ez egy globális birodalom, amelynek a régi időkkel ellentétben nincs szüksége állandó hadseregre ahhoz, hogy a csatatéren háborút vívjon az ellenfél birodalma ellen. Az egyetlen globális birodalom korszakában ugyanis a leigázandó ellenség mindannyian mi magunk vagyunk.

Ezt a küldetést egy kifinomult információs hadviselési kampányon keresztül hajtják végre, amelynek célja, hogy minden gondolatunkat, szavunkat és tettünket megfigyeljék és manipulálják.

A fentiek a David Skripac által írt "Mozgás a globális birodalom felé: Az emberiséget egypólusú börtönbe és digitális Gulágra ítélték" című cikk bevezetője.

Nézem a forrást
Az Egyesült Államok jóváhagyta az F-16-osok szállítását Ukrajnában
Az Egyesült Államok jóváhagyta az F-16-osok szállítását Ukrajnában
A globalista maffia mindenáron világháborút akar: Az Egyesült Államok jóváhagyta az F-16-osok szállítását Ukrajnában, miután Oroszország figyelmeztette, hogy ezt nukleáris fenyegetésnek tekintik.

A hét elején a Biden-adminisztráció jóváhagyta F-16-os vadászrepülőgépek Ukrajnának való átadását, amint a pilóták képzést kapnak az amerikai repülőgépek irányítására Dániában, Hollandiában és további kilenc országban.

Áprilisban Volodimir Zelenszkij ukrán elnök a Kevin McCarthy (R-Kaliforniai) képviselőházi elnökkel folytatott telefonbeszélgetés során "felvetette" ,hogy az ukrán seregnek F-16-os vadászrepülőgépek kellenek .

A Reuters jelentése szerint az Egyesült Államok hivatalos nyilatkozatot adott át Dániának és Hollandiának, amelyben azt ígéri, hogy F-16-osokat küldenek Ukrajnába, amint befejezik a pilóták kiképzését.

"Azért írok, hogy kifejezzem az Egyesült Államok teljes támogatását mind az F-16-os vadászrepülőgépek Ukrajnába történő átszállítása, mind az ukrán pilóták képzett F-16-os oktatók általi kiképzése tekintetében" - mondta Anthony Biden külügyminiszter.

Eközben Szergej Lavrov orosz külügyminiszter éppen a múlt hónapban figyelmeztette az Egyesült Államokat, hogy az F-16-osokat az ukrán hadsereg számára nukleáris fenyegetésnek tekinti a Kreml.

Szergej Lavrov orosz külügyminiszter csütörtökön azt mondta, hogy az Egyesült Államokban gyártott F-16-os vadászrepülőgépeinek Ukrajnába történő telepítése közvetlen nukleáris fenyegetésnek minősül Moszkva számára, mert azok a gépek képesek atomfegyvereket szállítani.

Oroszország oka aggodalomra a csúcstechnológiás repülőgépek jelenléte miatt valójában ésszerű, tekintve, a nukleáris rakományok szállítási lehetőségét.

"Oroszország nem hagyhatja figyelmen kívül, hogy ezek a repülőgépek nukleáris fegyvereket hordozhatnak. Itt semmiféle biztosíték nem segít" - mondta Lavrov.

Wopke Hoekstra holland külügyminiszter a közösségi médiában köszönetet mondott Washingtonnak, és hozzátette: "Most tovább fogjuk tárgyalni a témát európai partnereinkkel".

Nézem a forrást
A Világgazdasági Fórum elitje a
A Világgazdasági Fórum elitje a "kiberbűnözést" használja ürügyként az online felügyelet erőltetésére
A digitális bűnözésre a nem választott globalisták - mint például a WEF résztvevői - által bemutatott megoldások mindig több felügyeletet és nagyobb köz- és magánszféra közötti együttműködést igényelnek, ami elmosja a választott és nem választott döntéshozók közötti határt.

A LifeSiteNews társalapítójának, Steve Jalsevacnak a jegyzete: Ez nem olyan erőltetett, mint amilyennek tűnik, de nem is elkerülhetetlen. A LifeSiteNews-nak, Mercolának és sok másnak köszönhetően a globalista őrültek tervei lelepleződnek; ezeknek a gonosz terveknek vannak hibái, és az ébredés zajlik. Nem minden megy a globalista zsarnokok tervei szerint, az ellenállás növekszik, egyre több bejelentő kerül elő, és a kiváló Trump bírói kinevezéseknek köszönhetően jelentős jó döntések születnek, és néhányan, akik részt vettek a világuralmi tervekben, meggondolják magukat. Sok mindent el lehet érni, ha csak többen kilépnek a komfortzónájukból, hangoskodnak, és csatlakoznak az ellenálláshoz azáltal, hogy bármilyen mértékben támogatják a szabadság és az életünk feletti ellenőrzés visszaszerzését célzó akciókat.

Azonban szembe kell néznünk azzal, hogy ez egy igazi háború. Valódi áldozatokat és nehéz, következetes erőfeszítéseket igényel. Hibákat fogunk elkövetni. A kitartás, az állandó ima és a sok kapcsolat kiépítése hasonló gondolkodású és jószívű, nem feltétlenül azonos hitű emberekkel elengedhetetlen. Ezek a fejlemények mindenkit fenyegetnek, ezért mindenkinek saját érdeke, hogy együtt dolgozzon a globális totalitárius menetrend ellen és legyőzéséért.

Nézem a forrást
A klímaszkeptikusok
A klímaszkeptikusok "klímatagadóknak" való nevezése az érvelés elvesztésének beismerése
Szinte mindenki, aki valaha is szkeptikus szemszögből nyilatkozott klímapolitikai kérdésekről, megtapasztalta már, hogy személyesen "klímatagadóként" támadják. A sértés célja a vita azonnali lezárása azáltal, hogy a szkeptikust nemcsak tévesnek, de megvetésre méltónak is állítják be, mert olyasmit tett, ami gonoszságában és megvethetőségében a náci holokauszt tagadásához hasonlítható. A sértegetés túl gyakran működik, még a szabályozó szervek előtti vitákban is, ahol a vita szintjének a tényeken, a hiteles érveken és a kölcsönös tiszteleten kellene alapulnia.

Ritkán áll meg valaki, hogy elemezze, miért teljesen helytelen és miért tájékozatlan a sértegetés.

Kezdjük az elején. Az ember által okozott üvegházhatású gázok kibocsátásának gyakorlatilag teljes megszüntetését célzó kormányzati intézkedések hívei általában úgy vélik, hogy ezek a kibocsátások károsak, és ha nem csökkentik erőteljesen, akkor katasztrofális globális felmelegedést fognak okozni valamikor a következő évszázadban és azon túl. Azt állítják továbbá, hogy ezt a kibocsátáscsökkentést a világ összes országa el tudja érni a jelenlegi és valószínűleg elérhető technológiák mellett, mérsékelt költséggel. Az OECD-országokon belül, amelyek a globális üvegházhatásúgáz-kibocsátás 32%-át (és csökkenő arányát) képviselik, további állításuk, hogy a polgároknak rendkívül drága intézkedéseket kell hozniuk kibocsátásuk csökkentése érdekében, még akkor is, ha a világ többi része nem teszi ezt.

Ahhoz, hogy ezt elhiggyük, el kellene fogadnunk egy sor kapcsolódó érvet.

Amit a média nem mond el a Maui-tüzekről
Amit a média nem mond el a Maui-tüzekről

Amit a média nem mond el a Maui-tüzekről
Patricia Harrity 2023. augusztus 17. forrás

A Maui erdőtüzekről és a Lahainában történt utóhatásokról számos alul- vagy éppen nem közölt történet van, ahogy azt a mainstream médiától elvárhatjuk. Felbukkant egy videó a The Deep State Encyclopaedia című könyv szerzőjétől, Really Gracefultól, amely a maui lakosok szemtanúi beszámolóinak igyekszik hangot adni, és olyan tényeket is feltár, amelyeket a média eltemetett.

Az alábbiakban ennek a videónak a szó szerinti átirata olvasható:

A Maui-tüzek

2023. augusztus 8-án a Maui szigetén található Lahaina történelmi városát, egy népszerű turisztikai célpontot elpusztította egy tűz, amely látszólag a semmiből jött. Augusztus 14-én, hétfő reggelig a halálos áldozatok száma 96 volt.

Becslések szerint 2200 hektár égett le, több mint 2000 épület vált hamuvá, és az épületek 86 százaléka lakóház volt. A nyomozás folyamatban van, szeretteink még mindig eltűntek, de a romokban heverő romok mellett továbbra is kérdések merülnek fel.

Ebben a videóban az a célom, hogy hangot adjak a Maui lakosok szemtanúi beszámolóinak, rávilágítsak a legfontosabb tényekre, amelyeket teljesen eltemettek, releváns történelmi kontextust adjak, és végül megosszam Önökkel azt, amit a média nem mond el a Maui-tüzekről.


A Hawaii Királyság

Nem is olyan régen az általunk Hawaiinak nevezett szigetcsoport szuverén állam volt, amelyet a Hawaii Királyság néven ismertek, mivel a Csendes-óceánban elfoglalt kulcsfontosságú helye és termékeny földje miatt Hawaii történelmileg a kereskedelem egyik legértékesebb helye volt. A királyság azonban elbukott, amikor az Egyesült Államok a manifeszt végzet eszméje alapján bekebelezte.


Amerikai és európai üzletemberek egy csoportja az amerikai kormány kis segítségével megdöntötte a hawaii monarchiát.


A Hawaii-szigetek ugyanis kulcsfontosságú helyet kínáltak egy amerikai katonai bázis számára, és segítséget nyújtottak volna az Egyesült Államok globális szuperhatalommá válásához, így a Hawaii Királyság utolsó királynőjét 1893-ban letaszították trónjáról.

Ettől kezdve Hawaii kulcsszerepet játszott a világ színpadán. Gondoljunk csak a Pearl Harbor elleni japán támadásra, amely 1941. december 7-én történt, jelentős hatással volt az Egyesült Államokra, és döntően befolyásolta a kormány döntését a második világháborúba való belépésről. Kulcsfontosságú volt abban is, hogy az amerikai katonák és a civilek érzelmi támogatását is megszerezze a háborúhoz.

Majdnem egy évszázaddal később nyílt vita folyik arról, hogy Roosevelt elnök vagy hagyta, hogy megtörténjen, azaz rosszul tudott Pearl Harborról, és nem tett semmit, vagy ő okozta, hogy megtörténjen, tudják, ugyanez a beszélgetés folyik George W. Bushról is.

Sajnos az amerikaiak nem akartak és nem is tudtak beleegyezést adni a háborúhoz ok nélkül, csak egy probléma-reakció megoldást kellett kapniuk.

Paradise Lost

2023. augusztus 4-én délelőtt 11 órakor a műholdak jelentették, hogy Mauin egy maroknyi kisebb tűz ütött ki nagyjából ugyanebben az időben.

Hivatalosan nem adták meg az okát, és ez egy kulcsfontosságú részlet, amit csak hangsúlyozni szeretnék, nem csak egy tűz keletkezett, hanem egyszerre több is.

Augusztus 8-án, kedden reggel Lahainában, Hawaii királyságának fővárosában, Lahainában kezdődtek az erdőtüzek.


Lahaina egy kisváros Maui szigetén található, és a hawaii nyelvben Lahaina kegyetlen vagy könyörtelen Napot jelent.

A tüzet túlélők arról számoltak be, hogy a tűz keletkezésekor nem voltak szirénák, vagy figyelmeztetések, csak erős szél, amely perceken belül a lakott területekre sodorta a távoli tüzet.

A katasztrófavédelmi tisztviselők szerint Maui figyelmeztető szirénái nem szólaltak meg a pusztító erdőtüzek közeledtével, ahogy kellett volna. Maui szigetén 80 kültéri sziréna van, hogy figyelmeztessék a lakosokat a szökőárak és más természeti katasztrófák esetén, de ezek a szirénák teljesen elhallgattak, miközben az emberek halálra égtek.

A nyomozók szerint, idézem: "az államban és a megyében senki sem próbálta aktiválni a szirénákat a nyilvántartásunk alapján", idézet vége. Állítólag küldtek ki vészjelző SMS-eket, de a tűz terjedésének sebessége miatt a tornyok nem működtek, az elektromos vezetékek nem voltak elérhetőek, és az emberek nem kapták meg ezeket a riasztásokat a telefonjukon vagy a tévéjükön, ami mind hozzájárult a káoszhoz.

A tüzek olyan intenzívek voltak és olyan gyorsan terjedtek, hogy az amerikai parti őrség több mint 50 embert mentett meg, miután néhányan a Csendes-óceánba ugorva menekültek a tűz elől. A tüzek még másnap is aktívak voltak, és a helyiek arról számoltak be, hogy nem engedték, hogy ellátmányt vigyenek az érintett területekre, hogy akár csak megkeressék szeretteiket és segítséget nyújtsanak.

És ez egy másik furcsa, különös részlet, a 2017-es Las Vegas-i countryzenei tömeglövöldözés, az USA történetének egyik legnagyobb eltussolásának incidensparancsnoka történetesen Maui rendőrfőnöke, John Pelletier, aki a következőket mondta a tüzekről:

"Keressétek meg ezeket, tudjátok, a családunkat és a barátainkat. A maradványokat találunk egy tűzön keresztül, amely megolvasztotta a fémet, tudjuk, hogy gyorsan kell mennünk, de jól kell csinálnunk, hogy amikor felvesszük a maradványokat és szétesnek. és így amikor 200 ember futott át a helyszínen tegnap és néhányan, hogy ez az, amire ráléptek, nem tudom, mennyire akarod, hogy még leírjam.".


Josh Green, Hawaii kormányzója szerint a város úgy nézett ki, mintha bombát dobtak volna le, és nem vesztegette az időt, hogy a tüzeket a klímaváltozásra fogta. Természetesen a mainstream média uralkodott ezzel a narratívával, és a Mauin élő és nyaraló embereket hibáztatta az erdőtüzekért, ami egy teljesen más beszélgetésbe vezet minket, arról, hogy valójában ki a felelős az erdőtüzekért. Mauin?


Néhány helyi szerint a rossz kormányzat és a rossz földgazdálkodás a hibás, mivel a száraz, nem őshonos, invazív füveket nem tisztították meg megfelelően a korábbi években, amelyek a megfelelő körülmények között, erős szélben és szárazságban tökéletes gyújtószerkezetként szolgáltak, és szeretném, ha emlékeznének arra, amiről beszéltünk, a korábbi műholdak felvették ezeket a röpködőket a sziget egész területén, amelyek körülbelül ugyanabban az időben, ugyanazon a napon, augusztus 4-én reggel gyulladtak ki. Ez nem csak egy tűz volt, hanem több tűz volt Maui szigetén, és nem akarom a véleményemet beleszólni, amikor csak a tényeket közlöm, de ez különösen megragadta a figyelmemet. Furcsának találom.

Szóval, természetesen, máris készül egy jogtalan halálesetet okozó per, és idézem: "a Watskara Singleton Schreiber in France Law Group cégek jogi csapatai egymástól függetlenül arra a következtetésre jutottak, hogy a Hawaiian Electric veszélyeztetett infrastruktúrája szolgált a pokol gyújtóforrásaként", idézet vége.


Tiszta energia és a WEF

Csak arra szeretnék rámutatni, hogy a Világgazdasági Fórum szerint egy 2018-ban megjelent cikkükben Hawaii tervezi, hogy az első olyan amerikai állam lesz, amely teljes egészében tiszta energiával fog működni, a tiszta energiát úgy definiálva, mint nap, szél, biomassza és geotermikus zöld energia.


És miután valaki elküldte nekem ezt a cikket, utánaolvastam, hogy a jelenlegi elektromos hálózatunk hogyan fog megfelelni a jövő tiszta energiával kapcsolatos céljainak, és alapvetően a vállalatok azért lobbiznak, hogy a teljes elektromos hálózatunkat lecseréljék.


A villamosenergia-vállalatokat hibáztatva

Szóval, ha hibáztatjuk a Hawaiian Electric-et, bepereljük őket minden értékükért, tönkretesszük őket, ki lép a helyükbe? Az lesz az, aki a Világgazdasági Fórumon elő fogja terjeszteni az Agenda 2030 céljait?

Tehát az ügyvédek az elektromos vállalatot hibáztatják, valószínűleg azért, mert az elektromos vállalatnak van a legmélyebb zsebe, a kormányzó az éghajlatváltozást hibáztatja, mások pedig a földdel való rossz gazdálkodást, míg mások irányított energiafegyverekről suttognak.

Tudom, hogy soha nem beszélek irányított energiafegyverekről, és ezt mindannyian tudják, nem azért, mert tagadom a létezésüket, de ez itt olyan, mint az összeesküvéses futóhomok.


Irányított energiafegyverek

Az emberek túl könnyen elutasítják, mert a tüzeket sok mindenre lehet visszavezetni, de van ez a kirívó egybeesés, amit nem lehet figyelmen kívül hagyni ennél a bizonyos tűznél. Az AFRL Irányított Energia Igazgatósága a Légierő Minisztériumának az irányított energia és az optikai technológiák szakértői központja. (Irányított energia - AF

A honlapjuk szerint olyan irányított energiafegyverekre specializálódtak, amelyek az elektromágneses spektrum erejét használják fel, hogy a légierő hatékonyan és megfizethetően csapást mérhessen kritikus célpontokra, mindezt fénysebességgel.


Az AFRL Directed Energy Directorate két nagy távcső telephelyet üzemeltet, amelyeket a fejlett SSA technológiákhoz használnak, az egyik ilyen telephely az új-mexikói Kirkland Air Force Base-en található, a másik telephely pedig, nem fogod kitalálni, a másik telephely Mauin található. A maui helyszín neve a Légierő Maui Optikai és Szuperszámítógépes Telephelye (obszervatórium).


Szóval, menjünk végig a listán egy kicsit logikus kis értékelés itt, léteznek-e olyan közvetlen energiájú fegyverek, amelyek erdőtüzeket okozhatnak? Az amerikai kormány honlapjai szerint igen.

Az USA kormánya képes-e használni ezeket az erőforrásokat az amerikai kormány honlapja szerint, igen.

Ha az USA kormánya rendelkezik ezzel az eszközzel, akkor ez azt jelenti, hogy más országok is rendelkeznek ezzel az eszközzel, és használhatják az USA ellen? Elméletileg igen.

A közvetlen energiafegyverek által kiváltott erdőtüzek szolgálnák a probléma, reakció, megoldás hegeli dialektikáját, tudja, a fenntartható fejlődési célok politikai változásait és a narratívák változásait, meg miegymás? Persze.

Be tudjuk bizonyítani, hogy irányított energiafegyvert használtak, és hogy az amerikai kormány volt az, aki használta? személy szerint azt mondom, hogy jelenleg nem, nem, nem tudjuk bizonyítani, de azt mondom, hogy ha én lennék a helyszínen Mauin, és alapvető ismereteim lennének a helyi politikáról és eljárásokról, és úgy döntenék, hogy mélyebbre ásom magam ebben a történetben, akkor valószínűleg előbb akarnám tudni, hogy ki menekült el az erdőtüzek elől, mint bárki más.

Millió dolláros házak

Kiket evakuáltak a kormányból vagy a magas társadalmi körökből, mielőtt a közlekedési dugók és az egész káosz elkezdődött volna, és azt is meg akarnám nézni, hogy ki húz hasznot a pusztításból.


Az átlagos lakóház Mauin éppen 1,2 millió dolláros átlagáron van, dollárokat engedhetnek meg maguknak a biztosítótársaságok, hogy több ezer otthont újjáépítsenek ezen a területen?


Azok a családok, akiknek nem volt lakásbiztosításuk, megengedhetik-e maguknak, hogy újjáépítsék otthonaikat? és vállalkozásaikat az elmúlt néhány évben tapasztalt gyors inflációval?

Az építési költségek jelentősen megemelkedtek, mit fog fedezni a biztosítás? mert elképzelem azt a forgatókönyvet, hogy a lakosok földdel maradnak, és nincs módjuk újjáépíteni, és nincs hol lakniuk a köztes időben, és igen, ez megnehezítené, hogy nemet mondjanak az ingatlanukra tett ajánlatokra.

Videó részleteket játszanak le: @GEOFFCYGNUS, aki azt mondja: "Az ingatlanok a következőkből származnak: @GEOFFCYGNUS, aki azt mondja: "A videó nem a miénk:

"Tudja, fosztogatásról és polgári zavargásokról érkeztek jelentések. Úgy értem, láttam néhány durva kinézetű embert, amikor itt voltam, de semmi sem történt, de lehet, hogy jó ötlet lenne egyelőre távol maradni innen."


És láthatjátok ott, hogy egy több millió dolláros tengerparti ház veszett oda, uh, tudjátok, úgy értem, tudom, hogy manapság minden ház Mauin, majdnem minden ház több mint egymillió dollárba kerül.

Információhiány

De az összes szomszédomat és engem is érdekel, hogy mik a hírek, mert nincs internet-hozzáférésünk, se mobil, se kábeles internet. Nincs tévénk, van rádiónk, de valamiért a rádió itt kint továbbra is csak zenét játszik. Nagyon, nagyon kevés híradót hallottam, és nem tudom, hogy ez csak az én időzítésem miatt van-e, de tényleg nagyon kevés információt hallottam."

És @MRAINOKEA is, aki azt mondja: "Nem, nem, nem, nem, nem, nem, nem, nem, nem, nem, nem, nem!

"Mauin élek, a média hazudik, vagy eltitkolja a károk mértékét és a halálesetek számát. Személyesen ismerek olyan embereket, akik azt mondják, hogy a halál és a pusztítás sokkal rosszabb, mint amit mondanak nekünk. Első kézből tapasztalom, hogy a média eltussolja a történteket".

"Tehát", kérdezi, Really Graceful "Az utolsó kérdésem, amit a média soha nem tesz fel, hogy tanúi vagyunk-e a jövőben egy földrablásnak a vevői eladási árakon?". Mit gondoltok, internetbarátok?"

Az eredeti videó ITT látható.



További szemfelnyitó videók

Nézem a forrást
Maui erdőtüzek és a szent hawaii föld elrablása
Maui erdőtüzek és a szent hawaii föld elrablása
A Maui-tűz túlélői azt mondják, hogy nem kaptak semmilyen figyelmeztetést, és a lángok olyan gyorsan jelentek meg, hogy nehéz volt a menekülés. Hirtelen minden lángokban állt, és sokan órákig az óceánban találtak menedéket, miközben otthonaik porig égtek, és ugyanolyan poros hamu nyomává váltak, mint amilyet az elmúlt években láttunk. Eddigi becslések szerint közel ezer ember halt meg. A helyiek attól tartanak, hogy ebbe több száz gyerek is beletartozik, akik aznap otthon voltak, mert az iskolát törölték.

Többen arról számoltak be, hogy a kormány nemhogy nem tesz túl sokat a segítségnyújtás érdekében, de még a helyi erőfeszítéseket is akadályozza, és nem engedi át a helyi adományokat. És blokkolják az életmentő gyógyszereket, mert azok nem szövetségi jóváhagyásúak.

Maui lakói egyelőre magukra maradtak. És eltekintve a szövetségi kormány bürokratikus kudarcától, jó okuk van a gyanakvásra. Csakúgy, mint öt évvel ezelőtt a kaliforniai Paradise-ban, semmi sem volt normális ezekben a tüzekben. Egy nappal az égés után olyan volt, mintha bomba robbant volna.

A helyi lakosok fényes villanásokról számoltak be. Az egyiket egy otthoni biztonsági kamera rögzítette, ami úgy tűnik, hogy az olindai tűz kezdete volt.

Sokan azt mondják, hogy ez irányított energiafegyverek voltak. Tudjuk, hogy a legtöbb nagy kormánynak már van ilyenje. A kaliforniai tüzek idején pedig az online időjárási térképek olyan dolgokat rögzítettek, amelyek úgy néznek ki, mintha egy felülről érkező lézer csapódna be egy területre, közvetlenül azelőtt, hogy az lángokba borulna.

Denis Mills kutatásai során felfedezte, hogy a chemtrailből származó gyújtó alumínium és bárium nanopor valószínűleg a mai úgynevezett szuper erdőtüzek kegyetlenségét táplálja. A Maui-tüzek kitörése előtti napon pedig a helyiek a vegyszercsatornákból származó, soha nem látott erős felhőzetről számoltak be.

Az is érdekes, hogy a Maui rendőrfőnöke volt a 2017-es Las Vegas-i tömeges lövöldözés eseményparancsnoka.

Nézem a forrást
WEF média: Újabb turistaparadicsomban csaptak fel a lángok: az elmúlt 40 év legsúlyosabb erdőtüzével küzdenek
WEF média: Újabb turistaparadicsomban csaptak fel a lángok: az elmúlt 40 év legsúlyosabb erdőtüzével küzdenek
A Kanári-szigeteken az elmúlt 40 év legsúlyosabb erdőtüzével küzdenek, amely eddig 2600 hektárnyi területet pusztított el Tenerife szigetén - közölte csütörtökön a regionális kormányzat elnöke. A kedd este keletkezett tűzvész a sziget északkeleti részének erdős területein és vízmosásaiban pusztít. Több mint 30 kilométeres körzetben több mint 2600 hektárnyi terület lett a lángok martaléka a hatóságok által közzétett legfrissebb adatok szerint.

A kormány csütörtök reggel elrendelte, hogy a Pico de Teide vulkán - Spanyolország legmagasabb hegycsúcsa - közelében fekvő El Rosario település La Esperanza részének lezárását. Mintegy tíz kis falu és tanya lakóit, körülbelül 4500 embert elővigyázatosságból evakuálták.

"Nagyon kemény volt az éjszaka. Ez a tűzvész alighanem a legsúlyosabb, amellyel az elmúlt 40 év alatt dolgunk volt" - közölte tenerifei sajtótájékoztatóján Fernando Clavijo, a szigetcsoport elnöke. Hozzátette: több mint 250 ember és tizenhét tűzoltó repülőgép küzd a lángokkal. Mozgósították a Katonai Sürgősségi Egységet is, amely tűzvészek idején nyújt segítséget a tűzoltóknak.

Míg a Pico de Teidétől délre repülőkkel vízsugarakkal próbálták a tüzet megfékezni, a hegy északi oldalán a lángok ellenőrizetlenül harapóztak a száraz erdőségen keresztül egy völgy felé, füsttel és hamuval elborítva a sziget nagy részét.

A sajtótájékoztatón Vicky Palma meteorológus elmondta, hogy rekordmennyiségű füstöt észleltek. A hegyekbe vezető utakat elővigyázatosságból lezárták.

A tűz a Kanári-szigeteken tomboló hőhullámot követően keletkezett. A tűzoltók korábban a szigetcsoport két másik tagján, Gran Canarián és La Palmán küzdöttek a lángokkal.

Tudósok szerint a Föld légkörének felmelegedése következtében intenzívebbé váltak a szélsőséges időjárási jelenségek. A hőhullámok várhatóan egyre gyakoribbak, erőteljesebbek és egyre hosszabbak lesznek.

Nézem a forrást
Újabb globalista szikrából kipattant gyújtogatás? Megint egy turistaparadicsomban csaptak fel a lángok: Most Tenerife ég!
Újabb globalista szikrából kipattant gyújtogatás? Megint egy turistaparadicsomban csaptak fel a lángok: Most Tenerife ég!
A tűz mintegy 8 négyzetkilométeren (800 hektáron) harapódzott el azóta, hogy kedd este a sziget északkeleti partján lévő természetvédelmi területen fellobbant. A lángoló erdőtüzek eddig 300 hektárnyi területen pusztítottak Tenerifén.

Öt falut már kiürítettek, mivel a tűz tovább tombol a sziget északkeleti részének meredek szakadékaiban fekvő erdős területen.

A lángoló erdőtüzek a Teide-hegy vulkánt körülvevő természetvédelmi park 300 hektáros területét sújtották, helyieket és turisták százait kényszerítve menekülésre.

Az erdőtüzek nagy része jelenleg a Corona Forestral Nemzeti Parkban lángol, de a tűzoltók arra figyelmeztettek a szigeten, hogy a környéken lévő erősen gyúlékony fenyőfák miatt a lángok tovább terjedhetnek olyan turisztikai helyek felé, mint Puerto de la Cruz és Santa Cruz de Tenerife.

A tűzoltók kétségbeesetten próbálják vízzel elfojtani a lángokat, de a tűz egy erdős területen, meredek szakadékokban tombol, ami jelentősen megnehezíti a dolgukat.

"A tűz nagyon agresszív, és nehezen megközelíthető, bonyolult területen van" - mondta Fernando Clavijo, a Kanári-szigetek regionális elnöke egy teneriféi sajtótájékoztatón. "

Az erőfeszítések arra irányulnak, hogy megakadályozzák a tűz továbbterjedését, és főként a parthoz közeli lakóterületeket érintse" - tette hozzá.

A tűz keletkezésének oka pont úgy, ahogy az eddigi furcsa tűzvészek esetében ismételten ISMERETLEN, az "érzékenyítő" beszámolók persze máris pedzik a klímaváltozást, a nyári meleget, éppenséggel csak a valóságot, a tömeggyilkosok megbízásából tevékenykedő, gyújtogatókat nem említik itt sem.

Nézem a forrást
TESLA HALÁLSUGARA I. - A VILLÁMOK SZÜLÖTTE
TESLA HALÁLSUGARA I. - A VILLÁMOK SZÜLÖTTE
Nikola Teslára úgy is szoktak hivatkozni, mint az egyedülálló zseni, aki feltalálta a XX. századot. Nem alap nélküli ez a megfogalmazás, hiszen ő volt az, aki tömegek számára tette elérhetővé az elektromosságot. Megtervezte az első egy- és többfázisú váltakozóáramú villamos hálózatot, lefeltette a rádiófrekvenciás távirányítás alapjait, illetve akadt néhány még nagyobb horderejű ötlete, amiket végül nem tudott megvalósítani, mert a pénzurak megvonták tőle a támogatást és inkább a sokkal szerényebb képességekkel rendelkező Edison mögé álltak be. Tesla elfelejtett-elrejtett találmányai között szerepel a vezetékmentes energiatovábbítás, a korlátlan energiafelvétel a látszólagos semmiből, illetve az a bizonyos "halálsugár", amely az elbeszélések szerint akár egész városokat képes lenne hamuvá égetni alig néhány másodperc alatt...

Miközben ellehetetlenítették a riválist, felpörgött Orbán Viktor unokaöccsének kavicsbányája
Miközben ellehetetlenítették a riválist, felpörgött Orbán Viktor unokaöccsének kavicsbányája

Ellehetetlenítették a riválist, felpörgött Orbán Viktor unokaöccsének kavicsbányája
Katus Eszter 2023. augusztus 18. forrás

Egy kavicsbánya bezárt, egy pedig látszólag épp csak vegetál Győr közelében. Az ok - a helyiek és a helyszínen tapasztaltak szerint - egy 20 tonnás súlykorlátozó tábla, amit tavaly helyezett ki a közútkezelő az 1401-es útra Győrzámoly és Győrújfalu közé. Emiatt a kerülőre és plusz kiadásokra kényszerített környékbeli bányászati cégek forgalma bezuhant. Ezzel párhuzamosan viszont virágzásnak indult egy új, szintén a közelben megnyílt bánya, amelyben Orbán Viktor miniszterelnök unokaöccse, Orbán Dávid is érdekelt, és amelyet nem érint a korlátozás. Hadházy Ákos független parlamenti képviselő szerint az összefüggés egyértelmű. Videóriport.

Ellehetetlenítették a riválist, felpörgött Orbán Viktor unokaöccsének kavicsbányája

Nagyjából 40 másodperc alatt lehet átérni azon a szakaszon, ahol súlykorlátozást vezetett be a Magyar Közút Zrt. 2022 novemberében. Ez a néhány másodperc és pár száz méter azonban épp elegendő ahhoz, hogy szinte lehetetlen helyzetbe hozzon egy, a közelben működő kavicsbányát. A helyzet pedig jól jött egy másiknak, amelynek egyik tulajdonosa nem más, mint Orbán Viktor unokaöccse, Orbán Dávid.

Az 1401-es út Győrt és Mosonmagyaróvárt köti össze. Ennek egyik szakaszára, Győrzámoly és Győrújfalu közé helyezte ki az állami közútkezelő tavaly a 20 tonnás súlykorlátozást. Ez azt jelenti, hogy a 20 tonnánál nehezebb járművek 2022 novembere óta nem hajthatnak itt át. Kivételt csak az autóbuszok és mezőgazdasági járművek jelentenek, illetve azok a cégek, amelyek a szakaszon telephellyel és behajtási engedéllyel rendelkeznek.

A közútkezelő szerint erre a "kistelepüléseken élő lakosság életminőségének javítása, és a közelmúltban felújított útburkolat állagának megóvása érdekében" volt szükség. A forgalomszámlálási adatok szerint ugyanis a Győrújfalu és Győr közötti szakaszon naponta átlagosan 11 700 jármű haladt át, ebből több mint 650 kamion volt. A kitiltott járművek azóta az 1403-as jelű út (Kimlén át) - 1-es főút - M1-es autópálya elkerülőt használhatják.

Nem kaptak engedélyt, beesett a forgalmuk

Bár a magyarázat elfogadhatónak tűnik, közelebbről megnézve a helyzetet azonban felmerül pár érdekes kérdés. Ezeket egy helybéli tette fel levélben Hadházy Ákos független országgyűlési képviselőnek, akivel a helyszínen próbáltunk válaszokat találni.

Az már az első percekben kiderült, hogy a forgalom nem lett kisebb - legalábbis az útszakaszon. Annál inkább az egyik közeli kavicsbányában. A Darnózseliben található Lajta-Kavics Bányászati Kft. eddig jól működött: éves szinten 300-400 milliós forgalmat bonyolított. Könnyen lehet azonban, hogy idén ez a szám már jóval alacsonyabb lesz.

A darnózseli bányában ugyanis szinte megállt az élet, amióta bevezették a súlykorlátozást az útszakaszon. Ottjártunkkor a kavicsbányában mi sem tapasztaltunk semmilyen mozgást. Egyetlen teherautó sem jött vagy ment, a sóder halmokban állt - holott erre a korábbiakban nem volt példa a helyiek szerint. Sőt: mint mondták, a bányában korábban naponta legalább 50 teherautó fordult meg, a céget a legnagyobb beszállítóként tartották számon. Ez viszont ma már nincs így.

Emögött pedig az állhat, hogy a súlykorlátozás miatt a kamionok nem - vagy csak hatalmas kerülővel - tudják megközelíteni a Frissbeton/Strabag Győrújfaluban (azaz mindössze pár kilométerre) található keverőtelepét.

Úgy tudjuk, hogy a cég kért, de nem kapott engedélyt az útszakasz használatára, ahogy más kavicsbányák sem.

Szintén a közelben, Győrzámolyban működik ugyanis két másik kavicsbánya, a Győrzámoly 1 és 2.. Egyiküknél hasonlóan alacsony forgalmat tapasztaltunk, mint Darnózseliben. Érdeklődtünk ott is az okokról, hogy mennyiben érinti a működésüket a korlátozás, de azt a választ kaptuk, hogy a tábla jelenleg a számukra fontos kereszteződés után van, így ki tudnak hajtani az útra. Vagyis ők még éppen tudnak dolgozni.

A másik győrzámolyi bánya viszont már bezárt. Ahogy azt Hartl Zoltán, a bányát működtető cég vezetője nyilatkozta a témával szintén foglalkozó Magyar Narancsnak, hiába kértek, nem kaptak behajtási engedélyt, a hatvan kilométeres kerülő pedig olyan plusz anyagi terheket jelentett, hogy nem érte meg tovább nyitva tartani a bányát.

Szárnyal az új bánya Vámosszabadiban

Nem érinti ugyanakkor a korlátozás a Murobán Kft. mindössze másfél éve működő bányáját Vámosszabadiban. A cégről az a szóbeszéd járja, hogy ők vették át a súlykorlátozással kiherélt darnózseli bánya helyét, és helyi szinten a fő beszállítói lettek a legnagyobb betongyártó cégnek, a Frissbetonnak. Mivel megkeresésünkre a Murobán nem válaszolt, a helyszínen követtük végig az egyik kamionjuk útját, hogy megtudjuk, hova viszik a sódert.

Az általunk követett kamion végül - várakozásunkkal ellentétben - nem a közeli Győrújfaluba, hanem a tatai ipari parkba ment, ahol viszont szintén van telephelye a Frissbetonnak (és ahová a Lajta Kavics szintén kerülővel juthat csak el a korlátozás bevezetése óta). Vagyis könnyen lehet, hogy a pletykák nem alaptalanok. Megkérdeztük a Frissbeton Kft.-t, hogy igazak-e az állítások, amelyek szerint a Lajta Kavics Bányászati Kft. már alig (vagy egyáltalán nem), míg a Murobán Kft. kiemelkedően sok kavicsot szállít a Győrújfaluban/tatai ipari parkban található telephelyeikre.

A tulajdonos Strabag azonban nem erősítette meg, és nem is cáfolta az információinkat. Mint írták: "a STRABAG eddigi gyakorlata szerint gazdasági tevékenységéről a jogszabályok által előírtak szerint szolgáltat információkat. Ilyen jellegű információk esetleges birtokában sem lenne módunk és jogosultságunk azok bármilyen módon történő megosztására és feltárására, figyelemmel arra, hogy azok az üzleti titok védelme alá esnek."

Ami viszont a cégbeszámolóból egyértelműen látszik, az az, hogy a győri Murobán Kft. kifejezetten jókor volt jó helyen. Bár a cég már 2017 óta létezik, csak tavaly év elején nyitottak fióktelepet Vámosszabadiban, a 0112/3. helyrajzi számon, ami nem más, mint maga a kavicsbánya. Ehhez ugyan át kellett minősíteni a mezőgazdasági területet, de Vámosszabadi képviselő-testülete ellenszavazat és tartózkodás nélkül megszavazta azt.

A frissen nyitott bánya hamar felpörgött: a cég eszközparkja jelentős bővült, a bevételek pedig egy év alatt 46 millióról 212 millióra nőttek.

A kavicsbányában ottjártunkkor hatalmas volt a forgalom: a kamionok egymást érték, a poros földúton folyamatosan jöttek-mentek a járművek. Amíg forgattunk, valaki a bánya képviseletében odahajtott hozzánk, hogy van-e erre engedélyünk, és beszéltünk-e a tulajdonosokkal. Amikor közöltük, hogy nagyon szívesen megtennénk, ha szólna nekik és idejönnének, a férfi némi bólogatás után elhajtott.

A miniszterelnök unokaöccse az egyik tulaj

És hogy mi lehet az új bánya sikerének titka? Egyesek szerint az, hogy Orbán Viktor miniszterelnök unokaöccse, Orbán Dávid éppen a bányanyitás előtt, 2021 végén lett társtulajdonos a cégben egy győri ügyvéd, dr. Mürkl Máté mellett.

A közös üzlet annyira bevált, hogy már Orbán és Mürkl egy újabb céget is létrehoztak együtt idén júliusban: a DG Kőbánya Projekt Kft.-t Gántban. Ez a cég is bányászattal és kőfejtéssel foglalkozik majd. Orbán Dávid emellett még egy cégben tulajdonos, a RODÁVI Építőipari Korlátolt Felelősségű Társaságban, amely viszont végelszámolás alatt áll, és két éve bevétele sincs.

Van tehát, aki tovább vigye a családi bányászati hagyományokat, méghozzá láthatóan igen eredményesen. Hogy ehhez mennyiben járult hozzá egy látszólag ártalmatlan súlykorlátozó tábla azon a pár száz méteren Győrzámoly és Győrújfalu között, amellyel éppen a legnagyobb konkurenciát sikerült ellehetetleníteni, megítélés kérdése. Az illetékesek hallgatása viszont beszédes.

A Murobán Kft. mellett érdeklődtünk ugyanis a Magyar Közút Zrt.-nél is, hogy a több kilométernyi felújított szakaszból miért csak arra a pár száz méterre tettek ki súlykorlátozó táblát, de megkeresésünkre cikkünk megjelenéséig nem reagáltak. Így arra sem kaptunk választ, hogy mely cégek kértek és kaptak behajtási engedélyt, illetve kiket utasítottak el.

Orbán Dávid és Mürkl Máté szintén nem válaszolt a kérdéseinkre, ahogy a Lajta Kavics Kft. sem.

Rétvári


Nézem a forrást
Erdogan Magyarországon: ez csak a kezdet - kiderült, miért érkezik Budapestre a török elnök
Erdogan Magyarországon: ez csak a kezdet - kiderült, miért érkezik Budapestre a török elnök
Több szempontból is rendkívüli fontosságú látogatást tesz a török elnök Budapesten. A magyarországi vizit lesz a nyitánya Erdogan világ körüli diplomáciai missziójának. A török államfő érkezésében meghatározó szerepet játszhat, hogy Orbán Viktor nyíltan és határozottan támogatta őt a tavaszi török választásokon.

Kiállunk Magyarország mellett - ez lehet a mondanivalója a török sajtó szerint Recep Tayyip Erdogan augusztus 20-i budapesti látogatásának. Ahogy fogalmaznak, a török elnök ezt az üzenetet adja majd át Orbán Viktor kormányfőnek. Azt is valószínűsítik, hogy a török elnök részt vesz az augusztus 20-i magyar állami ünnepségen.

A magyar nyilvánosságban a török elnök érkezésének jelentőségéről elszórtan jelentek meg információk, ellenben a török média részletesen foglalkozik az eseménnyel. Ezekből az anyagokból lehet tudni, hogy Erdogan egynapos látogatásra érkezik, és még augusztus 20-án távozik is Magyarországról. Sok helyen megjelent az is, hogy a török elnök érkezése fontos gesztus Magyarország felé. Ugyancsak a török cikkekből rajzolódik ki az is, hogy a magyarországi vizit csak a kezdete egy nagy horderejű, fajsúlyos diplomáciai körútnak, amelyen a török elnök a világ vezetőivel égető globális problémák megoldásáról tárgyal.

Erdogan a magyar útját követően augusztus végén Putyin orosz elnököt fogadja Törökországban. Kettejük találkozóját a török (részben az Erdogan-párti) sajtó történelmi jelentőségűként írja le, amely áttörést hozhat a gabonaválságban. Ahogy arról a Világgazdaság is sokat írt, az Ukrajnában zajló orosz invázió a világ élelmezését is fenyegeti, mert a gabonaellátásban kiemelt szerepet játszó ukrán piacokról nehezen jut ki a termény. Ez rendeződhet Erdogan közvetítésével: őt tartják egyedüliként alkalmasnak arra, hogy tető alá hozzon egy megállapodást Oroszországgal.

Nézem a forrást
Augusztus 20. alkalom arra is, hogy a tanulságokat <i>(IS!)</i> zsebre vágjuk
Augusztus 20. alkalom arra is, hogy a tanulságokat (IS!) zsebre vágjuk
A miniszterelnök péntek reggel a háborús béklyóról, az infláció letöréséről is beszélt a Kossuth rádiónak adott péntek reggeli interjújában. Az év végére szerinte egy "pozitív nulla" szintre tud majd visszakapaszkodni a gazdaság növekedése. "A hírek szerint karnyújtásnyira vagyunk egy BL-döntő megrendezésétől. Egy olyan helyzetben, amelyben az európai gazdaság van és amelyben mi vagyunk, egymásra épülő intézkedéseket kell megtenni. A baj gyökerét nem tudjuk orvosolni, és ez a háború. És a szankciókat sem tudjuk befolyásolni, így marad az a nehéz környezet, amely megköt mindegyikünket" - fogalmazott a miniszterelnök.

Szerinte a háború egyre brutálisabb, egyre modernebb fegyverek veszik el százak és ezrek életét naponta, de egy normális közegben Európa és Magyarország is a szebbik arcát tudná mutatni, de "a megoldás kulcsa a nagyfiúk kezében van".

De mit lehet tenni?

"Három dolgot. Meg kell védeni a munkahelyeket, ezzel nem állunk rosszul, sőt 70-80 ezer betöltetlen álláshelyünk van, ezt a munkát el kell végezni. Képesek vagyunk fenntartani azt az állapotot, hogy akik dolgozni akarnak, dolgozhassanak is. A második dolog nehezebb is, az infláció letörése, úgy érzem, most üstökön is ragadtuk. (...) Erőt kellett mutatni a multiknak, azt kellett mondani, hogy ez így nem megy. Ez egy felnőtt ország, művelt, gazdaságilag kifinomult ország, a dolgoknak ára van, a tisztességes haszon elkerülhetetlen része a gazdaságnak, de azt kell mondani, hogy ami sok az sok" - érvelt az árakciózás mellett a kormányfő, aki szerint az igazi eredmény az inflációban augusztusban mutatkozik meg, ami majd jogos reményt ad arra, hogy őszre egy számjegyű legyen a pénzromlás üteme.

Ezt követően a reálbéremelés lehetőségéről beszélt, ami szintén össze van kötve a pénzromlás ütemével, de a gazdasági növekedéssel is...(bla-bla-bla)

Nézem a forrást
Gazdasági épületből luxusvilla: így vásárol földeket és építkezik a 4iG-vezér Siófok-Törekiben
Gazdasági épületből luxusvilla: így vásárol földeket és építkezik a 4iG-vezér Siófok-Törekiben
A Tihanyra panorámás Siófok-Törekiben lévő Jódi-hegy civiljeinek elege van a NER-elit nyomulásából, de legfőképpen abból, hogy mezőgazdasági területen sorra épültek, épülnek, épülnének a gazdasági épületnek álcázott luxusvillák, tűzivíztározónak becézett úszómedencék. Elkezdték gyűjteni a dokumentumokat, bizonyítékokat és adatokat, és eljárásokat indítanának.

"Az a baj a Somogy megyei építéshatósággal, hogy a szegény ember szeméből a szálkát dózerrel szedi ki, az újgazdagokéban meg a gerendát még le is lakkozza - mondja egy neve mellőzését kérő helybeli. - Az ott például Jászai Gellért »fészere«. Totál illegál az én meglátásom szerint, és ezt papíron is meg tudom mutatni."

Nézzük az utcafrontról csalósan szerénynek tűnő, ám hátrafelé jelentősen bővülő, kétszintes, medencés kerti pavilonos, garázsos, térkövezett ingatlant. "Maga szerint ez milyen művelési ágú? Ne is találgasson. Ez itt papíron szántó és gyümölcsös. Arra lejjebb van pár tőke szőlő, de a nagyobb tőke a teraszablak mögött aszalódik. Időnként lent a faluban a hegyre menő út előtt igazoltatnak a rendőrök mindenkit. Onnan lehet tudni, hogy fontos ember jár mifelénk. Ez így nyáron gyakoribb."

Nézem a forrást
Megszereztük Lázár János féltve őrzött listáját: ezeket az új beruházásokat indítja el a kormány
Megszereztük Lázár János féltve őrzött listáját: ezeket az új beruházásokat indítja el a kormány
Kéttucatnyi fejlesztésről döntött a kormány. Debrecentől Iváncsáig, Zalaegerszegen és Nyíregyházán át meghatározó közúti és vasúti projektek indulnak el. Az is kiderült, mi lesz az M4-es, az M49-es, az M76-os és az M100-as gyorsforgalmi úttal.

Összesen 24 projekt megindításáról döntött a kormány júliusban - erről az Építési és Közlekedési Minisztérium (ÉKM) tájékoztatta a Világgazdaságot. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy az érintett beruházásoknál megkezdődhetnek a tervezésre irányuló közbeszerzési eljárások. Mindez nem valamilyen távlati terv, hanem egészen konkrét és küszöbön álló: ugyanis a 24 fejlesztésből 19-nél már az idei harmadik negyedévben megindul a tervezésre irányuló közbeszerzési eljárás.

Az ÉKM a pontos beruházásokat tartalmazó listát is megosztotta lapunkkal, amit most közzé is teszünk. Ebből tisztán látszik, hogy az ÉKM-et vezető Lázár János miniszter nem a levegőbe beszélt akkor, amikor azt ígérte, hogy "a vidéket preferáló fejlesztéspolitikai fordulat jön". A szóban forgó beruházások ugyanis kivétel nélkül vidéki városok, így Debrecen, Iváncsa, Dunakeszi, Zalaegerszeg, Nyíregyháza és Kecskemét térségében valósulnak meg abból a célból, hogy fejlesszék az ottani ipari infrastruktúrát.

Nézem a forrást
A felmérés szerint a debreceniek inkább nem kérnek a kínai akkumulátorgyárból, ehelyett kapnak egy másikat is
A felmérés szerint a debreceniek inkább nem kérnek a kínai akkumulátorgyárból, ehelyett kapnak egy másikat is
A debreceni városháza szerint nincs veszélyben a város ivóvízellátása, és több ezer ázsiai vendégmunkás megjelenésétől sem kell tartani. A megkérdezett debreceniek 91 százaléka hallott a városban épülő kínai akkumulátorgyárról, 76 százalékuk veszélyesnek tartja azt, közel ugyanennyien mondanának nemet a beruházásra, s több mint 40 százalékuk részt venne az üzem megépítése elleni tiltakozó akciókban - ez derült ki abból a közvélemény-kutatásból amelyet a Civil Fórum Debrecen Egyesület kezdeményezett. A kérdőívet 4564-en töltötték ki.

Korábban megírtuk, hogy 3000 milliárd forintból egy 220 hektáros területen épülne fel a tervek szerint Debrecen közigazgatási területén a kínai Contemporary Amperex Technology Co. Limited (CATL) akkumulátorgyára, ami kilencezer új munkahelyet teremt.

Gondola Zsolt, a civil egyesület önkormányzati képviselője lapunknak ezzel kapcsolatban azt mondta: megint úgy döntöttek egy gigantikus debreceni beruházásról, hogy arról előzetesen nem tájékoztatták a helyieket.

Szakértőik szerint egy ilyen üzem annyi vizet fogyaszt, mint amennyit egy népesebb lakótelep, a város ivóvízbázisa pedig a jelenlegi állapotában nem bír el ekkora terhelést.

Nézem a forrást
Az akkumulátorgyár annyi vizet fog felzabálni, mint maga a város
Az akkumulátorgyár annyi vizet fog felzabálni, mint maga a város
A DK a gyárépítések leállítását kéri a kormánytól a környezeti adatok nyilvánosságra hozataláig
Oláh Lajos (DK) előterjesztői nyitóbeszédében azt mondta, ha a kormány valóban párbeszédet akar, válaszoljanak az írásbeli kérdésekre, hogy mennyi az energia- és vízigénye a meglévő és tervezett akkumulátorgyáraknak Magyarországon. Szólt arról is, Magyarország hatalmas mennyiségű mérgező hulladék befogadására kényszerülhet a jövőben, melynek költsége, környezeti hatása még felmérésre sem került.

A DK gazdasági és munkaerőpiaci szempontból elhibázottnak, környezeti szempontból veszélyesnek tartja az akkumulátorgyárak építését. A jelenleg tervezett beruházások leállítását kérik addig, amíg az összes környezeti adat nyilvánosságra nem kerül és a lakossággal való széleskörű egyeztetés után a helyi közösség nem fogadja el ezeket.

A már megvalósult beruházások esetében a legszigorúbb uniós környezeti elvárások érvényesítése mellett kötelező előírásokat kell tenni az ivóvízszükséglet csökkentésére - jelentette ki. Továbbá azonnal vissza kell adni az önkormányzatoknak az elvett építési hatósági jogköreit és törvénymódosítással meg kell tiltani, hogy a kormány kénye-kedve szerint elvehesse a területeket különleges gazdasági övezetté alakítása címszóval.
A gyárak létesítésénél a környezeti hatástanulmány elkészítése mindig legyen kötelező, és ezen vizsgálatoknak legyen kötelező eleme a társadalmi hatásvizsgálat is - tette hozzá Oláh Lajos.

A Nemzeti Akkumulátor Stratégia leggyengébb eleme a hulladékkezelés. Csárdi Antal (LMP) előterjesztői nyitóbeszédében kifogásolta, hogy a létrehozott munkahelyek túlnyomó többsége betanított munka. A politikus szerint érdemes elgondolkodni azon, hogy lehet-e betanított munkára gazdaságpolitikát építeni.

Kifogásolta az átláthatóságot az akkumulátorgyárak tervezésénél, hozzátéve, ha a kormány valódi társadalmi vitát akar, akkor nyilvánossá kellene tennie minden hatásvizsgálatot, "ha egyáltalán készültek ilyenek".

Nézem a forrást
Debreceni önkormányzat: nem újabb kínai akkugyár, hanem kínai aluüzem jön a városba
Debreceni önkormányzat: nem újabb kínai akkugyár, hanem kínai aluüzem jön a városba
Határozottan cáfolja a debreceni önkormányzat azt a sajtóhírt, hogy újabb kínai akkumulátorgyár épülhet a városban.
"A híradásokban szereplő kínai központú NingBo ZhenYu Technology Co., Ltd. az álhírekkel ellentétben nem akkumulátorgyár, hanem alumíniumhéjakat és fedőlapokat, valamint elektromos járművekhez motoros precíziós lyukasztott és rovátkált fémalkatrészeket gyártó vállalat." - írja a hivatal a közleményében. Hozzáteszik: "a város ipari infrastruktúrája a következő időszakban is kizárólag a már bejelentett és épülő üzemek kiszolgálására lesz elegendő, valamint ezen cégek kisebb léptékű mukahelyteremtő beszállítóinak fogadására."

Nézem a forrást
Térképre tettük Orbán Viktor épülő akkumulátorgyártó nagyhatalmát
Térképre tettük Orbán Viktor épülő akkumulátorgyártó nagyhatalmát
A miniszterelnök 2017-ben beszélt az akkumulátorgyártáshoz fűzött reményeiről, mostanra az ország északi, északkeleti részén el is szaporodtak az ezen a területen tevékenykedő, főleg ázsiai hátterű vállalkozások.

Orbán Viktor hosszú beszédet mondott a gödi Samsung SDI akkumulátor-gyár megnyitó ünnepségén még 2017-ben. A miniszterelnök azt mondta, "Magyarországot Közép-Európa egyik járműgyártó centrumává tettük, és most elindulunk abba az irányba, hogy a régió egyik járműfejlesztési központja és az e-autózás éllovasa legyünk. A jövőt úgy hívják, hogy önvezető autók és elektromos meghajtású járművek. Magyarország mindkét területen felvette az iramot".

Az elmúlt öt évben ezután számos ázsiai hátterű, elektromos járművekbe készülő akkumulátorokkal vagy azok alapanyagaival foglalkozó cég jelentette be, hogy Magyarországon kíván üzemet nyitni, Szijjártó Péter külügyminiszter idén októberben arról nyilatkozott, hogy már Dél-Korea a harmadik legnagyobb beruházó Magyarországon.

A kormány ráadásul jelentős állami támogatást is nyújtott mindehhez: egy korábbi összesítésünk szerint a Magyarországra érkező akkumulátoripari beruházásoknak átlagosan közel a 9 százalékát állta az állam, de volt olyan eset is - mint például a jászberényi Sangsin-bővítés -, ahol ez az arány 30 százalékos.

Ugyanakkor a beruházásokkal számos probléma akadt az elmúlt években, főleg amiatt, hogy általában úgy jelentették be és indították el őket, hogy a helyi lakossággal és több esetben az érintett önkormányzatokkal való egyeztetést is mellőzték.

Nézem a forrást
Épülhet még tíz akkugyár, akkor sem leszünk kiszolgáltatva Kínának
Épülhet még tíz akkugyár, akkor sem leszünk kiszolgáltatva Kínának
Semmilyen adat és nemzetközi kutatás nem támasztja alá azt az állítást, hogy Magyarország bármennyire is ki lenne szolgáltatva a kínai vagy az orosz tőkének az élénk gazdasági kapcsolatok miatt. Keleti nyitás ide vagy oda, a fő exportpiacunk még mindig Európa.

Magyarország az orosz és a kínai működő tőkének nincs kiszolgáltatva. Bár az elmúlt években jelentősen nőtt a hazai nagyberuházásokon belül a keleti tőke aránya, továbbra sincs egyértelmű keleti dominancia - mondta a Világgazdaságnak Regős Gábor, a Makronóm Intézet szakmai vezetője, miután egyre gyakrabban merül fel kritikaként, hogy a Keletről érkező beruházások, legyen szó az akkumulátorgyárakról vagy a paksi atomerőmű bővítéséről, kiszolgáltatják hazánk gazdaságát Oroszországnak és Kínának. A szakértők ennek azonban nem látják nyomát.

Regős Gábor aláhúzta, hogy a keleti országok közül nem Kína vagy Oroszország dominál, hanem Dél-Korea, innen érkezett a legtöbb beruházás 2019-ben, 2021-ben és 2022-ben. És azt sem lehet mondani, hogy Magyarország a nyugati tőkéről leválna, tavaly Németországhoz kapcsolódott a legtöbb projekt és a beruházási volumen közel harmada.

Kína megjelenik a jelentősebb befektetők között, még ha nem is az első-második helyen, Oroszország azonban nem. Itt inkább az energetikai kapcsolatok erősek, illetve beruházásokat végeztetünk orosz cégekkel (Paks II., metrókocsik), nem pedig működő tőkét hoznak ide - magyarázta a közgazdász, hozzátéve, hogy több forrásból, több irányból jön a tőke, tehát van diverzifikáció. Ugyanakkor az is igaz, hogy van néhány kiemelkedő ország, amelynek a vállalatai a beruházás jelentős részéért felelősek, ez pedig Németország és Dél-Korea, és csak utánuk jön Kína, Svájc vagy éppen Ausztria.
© Nemzeti Hírháló 2003 - 2023 Map Leiratkozás Leiratkozás